15:33 08.04.2022

24 лютого: реакція світової спільноти на початок війни в Україні

3 хв читати

Незважаючи на кілька тижнів попереджень, рішення Росії розпочати вторгнення в Україну 24 лютого застало зненацька більшу частину світу. Президент Росії Володимир Путін випустив, схоже, заздалегідь записану заяву відразу після початку наступу, в якій він повідомив про початок "спеціальної військової операції", спрямованої на захист територій Донецька та Луганська, що відкололися від України, які він нещодавно визнав незалежними державами, а також на " демілітаризацію та денацифікацію України". За кілька хвилин перший зі шквалу ракетних ударів обрушився на цілі по всій країні, а російські сухопутні війська рушили на українську територію, почавши, як вважається, найбільший напад на європейську державу з часів Другої світової війни.

Можливо, не випадково Путін зробив свою заяву якраз у той момент, коли Рада Безпеки ООН збирала спеціальне засідання з української кризи. Дебати, що послідували за цим, дали мікрокосм первісної реакції більшості країн світу на дії Росії. У той час як багато держав-членів швидко засудили дії Росії, інші - насамперед Китай та Індія - виступили з більш спільними закликами до деескалації з усіх боків та повернення до дипломатичного діалогу. Представник Росії продовжував захищати свої дії як необхідну відповідь на вороже ставлення України до мешканців Донецька та Луганська. Представник України тим часом закликав Росію припинити свою агресію, зазначивши: "Для військових злочинців немає чистилища - вони вирушають прямо в пекло". Через ці дії були зупинені промисловості, діяльність розважальної сфери, навіть в інтернеті. Це стосується онлайн клубів, наприклад, VIP Casino, та офлайн розваг, що включають роботу ресторанів, ТРЦ, кінотеатрів та іншого. 

"Молитви всього світу сьогодні з народом України", - сказав президент Байден у своїй заяві для преси незабаром після початку вторгнення. Але більшість світу тільки почала формулювати свою офіційну відповідь на дії Росії.

 

Рада Європи

  • 24 лютого: Президент Конгресу Ради Європи зробив заяву, яка засуджує "кричуче порушення Росією міжнародного права та Статуту Ради Європи, а також принципів та цінностей, які він відстоює".
  • Після позачергового засідання Комітету міністрів Комітет засудив "найрішучішим чином збройний напад на Україну", закликав Росію "негайно і беззастережно" припинити свої військові зобов'язання, засудив визнання Донецької та Луганської областей як незалежних утворень і зосередився на прихильності. та територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів".
  • 25 лютого: У короткій заяві Рада Європи, правозахисна організація, відмінна від Ради Європейського Союзу, оголосила про зупинення прав Російської Федерації на представництво у різних органах Ради. Цей крок не позбавляє Росію статусу члена Ради і був описаний як "тимчасовий, що залишає відкритими канали зв'язку".

 

Група 7 (G-7)

Лідери країн Групи 7 (G-7) опублікували заяву, в якій засудили "широкомасштабну військову агресію Російської Федерації проти територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України". У заяві напад названо "неспровокованим і абсолютно невиправданим", а також "серйозним порушенням міжнародного права та грубим порушенням Статуту ООН та всіх зобов'язань, взятих Росією у Гельсінському заключному акті та Паризькій хартії, а також її зобов'язань у Будапештському меморандумі". А на сайті доступна інформація про подальші кроки світової спільноти під час війни.

 

НАТО

  • 24 лютого о 6:22 ранку за східним часом: Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав напад Росії на Україну "жорстоким актом війни" та "холоднокровним і давно спланованим вторгненням".
  • о 8:52 ранку за східним часом: Північноатлантична рада (NAC) визнала запит Болгарії, Чеської Республіки, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії та Словаччини щодо проведення термінових консультацій.
  • рада NAC випустила офіційну заяву, в якій "найрішучішим чином була засуджена агресія Росії проти України" як невиправдану та неспровоковану. 

Північноатлантична рада зі свого боку також пообіцяла тісну координацію із зацікавленими сторонами та світовими компаніями. Крім того, керівний орган альянсу оголосив, що провів термінові наради.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

25 квітня в Києві відбудеться форум "Надлюди" від Forbes Ukraine

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА