13:26 12.11.2016

У НАПК немає необхідності терміново перевіряти всі 100 тис. е-декларацій

2 хв читати
У НАПК немає необхідності терміново перевіряти всі 100 тис. е-декларацій

Термін перевірки електронної декларації чиновника і політика обмежений періодом його перебування на службі і ще трьома роками після його звільнення, тобто необхідності терміново перевірити всі більше ніж 100 тис. е-декларацій немає, пояснює член Національного агентства з протидії корупції (НАПК) Руслан Рябошапка.

"У нас буде приблизно близько 150 тисяч декларацій за 2015 р., повну перевірку яких ми маємо зробити. Норму закону про перевірку протягом 90 днів вилучили, це нереально, і тепер термін перевірки - весь період перебування чиновника або політика на службі, плюс три роки після звільнення. Тобто навіть якщо ми не встигнемо перевірити зараз цю декларацію, її можна буде перевірити і після звільнення декларанта. Тому такої критичної необхідності перелопатити всі сто тисяч - немає", – розповів він в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Р.Рябошапка визнав, що НАПК має виправдати очікування суспільства і відреагувати хоча б на кричущі випадки незаконного збагачення або подання неправдивих даних, але технічних можливостей для ведення ефективної перевірки у агентства немає.

"Технічно зробити це силами людей дуже важко. Ідея була в тому, щоб у нас був автоматизований доступ до всіх баз даних, до всіх державних реєстрів, можливість отримувати інформацію і в автоматизованому режимі її опрацьовувати. На жаль, поки що два надважливих модулі програмного забезпечення у нас не працюють, вони так і залишилися без перевірки і доступу до реєстрів", - констатує він.

В Україні завершився перший етап е-декларування. Станом на 9 листопада надійшло близько 106 тис. електронних декларацій українських політиків і чиновників.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА