10:45 19.01.2024

Розвиток біржової торгівлі біопаливом – стимул для ринку біоенергетики в Україні

2 хв читати

Реклама

18 січня 2024 року відбувся брифінг з нагоди старту співпраці Держенергоефективності та Української енергетичної біржі над розвитком енергетичних ринків України, зокрема, над створенням прозорого та конкурентного ринку біопалива.

З 2014 р. по 2023 р. введено 2,8 ГВт нових теплових потужностей на біомасі. Навіть попри війну, у 2022 р. в країні реалізовано понад 330 проєктів із виробництва тепла з альтернативних видів палива загальною потужністю 235 МВт. 

«У 2023 році рішенням ради РНБО, а згодом і указом президента, наша країна збільшила частку використання альтернативних видів палива і запуску біокотелень по всій країні. Для того, щоб це було реально виконати ми повинні створити відповідні умови на ринку, яких станом на сьогодні насправді немає. Не випадково нашими партнерами ми обрали Українську енергетичну біржу, адже саме їх компанія має великий досвід у створенні необхідних умов ринку в енергетичному секторі. Сподіваюсь, завдяки спільним зусиллям ми досягнемо запланованого», – повідомила Ганна Замазєєва, Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Учасники ж ринку зазначають, що подальший розвиток всієї галузі біоенергетики, в т.ч. її інвестиційна привабливість залежить від умов, в яких будуть функціонувати виробники альтернативного палива та їх споживачі. Якщо умови купівлі/продажу сировини та самого біопалива будуть зрозумілими та прозорими, а сам процес торгівлі зручним та ефективним, то це позитивно сприятиме розвитку всіх супутніх сфер економіки. З цією метою між Держенергоефективністю та ТОВ «Українська енергетична біржа» під час заходу було підписано меморандум про взаємодію.

«Ми, як ліцензована біржа, вже маємо позитивний досвід з побудови організованих ринків за напрямками електроенергетики, природного газу, деревини. Крім того, маємо й готові відповідні інструменти: електронні торгові системи, аналітичні дашборди та цінові індекси, які роблять ринок ефективним та зрозумілим. Тому розраховуємо на плідну взаємодію з Держенергоефективністю в контексті вдосконалення нормативно-правової бази та впровадження біржових механізмів в цілому, в результаті чого ми отримаємо збалансований ринок», – зазначив Костянтин Шевчук, заступник Генерального директора ТОВ «УЕБ».

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА