14:37 17.09.2021

Порушення прав замість верховенства права: VR Capital оскаржить до Верховного Суду рішення апеляційного суду щодо недійсності права вимоги до Укрзалізниці

5 хв читати

НЬЮ-ЙОРК, 17 вересня 2021 р.: 16 вересня 2021 року Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу Укрзалізниці, визнавши недійсним укладений між Промінвестбанком та інвестиційним фондом VR Global Partners, L.P. ("VRGP"), що базується в Нью-Йорку, договір купівлі-продажу права вимоги кредитної заборгованості Укрзалізниці. VRGP категорично не погоджується з рішенням суду, яке затьмарене тривожними свідченнями політичного втручання та явними порушеннями належної правової процедури та буде оскаржувати його у касаційному порядку до Верховного Суду.

"Учорашнє рішення стало наругою над правосуддям та черговим проявом ключової проблеми всіх іноземних інвесторів в Україні - недотримання верховенства права та неможливості для іноземних інвесторів захистити свої законні права в українських судах. Простими словами це була пародія на правосуддя. Дії суду були пронизані порушеннями належної процесуальної процедури, обговорення у нарадчій кімнаті тривало лише кілька хвилин, а рішення скасувати вердикт суду першої інстанції явно було прийняте ще до початку судового засідання", - заявив президент VR Capital Group Ltd. Річард Дейтц.

"На жаль, ми не здивовані цим рішенням", - додав Дейтц. "В липні мене запросили на зустріч в Офіс Президента в Києві для обговорення нашого конфлікту з Укрзалізницею. Під час цієї зустрічі я отримав пряме застереження від заступника голови Офісу Президента Андрія Смирнова, що, хоча позиція VRGP є юридично обґрунтованою, мені слід розуміти, що "суддів в Україні можна звільнити". З моменту тієї зустрічі ми відчули величезний адміністративний тиск на судову систему, кульмінацією якого стало вчорашнє рішення. Колегії суддів постійно змінювались, оскільки судді брали самовідвід, а в одному із найбільш кричущих прикладів тиску нова апеляційна колегія з трьох суддів була сформована в результаті "лотереї", в якій 51 з 54 можливих суддів не змогли взяти участь, оскільки саме в той день вони перебували у відпустці. Судова система повинна працювати не так і такі практики не допоможуть Україні залучити інвестиції, необхідні для розвитку економіки країни та створення робочих місць".

"Особливо іронічно, що це рішення суду ухвалене невдовзі після візиту президента Зеленського до Білого дому, під час якого він прагнув залучити іноземні інвестиції в Україну та наголошував на зміцненні верховенства права. Учора президент Зеленський призначив зустріч за участю послів країн Великої сімки та суддів, під головуванням пана Смирнова, щоб обговорити перепони на шляху до реформи судового сектору та розблокувати роботу Вищої ради правосуддя, знову пообіцявши очистити судову систему. Контраст між надихаючими словами Президента та реальністю, у якій його адміністрація відверто втручається у судову систему, навряд чи може бути більш разючим", - продовжив Дейтц.

Учорашнє рішення апеляційного суду було прийняте з безпрецедентним нехтуванням закону та всупереч вже встановленій практиці Великої Палати Верховного Суду. Крім того, суд не повідомив сторони у належний спосіб про дату засідання, посилаючись на відсутність у суді поштових марок. Суд також відмовив VRGP у клопотанні про надання юридично обов'язкового двотижневого строку на подання відзиву, надавши менше ніж добу для підготовки та подання позиції VRGP у цій резонансній справі. Попри такий короткий термін, VRGP представила свою позицію на 68 сторінках, однак суд навіть не вважав за потрібне оголосити перерву в засіданні для вивчення матеріалів та, формально заслухавши сторони, виніс рішення всього за 2 хвилини обговорення в нарадчій кімнаті.

Як заявив представник VRGP: "Правосуддя в турборежимі, з яким ми зіткнулися вчора, є ще більш шокуючим, якщо враховувати той факт, що апеляційні скарги VRGP на явно незаконні ухвали, що блокують виконання рішень Верховного Суду про стягнення боргів з Укрзалізниці, вже понад 5 місяців не розглядаються апеляційними судами. У цій же справі для розгляду спору по суті суду було достатньо одного засідання і взагалі не потрібен був час на попереднє вивчення документів".

VRGP отримала вже шість рішень Верховного Суду на свою користь у справах про стягнення боргів з Укрзалізниці. Намагаючись уникнути виконання цих рішень, Укрзалізниця подала позов про визнання недійсним придбання кредитів VRGP. Господарський суд м. Києва 27 липня 2021 року відхилив позов Укрзалізниці. Вчорашнє рішення, яким було скасовано рішення господарського суду, буде оскаржене.

VR Global Partners, L.P. ("VRGP") - це інвестиційний фонд, яким керує VR Advisory Services Ltd ("VRASL"). VRASL зареєстрований в Американській комісії з цінних паперів та бірж як інвестиційний радник, а VR Advisory Services (UK) LLP, субпідрядний радник з питань інвестицій VRGP та деяких інших фондів, уповноважений Управлінням фінансової поведінки Великої Британії. VRGP був створений у травні 1999 року і протягом свого існування став лауреатом понад 15 галузевих нагород у Нью-Йорку та Лондоні, включаючи минулорічну премію EuroHedge за довгострокові результати (20 років) серед глобальних макрофондів, що спеціалізуються на інвестиціях з фіксованим доходом та відносною вартістю.

VR Capital - це міжнародна фірма з управління активами, яка обслуговує клієнтську базу інституційних інвесторів з приблизно 5 млрд доларів США в активах інвесторів, що управляються за допомогою об’єднаних фондів. VR Capital - один з найбільших західних інвесторів в Україну, портфель авуарів якого перевищує 1 млрд доларів. Маючи понад 22-річний досвід роботи, VR Capital фокусується на інвестиціях у ринки, що розвиваються, та у розвинені ринки. Фірма працює через свої головні офіси в Нью-Йорку та Лондоні, і понад 98 % активів, що перебувають під її управлінням, пов’язані з інвесторами в США та Західній Європі.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА