10:57 20.01.2017

"Турбоатом" у суді оскаржить результати тендера "Укргідроенерго" на реконструкцію Дніпровської ГЕС

3 хв читати
"Турбоатом" у суді оскаржить результати тендера "Укргідроенерго" на реконструкцію Дніпровської ГЕС

ПАТ "Турбоатом" (Харків) подало позов до Господарського суду Київської області, щоб оскаржити результати тендера ПАТ "Укргідроенерго" на реконструкцію Дніпровської ГЕС-1 і присудження перемоги в ньому консорціуму "Andritz Hydro" (Німеччина, Австрія), повідомляє прес-служба харківського підприємства.

"Турбоатом" вважає це рішення незаконним", - йдеться в повідомленні.

Третіми особами у позові виступають: Фонд державного майна України і Міністерство енергетики і вугільної промисловості, Міністерство фінансів України та Антимонопольний комітет України.

У прес-службі "Турбоатома" зазначають, що за умовами першого етапу тендера підприємство виконало всі обов'язкові вимоги конкурсу, в яких не дозволялося подання альтернативних пропозицій виготовлення обладнання. Однак на другому етапі "Укргідроенерго" внесло значні, попередньо не передбачені і не узгоджені з учасниками, доповнення до тендерної документації.

"Доповнення не містило конкретних вимог до конструкції генератора Дніпровської ГЕС-1 і надало можливість зробити зміни в його конструкції.Ці обставини надали можливість консорціуму "Andritz Hydro" за згодою замовника без належного, всебічного і повного аналізу питання щодо технічного переоснащення гідростанції запропонувати конструкцію генератора консольного типу. зокрема до техногенної катастрофи, оскільки Дніпровська ГЕС-1 експлуатується вже понад 80 років і не передбачає генераторів консольного типу", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Як стверджують у "Турбоатомі", гідроагрегати Дніпровської ГЕС можуть працювати виключно з генераторами, які мають два направляючих підшипника. В іншому разі при використанні генератора консольного типу вдесятеро збільшиться навантаження на греблю з невідворотними наслідками для навколишнього середовища, життя і здоров'я людей.

"Щоб уникнути цього, необхідно зміна фундаменту Дніпровської ГЕС-1, зокрема й повний цикл робіт із дослідження, проектування і будівництва, що, в свою чергу, вимагає значних інвестицій. Тендерна документація проекту, що фінансується ЄБРР, не передбачає таку статтю витрат. Таким чином, фінансування робіт зі зміни фундаменту у зв'язку з прийняттям пропозиції консорціуму "Andritz Hydro" надалі буде покладено на держбюджет України", - йдеться в повідомленні прес-служби.

В інформації також зазначається, що з урахуванням курсової різниці, питома вартість обладнання консорціуму "Andritz Hydro" на 241 598, 72 євро більше питомої вартості обладнання, запропонованого "Турбоатомом".

Як повідомлялося, ПАТ "Укргідроенерго" 23 грудня підписало угоду з німецькою Andritz Hydro про реконструкцію трьох агрегатів Дніпровської гідроелектростанції-1 за EUR53,59 млн і 151,451 млн грн (з ПДВ), повідомила прес-служба української компанії.

Реконструкція проводиться в рамках третьої фази спільного з ЄБРР і ЄІБ проекту "Реабілітація ГЕС", підрядники були відібрані в рамках двоетапних міжнародних конкурсних торгів.

Як повідомлялося, агрегати Дніпровської ГЕС-1, що підлягають реконструкції, були введені в експлуатацію в 1932 році і відновлені в 1946 році.

ЄБРР і ЄІБ планують виділити по EUR 200 млн на реалізацію проекту "Реабілітація ГЕС".

"Укргідроенерго" експлуатує всі великі гідроелектростанції, розташовані на українських ділянках Дніпра та Дністра. Сумарна встановлена електрична потужність гідроелектростанцій генкомпанії становить 5007,6 МВт. 100% акцій АТ належить державі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА