15:40 27.07.2016

ФГВФО ввів тимчасову адміністрацію в Держзембанк

2 хв читати
ФГВФО ввів тимчасову адміністрацію в Держзембанк

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) на підставі рішення Національного банку України (НБУ) про зарахування Держзембанку до неплатоспроможних, ввів у нього тимчасову адміністрацію, повідомляється на веб-сайті Фонду.

Адміністрацію введена терміном на один місяць – з 27 липня до 26 серпня 2016 року включно.

Тимчасовим адміністратором призначений Андрій Федорченко.

Як повідомлялося, НБУ рішенням правління №165-ш НБУ від 26 липня 2016 року зарахував Держзембанк до категорії неплатоспроможних.

Держзембанк віднесено до категорії проблемних у березні 2016 року у зв'язку з конфліктом інтересів у ньому.

"Вимоги НБУ щодо усунення порушень законодавства Держзембанк не виконав. Жодного належного рішення керівних органів банку щодо вирішення проблем до Нацбанку не надходило. Крім того, ситуація почала погіршуватися", - пояснює центробанк своє рішення.

За даними НБУ, у банку не були розміщені вклади фізосіб, тому навантаження на ФГВФО відсутня.

Як повідомлялося, ПАТ "Державний земельний банк" Кабмін створив постановою №609 від 2 липня 2012 року для реалізації нових механізмів агрокредитування, забезпечення аграріїв доступним фінансуванням. Попередній уряд вніс до його статутного капіталу 120 млн грн, а для внесення до капіталу банку земельних ділянок сільгосппризначення необхідно було прийняття змін до Земельного кодексу України.

Передбачалося, що банк забезпечуватиме управління землями сільськогосподарського призначення державної власності та виконувати функції з реалізації державних кредитних програм, насамперед, для середнього і малого бізнесу в сільській місцевості.

Водночас в умовах відсутності відповідних змін у законодавстві банк з моменту отримання банківської ліцензії майже не здійснював діяльність, передбачену статутом.

Згідно з "Планом пріоритетних дій уряду на 2016 рік", оприлюдненому на сайті Кабінету Міністрів наприкінці травня, у другому кварталі 2016 року планувалося зареєструвати у Верховній Раді законопроект, що передбачає реорганізацію чи приватизацію ПАТ "Державний земельний банк". У результаті приватизації або реорганізації банку додаткові надходження в бюджет оцінювалися в $200-250 млн грн.

Наприкінці 2015 року уряд запропонував парламенту вжити заходів із реорганізації чи приватизації Держзембанку через Фонд держмайна. До того часу Держзембанк перебував у стані ліквідації, але її альтернативою передбачалася реорганізація чи приватизація з метою продажу держпакета акцій потенційним інвесторам. Це надало б можливість повернути кошти до держбюджету, за рахунок яких був би сформований статутний капітал банку, були б залучені додаткові інвестиції в агропромисловий комплекс.

Верховна Рада вирішила ліквідувати Держзембанк 17 червня 2014 року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський візьме участь у саміті лідерів G7

У Києві 3 червня будуть стабілізаційні відключення світла

Зеленський привітав Галлу Томасдоттір із перемогою на виборах президента Ісландії: Сподіваюся на спільну роботу зі зміцнення партнерства та забезпечення миру

У Київській області ліквідовують наслідки негоди

"Укренерго" в понеділок, 3 червня, запровадить ліміти енергоспоживання в усіх регіонах України

Зеленський відвідає Філіппіни

Кількість бойових зіткнень на фронті з опівночі до 17.00 зросла до 48, із них 16 на покровському напрямку

Фонд Клуні "За справедливість" домагається переслідування російських пропагандистів у Європі - Єрмак

На півдні України від початку доби знищено 38 окупантів і 14 одиниць їхньої техніки

Окупанти обстріляли інфраструктуру в Шосткинському районі, жертв немає - обладміністрація

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА