17:43 14.05.2021

VR Capital Group висловлює незгоду з постановою Печерського районного суду про призупинення виконання рішення Верховного Суду

3 хв читати

Київ 14 травня 2021р. 20 квітня 2021 року Верховний Суд України поклав край багаторічним судовим спорам з приводу простроченої заборгованості АТ "Українська залізниця" ("УЗ"), наказавши державній компанії виплатити VR Global Partners, L.P. ("VRGP") повну суму боргу.

Слідуючи цьому рішенню, і в суворій відповідності з законом, Державна виконавча служба відкрила виконавче провадження щодо УЗ і заарештувала її банківські рахунки на суму, належну до сплати VRGP. На цьому питання мало би бути закрито.

Однак, VRGP стало відомо, що Печерський районний суд виніс неопубліковану постанову від 9 березня 2021 року по справі № 757/10733/21-к про заборону списання грошових коштів з рахунків УЗ в задоволення будь-яких вимог VRGP. Судове слухання у Печерському суді пройшло без повідомлення VRGP.

Підстави для розгляду справи Печерським районним судом не піддаються розумінню. УЗ заявила, що продаж її боргів VRGP була недійсною, оскільки VRGP не має в Україні ліцензії на участь у факторинговій діяльності. Насправді, процес продажу був схвалений НБУ, сама угода являла собою продаж кредиту, що явно відрізняється від юридичного визначення факторингу, і VRGP в будь-якому випадку відповідно до її статуту дозволено займатися факторингом. Більше того, недавнє рішення Верховного суду в окремій справі повністю підтримує позицію VRGP в цьому відношенні.

Коментуючи рішення Печерського районного суду, Річард Дейтц, президент VR Capital Group Ltd., сказав: "Аномальна ситуація, при якій суд першої інстанції фактично скасовує або визнає недійсним рішення Верховного Суду є явним і кричущим зловживанням судовою владою. Те, що така спроба виставити на посміховисько судову систему України може бути ініційована її найбільшим державним підприємством, є ще одним свідченням провалу корпоративного управління, що стримує інвестиції в країну. На жаль, боротьба за верховенство закону в Україні ще не виграна".

VR Global Partners, L.P. ("VRGP") — це інвестиційний фонд, яким керує VR Advisory Services Ltd ("VRASL"). VRASL зареєстрований в Американській комісії з цінних паперів та бірж як інвестиційний радник, а VR Advisory Services (UK) LLP, субпідрядний радник з питань інвестицій VRGP та деяких інших фондів, уповноважений Управлінням фінансової поведінки Великої Британії. VRGP був створений у травні 1999 року і протягом свого існування став лауреатом понад 15 галузевих нагород у Нью-Йорку та Лондоні, включаючи минулорічну премію EuroHedge за довгострокові результати (20 років) серед глобальних макрофондів, що спеціалізуються на інвестиціях з фіксованим доходом та відносною вартістю.

VR Capital — це міжнародна фірма з управління активами, яка обслуговує клієнтську базу інституційних інвесторів з приблизно 5 млрд доларів США в активах інвесторів, що управляються за допомогою об’єднаних фондів. VR Capital — один з найбільших західних інвесторів в Україну, портфель авуарів якого перевищує 1 млрд доларів. Маючи понад 22-річний досвід роботи, VR Capital фокусується на інвестиціях у ринки, що розвиваються, та у розвинені ринки. Фірма працює через свої головні офіси в Нью-Йорку та Лондоні, і понад 98 % активів, що перебувають під її управлінням, пов’язані з інвесторами в США та Західній Європі.

Для додаткової інформації звертайтесь за номером +380 95 618 1564

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА