09:57 27.07.2016

Юристи із США просять Україну не екстрадувати до Молдови бізнесмена, обвинуваченого у справі про крадіжку EUR1млрд

3 хв читати
Юристи із США просять Україну не екстрадувати до Молдови бізнесмена, обвинуваченого у справі про крадіжку EUR1млрд

Американська юридична компанія "Frontier Solutions" попросила генерального прокурора України затримати екстрадицію до Молдови затриманого бізнесмена В'ячеслава Платона, який має подвійне молдовське і російське громадянство. Про це повідомляє молдовське видання newsmaker.md, яке опублікувало ксерокопію листа американської компанії.

У листі "Frontier Solutions" до Юрія Луценка, копію якого опублікувало молдовське видання newsmaker.md, повідомляється, що у компанії укладено угоду на представлення інтересів В'ячеслава Платона в США з питань, пов'язаних з крадіжкою мільярда євро з банківської системи Молдови.

"В'ячеслав Платон готовий дати свідчення американським слідчим про причетність керівництва Молдови до "крадіжки століття". Пан Платон - ключовий свідок у розслідуванні, яке проводять міністерство юстиції США, Митна поліція США, а також ФБР, щодо крадіжки понад $1 млрд з молдовських банків. Він добре обізнаний про засоби і методи цієї крадіжки, а також про місцезнаходження викрадених грошей", - йдеться в листі, підписаному одним з керівників юридичної компанії Джоном Сандвегом.

Автор листа просить "затримати екстрадицію до проведення допиту В.Платона американськими правоохоронцями" і побоюється, що "в Молдові йому загрожує небезпека".

"Якщо він буде переданий Молдові, малоймовірно, що він буде співпрацювати з владою США, а можливість його допиту слідчими Митної поліції і ФБР буде ускладнена або заблокована", - наголошується в листі.

Минулого тижня "Frontier Solutions" в листі в.о. генпрокурора Молдови Едуарда Харунжена і прокурора Національного центру боротьби з корупцією Адріани Бецішор повідомила, що в США розпочато розслідування за крадіжку мільярда євро з молдовських банків і що компанія представляє інтереси колишнього офіцера Національного центру боротьби з корупцією Михайла Гофмана в його роботі з офіційними федеральними правоохоронцями та Міністерством юстиції США.

Вони закликали прокурорів "забезпечити, щоб М.Гофмана не переслідували і не залякували як свідка".

Два тижні тому М.Гофман виступив з викриттями у справі про крадіжку мільярда євро з молдовських банків. Він заявив що "головним бенефіціаром" крадіжки є виконавчий координатор правлячої в Молдові коаліції, олігарх Влад Плахотнюк, а координатором крадіжки - бізнесмен Сергій Яралієв, що має також громадянство і нерухомість в США. М.Гофман також підтвердив інформацію про відмивання понад 23 млрд доларів російського походження через комерційні банки Молдови.

Наприкінці минулого тижня прокуратура з боротьби з корупцією чекала М.Гофмана, який обіцяв повернутися з США і дати свідчення молдовським прокурорам, однак він поки що не повернувся. За даними молдовських ЗМІ, М.Гофман залучений до програми захисту свідків уряду США.

Напередодні В.Платон був оголошений в міжнародний розшук Генеральною прокуратурою Молдавії, а ввечері був затриманий співробітниками СБУ України. Генпрокуратура України підтвердила цю інформацію у вівторок, повідомивши також, що у нього виявлений фальшивий паспорт громадянина України на ім'я В'ячеслава Кобалева. Крім того, у В.Платона є громадянство Молдови і Росії.

Генеральна прокуратура Молдови ініціювала у вівторок процедуру екстрадиції з України В'ячеслава Платона. Його, зокрема, звинувачують у причетності і координації крадіжки грошей з "Banca de economii" ("Ощадний банк Молдови"), а також в неповерненні кредитів на суму в 800 млн леїв (близько 20 млн доларів).

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА