13:28 04.04.2023

Управління лісами може бути різним, навіть в межах країни

2 хв читати

Ринок деревини в Україні продовжує успішно розвиватись. Цьому сприяло рішення голови Держлісагентства Юрія Болоховця, згідно з яким з липня 2021 року державні лісові господарства реалізують деревину виключно на ліцензованих товарних біржах. Доступні та ефективні торги, здійснення моніторингу за виконанням сторонами біржових угод, запуск аналітичних інструментів зробило ринок прозорим, конкурентним, а ціни на ресурс ринковими. Як результат держава отримує значні додаткові надходження, а представники галузі – збалансований ринок.

Проте така картина стосується не всіх лісів господарств України: тільки 71% лісів знаходяться в підпорядкуванні ДАЛРУ та ДП «Ліси України», 27% належать комунальним і іншим лісогосподарським підприємствам. Оскільки зазначені лісозаготівельні господарства грають за власними правилами, то й показники значно відрізняються. Основною причиною такої різниці – є різний підхід в питанні реалізації.

За 2022 рік лісгоспами комунальної власності було реалізовано 1 млн 347 тис. куб. м необробленої деревини на суму 1 млрд 664 млн грн, вартість знеособленого кубометра реалізованої деревини становив 1235 грн, що на 505 грн, або в середньому на 30% менше ніж у підприємств Держлісагентства.

У тому числі в комунальних лісових господарствах середня вартість реалізації дров’яної деревини промислового використання менша на 342 грн, а круглих лісоматеріалів на 946 грн, ніж на підприємствах, що підпорядковувались ДАЛРУ.

Річ у тому, що у 2022 році 60% (приблизно 808 тис. куб. м) реалізованого комунальними суб’єктами господарювання ресурсу було відвантажено за прямими договорами, без конкуренції.

Таким чином через лише часткове використання конкурентних ліцензованих торгів, і як наслідок заниження цін, протягом  2022 року лише комунальними підприємствами й місцевими бюджетами недоотримано доходу в обсязі 680 млн грн.

Це лише одна з проблем із відсутності єдиного підходу до управління лісовим багатством нашої країни. Ще є велика кількість питань щодо контролю за показником заготівлі ділової деревини з 1 га площі, відновлення лісових масивів тощо. Але сьогодні вже чітко стає зрозумілим, які підходи приносять кращий результат державі та місцевим громадам.

Пресслужба ГС «АДПУ»

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Анатолій Шкрібляк про розширення лінійки каш швидкого приготування ТМ "Добродія"

Вирішення проблем трудоресурсного забезпечення в Україні: сучасна економічна модель, освіта та житлові умови

АЛЛО передаватиме з кожної онлайн-оплати 100 гривень на медичні інновації в Superhumans Center

Sense SuperApp увійшов у ТОП-5 цифрових банків для бізнесу в регіоні

Чому саме індукція: 5 переваг трендової плити

Найцікавіші, найкреативніші та найоригінальніші подарунки для твоєї коханої жінки

1,15 млрд грн клієнти Sense Bank вклали у військові облігації

"Відчувай! Проявляй! Рухайся далі!": який вектор обрав девелопер ТРК в Україні Arricano для ініціатив у новому сезоні?

Poligon Project представляє BEREZEN - виставку сучасного мистецтва у Київському просторі живої культури «Кудрявка»

5,2 мільйона гривень на розвиток жіночого підприємництва: стартує новий сезон візійного акселератора "Відважна 2. Масштабування та діджиталізація"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА