16:35 23.01.2024

УВКБ ООН відремонтувало понад 27 500 будинків, даючи змогу сім’ям залишатися та повернутися до їхніх домівок в Україні

6 хв читати
УВКБ ООН відремонтувало понад 27 500 будинків, даючи змогу сім’ям залишатися та повернутися до їхніх домівок в Україні

Сьогодні Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді разом із Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі та Керівницею Офісу Генерального Директорату Європейської Комісії з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення Клаудією Амарал відвідали сім’ї та населені пункти в Київській області, щоби побачити результати ремонту будинків та нові рішення для людей, чиї оселі були пошкоджені або знищені внаслідок війни.

23 січня 2024

© УВКБ ООН/Аліна Коваленко

Київ, Україна, 23 січня

З наближенням третього року повномасштабної війни Росії проти України Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) надалі надає пріоритет програмі ремонту будинків, завдяки якій люди та сім’ї мають змогу залишитися та відремонтувати власні будинки, або повернутися до них після вимушеного переміщення в межах України або після перебування як біженці за кордоном через вторгнення Росії.

У тісній співпраці з Урядом України, регіональною та місцевою владою УВКБ ООН разом із партнерами завершили ремонт понад 27 500 будинків по всій країні з початку масованої ескалації війни в лютому 2022 року і ця кількість зростає щотижня.

У таких регіонах, як Київська, Миколаївська, Чернігівська, Сумська та Харківська області відбулися значні ремонтні та відновлювальні роботи УВКБ ООН, які були зосереджені насамперед на ремонті приватних будинків, а також багатоповерхових будівель, де здебільшого були замінені та оновлені вікна. УВКБ ООН залучає українських підрядників для виконання ремонтних робіт, надає будівельні матеріали або грошові кошти для покриття витрат на ремонт та матеріали для того, щоб гарантувати ремонт, який буде адаптований до конкретних потреб та становища сім’ї.

Роботи можуть включати дрібні ремонти конкретних структур, наприклад, відновлення даху, заміну вікон та дверей та утеплення будинку, щоб захистити його від холодних температур, а також більш значні, капітальні та масштабні ремонти будинків, аби гарантувати, що оселі будуть придатні для життя та зберігатимуть тепло в холодні зимові місяці.

За підтримки УВКБ ООН триває ремонт приватних будинків на одній із найбільш постраждалих вулиць Ірпеня на Київщині. ©УВКБ ООН/Аліна Коваленко

Сьогодні високопоставлена делегація у складі Верховного комісара ООН у справах біженців Філіппо Гранді, Директора Європейського регіонального бюро УВКБ ООН Філіппа Леклерка та Представниці УВКБ ООН в Україні Кароліною Ліндхольм Біллінг здійснили спільний візит на Київщину. До них приєдналися Посол Японії Мацуда Кунінорі та Керівниця Офісу Генерального Директорату Європейської Комісії з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення Клаудія Амарал. Європейський Союз та Японія разом зі Сполученими Штатами Америки – це три найбільші донори реагування УВКБ ООН в Україні, чиї внески дали змогу Агентству підтримувати та допомагати постраждалим від війни людям, які найбільше цього потребують, по всій країні.

Делегація відвідала Горенку та Ірпінь у супроводі голови Київської обласної державної адміністрації Руслана Кравченка. Ці населені пункти були в епіцентрі бойових дій на початку повномасштабного вторгнення Росії, яке залишило після себе величезні руйнування та пошкодження будинків, квартир та соціальної інфраструктури. Тому УВКБ ООН розпочало програму ремонту будинків у цьому регіоні в липні 2022 року.

«Ремонт будинків не тільки відновлює їхні фізичні структури, а й відіграє вирішальну роль у психологічному відновленні людей разом зі структурою громад, понівечених війною. Я був в Ірпені кілька місяців по тому, як у цих районах було відновлено контроль Уряду України, і був шокований масштабами побачених руйнувань. Коли я повернувся сюди та побачив відновлення міста, знову переповненого людьми, це вселило в мене надію та засвідчило, як УВКБ ООН сприяє рішучості людей та громад щодо відновлення та відбудови. Це було б неможливо без керівництва Уряду України, регіональної та місцевої влади, а також потужної підтримки ключових партнерів та донорів, яка мусить продовжуватись і надалі», – сказав Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН у справах біженців.

«Київська область одна з найбільш постраждалих внаслідок повномасштабного вторгнення. Було зруйновано та пошкоджено понад 28 тисяч обʼєктів, основна частина  – житлові будинки. Сьогодні ми вже відновили 16,5 тисяч обʼєктів. Ми вдячні УВКБ ООН та його партнерам, які з перших днів долучилися до відбудови області та надання допомоги людям. Йдеться, в першу чергу, про відновлення житлових будинків. На сьогодні вже відремонтовано майже 2 800 домівок, ще на 317 об’єктах тривають роботи. Спільними зусиллями повертаємо людей до їхніх осель», – зазначив голова Київської обласної державної адміністрації Руслан Кравченко.  

«Ця безжальна війна позбавила мільйони українців не тільки відчуття безпеки, але й будинків, де виросли їхні діти, де будувалися плани на майбутнє, де зароджувалися і втілювалися мрії. Людські втрати виходять за межі фізичного, вони залишають після себе глибокі емоційні шрами. Саме тому для Європейського Союзу критично важливо підтримувати зусилля, які дають змогу якомога більшій кількості українців, постраждалих від війни, швидше повернутися до своїх домівок, відновити відчуття надії та впевненості в завтрашньому дні. Ми залишаємося відданими цій справі та в співпраці з такими партнерами, як УВКБ ООН, докладаємо всіх зусиль для реконструкції будинків України», – сказала Клаудія АмаралКерівниця Офісу Генерального Директорату Європейської Комісії з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення.

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді разом з Керівницею Офісу Генерального Директорату Європейської Комісії з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення Клаудією Амарал відвідали родину, якій надали збірний будинок у Горенці Київської області. ©УВКБ ООН/Аліна Коваленко

«Японія підтримує Україну з початку російського вторгнення в лютому 2022 року, надаючи гуманітарну допомогу, а також допомогу для відновлення і відбудови. Зокрема, необхідно підготувати місце, куди люди зможуть повернутися та жити в безпечному і теплому середовищі. Сьогодні, побачивши на власні очі та почувши розповіді від безпосередньо залучених осіб, я вкотре переконався, наскільки важливим є швидка та ефективна підтримка з житлом та притулком. Ми хотіли б продовжити підтримувати Україну у співпраці з УВКБ ООН, що є важливим партнером у наданні допомоги Україні на основі принципу безпеки людини, щоб люди могли повернутися до своїх рідних міст і спокійно жити там, здійснюючи економічну діяльність», – сказав Посол Японії в Україні Мацудою Кунінорі.

Окрім довгострокових ремонтів будинків та багатоповерхових будівель УВКБ ООН також надає матеріали для екстреного ремонту відразу після атак, як це було після нещодавніх обстрілів у Харкові, Кривому Розі та Одесі, які Верховний комісар ООН у справах біженців відвідав упродовж останніх днів, щоби побачити на власні очі руйнування та негайне гуманітарне реагування, надане через партнерів УВКБ ООН у тісній взаємодії з місцевою владою. З початку повномасштабного вторгнення понад 271 684 людей отримали такі набори для екстреного ремонту, що дало їм змогу швидко відремонтувати пошкодження своїх будинків.

УВКБ ООН також робить внесок у державну програму єВідновлення та механізми щодо доступу до житла та компенсацій для людей, чиї будинки були зруйновані, обмінюючись комплексним набором даних щодо оцінки реагування на збитки (SIDAR) та надаючи юридичні консультації, щоб допомогти людям подати заявку на компенсацію або відновити важливі майнові документи. Це відбувається в рамках нової платформи для співпраці «Україна – це Дім», започаткованої УВКБ ООН та Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури рік тому, щоби посилити взаємодоповнюваність гуманітарних і урядових програм.

Контакти для ЗМІ

Елізабет Арнсдорф Хаслунд, [email protected], +38 (095) 239 00 72

Ірина Тимчишин, [email protected], +38 (067) 983 84 02

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перший простір для адаптації в Харкові надаватиме допомогу за принципом "єдиного вікна" для внутрішньо переміщених та постраждалих від війни людей

Керівник компанії "ОДЕК" Україна (лідер з виробництва фанери) розповів про поточний стан деревообробного бізнесу та ринку деревини

У компанії PROMETEY заговорили про недовіру до податкової

Київстар ТБ транслюватиме «Євробачення-2024» у вільному доступі

Сексуальне насилля під час конфлікту — ще один вид зброї проти мирного населення, елемент злочину проти людяності

Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" (Україна): Стабільність банків України: 2 роки війни (за підсумками двох років війни)

В Києві вдруге пройде УКРАЇНСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ КОНГРЕС

До Великодня Київстар ТБ надає вільний доступ до платформи

Креативна рекламна кампанія для мережі Сільпо від агенції Promodo

125 млн грн кредитних лімітів: як користуються карткою АТБ від Sense Bank

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА