17:09 08.02.2024

Фіксовані орендні ставки в столичних ТРЦ залишаться стабільними - UTG

3 хв читати
Фіксовані орендні ставки в столичних ТРЦ залишаться стабільними - UTG

ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Фіксовані орендні ставки в українських ТРЦ досягли стабільних показників, проте більшість орендарів мають намір платити відсоток від товарообігу для зниження власних ризиків, повідомила компанія UTG.

"Сьогодні, у січні 2024 року, майже всі орендарі відмовляються від сплати фіксованих платежів. Вони намагаються максимально перевести всі платежі на відрахування від відсотка від товарообігу, максимально перевести ризики на девелопера. Якщо девелопер здатний запустити якісний торговельний центр, забезпечити хорошу відвідуваність, то отримуватиме від орендаря непогані платежі", - розповів керівник департаменту стратегічного консалтингу UTG Костянтин Олійник на пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

За його словами, для всіх категорій орендарів ТРЦ максимальні орендні ставки значно нижчі, ніж у довоєнний період, у деяких випадках різниця становить 100% і більше. Так, для кіосків до 10 кв. м максимальні ставки становлять $250/кв. м/міс. (без ПДВ та експлуатаційних платежів) проти $420 у лютому 2022 року; для ресторанів і кафе - $15/кв. м/міс. проти $35; для дитячих розважальних центрів - $6/кв. м/міс. проти $10; кінотеатрів - $4/кв. м/міс. проти $12; магазинів одягу - $18-30/кв. м/міс. проти $37-68; магазинів електроніки - $8/кв. м/міс. проти $18; продуктових супермаркетів - $12/кв. м/міс. проти $30.

"Продукти харчування, алкоголь, тютюн вимивають із сімейного бюджету близько 45%, тому на сьогодні супермаркет - це оператор, який генерує майже половину коштів у кругообігу в торговельному ритейлі. Саме тому продовольчі супермаркети чи не єдиний гравець, здатний генерувати прогнозований товарообіг і сплачувати досить високі орендні ставки", - зазначив Олійник.

За словами експерта, на ставки оренди комерційної нерухомості у 2024 році впливатимуть наближеність міста до лінії бойових дій і активність девелопменту.

"У містах, де висока конкуренція і багато об'єктів, ринок змінюватиметься. Найімовірніше, морально-застарілі об'єкти втрачатимуть свої показники, примушуючи їх проводити екстремальні реконцепції. Водночас якісні об'єкти перетягуватимуть покупців. Ставки сильно зростати не будуть, але й зменшуватися теж - їм уже практично нікуди зменшуватися. Незважаючи на те, що продовольчі супермаркети генерують високі товарообіги, вони, як і раніше, платять $10-20, як і двадцять років тому", - пояснив він.

Згідно з аналітичними даними UTG, 2023 року середньодобова відвідуваність торговельних центрів становила 367 осіб/1 тис. кв. м GLA (торговельної площі). При цьому показник зростає як для об'єктів регіонального формату (280 чол./1 тис. кв. м), так і окружних ТРЦ (501 чол./1 тис. кв. м).

"До кінця 2023 року середня відвідуваність ТРЦ становила 367 чол./1 тис. кв. м. Вона потроху зростає, але, найімовірніше, не стрибне значно вище за показники 2021 року, тобто наближатиметься до 500 осіб, що не найкращий показник для виторгу орендарів", - резюмував експерт.

Компанія UTG створена 2001 року. Розробила понад 1,3 тис. концепцій об'єктів нерухомості. За роки роботи за участю компанії здано в оренду 4,7 млн кв. м комерційних площ в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА