13:14 03.08.2017

Банки-кредитори мають намір звернутися до уряду з проханням взяти під контроль виконання депутатом Дзензерським їхніх вимог

3 хв читати

Банки-кредитори мають намір звернутися з відкритим листом до уряду і до правоохоронних органів з проханням взяти під контроль виконання депутатом і підприємцем Денисом Дзензерським законних вимог кредиторів за кредитними договорами, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" начальник управління із роботи з проблемними активами корпоративного бізнесу ВТБ Банку (Київ) Олександр Кунець.

Він зазначив, що згідно з даними з відкритих судових джерел загальна сума претензій банків-кредиторів до Д.Дзензерського і підконтрольному йому бізнесу сягає півмільярда доларів, з них понад $80 млн - борги перед державними банками.

"Загальна заборгованість групи компаній "Веста" перед нашим банком за кредитом і відсотками становить майже $300 млн. ВТБ Банк - найбільший банк-кредитор Дзензерського та його бізнесу", - сказав О.Кунець.

За його словами, стягнути цю заборгованість кредитори не можуть - Д.Дзензерський ігнорує виконання своїх зобов'язань перед банками як поручителя, а також активно протидіє в судах банкам, які намагаються стягнути застави.

"Головні компанії, які дають заставу, проходять процедуру банкрутства, а реалізація майна на торгах блокується через арешти, накладені в рамках кримінальних справ за фактами шахрайства з майном групи компаній. Вартість застав, виведених шахрайським шляхом, становить близько $30 млн", - сказав О .Кунець.

Д.Дзензерський обіймає посаду заступника голови парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, є членом колегії МВС України.

Як повідомлялося, Польська служба фінансового нагляду (PFSA) підозрює українського депутата Д.Дзензерського (фракція "Народний фронт") в обмані інвесторів на Варшавській фондовій біржі (WSE).

Служба спільно з владою Люксембургу, зокрема, розслідує справу про нецільове використання підконтрольною депутату компанією WESTA ISIC S.А. (Люксембург) залучених на WSE інвестицій.

Крім цього, у Westa ISIC були виявлені систематичні грубі порушення загальноприйнятих стандартів бухгалтерського обліку.

У результаті зазначених шахрайських дій Польський пенсійний фонд зазнав збитків в обсязі 5 млн злотих ($1,37 млн за курсом Національного банку Польщі).

Д.Дзензерському за відповідні дії загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Корпорація "Веста" - раніше один з найбільших виробників свинцево-кислотних акумуляторів у СНД. Виробництво зосереджене переважно на "Веста-Дніпро" і "Веста Індастріал", загальна річна потужність яких становить 7,6 млн умовних батарей.

Холдинговою компанією корпорації виступає Westa ISIC.

Westa ISIC в травні 2011 року провела IPO на WSE, під час якого розмістила 25% акцій і залучила PLN129,6 млн ($ 45,8 млн).

На початку травня 2014 року WSE призупинила обіг акцій Westa ISIC у зв'язку з неоприлюднення фінансової звітності за 2013 рік. Через місяць торги цінними паперами були відновлені, проте на початку травня 2015 року WSE прийняла аналогічне рішення, в зв'язку з неоприлюднення фінансової звітності за 2014 рік.

Торги акціями Westa ISIC досі не відновлено. Останній курс зафіксовано 1 травня 2015 року на рівні PLN0,08 за акцію за ціни розміщення PLN11,75 за шт.

Згідно з останнім оприлюдненим звітом Westa ISIC за дев'ять місяців 2014 року, власником 75% її акцій залишалася кіпрська Vankeria Consultants Limited. Наприкінці 2012 року Д.Дзензерського, обрано до Верховної Ради за списком партії "Батьківщина", передав своєму батькові контроль над 100-відсотковою часткою в цій кіпрській компанії.

У 2014 році керівництво компанії проводило переговори з українськими банками, які звернулися до судуу з позовами про погашення заборгованостей, про врегулювання їхніх вимог і реструктуризацію кредитного портфеля.

У третьому кварталі 2014 року Westa ISIC розпочала реорганізацію українських "дочок" для передання всіх бізнес-операцій одній юрособі, однак на початку березня 2015 року рада директорів повідомила, що домовленість так і не було досягнуто.

Суд у липні 2014 року порушив справу про банкрутство ПАТ "Веста-Дніпро" (у грудні визнав її банкрутом), а в листопаді - справу про банкрутство ТОВ "Веста Індастріал".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

Унаслідок обстрілів на Донеччині поранено двох людей - ОВА

На Харківщині за добу двоє мирних жителів постраждали внаслідок обстрілів

Російські сили можуть домогтися значних тактичних успіхів, допоки Україна очікуватиме на прибуття допомоги від США - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА