14:12 03.10.2018

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі готова винести рішення стосовно імпорту шприців

3 хв читати
Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі готова винести рішення стосовно імпорту шприців

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) готова винести рішення за результатами розслідування щодо шприців, імпортованих в Україну з Індії, Туреччини та Китаю. Розслідування МКМТ було розпочато в жовтні 2017 р. за результатами розгляду скарги двох виробників медичних виробів – ПАТ "Гемопласт" (Одеська обл.) і ПрАТ "Тюмень-Медико-Сміла" (ТМС, Черкаська обл.). Свою заяву компанії мотивували зростанням протягом 2015-2016 рр. сукупної частини імпорту з Індії, Туреччини та Китаю відносно споживання на 13% і 120% відповідно. При цьому обсяги виробництва "Гемопласта" і ТМС за цей період скоротилися на 19% і 35% відповідно, а обсяги продажу на внутрішньому ринку – на 14% і 30%. "Гемопласт" і ТМС відзначали, що імпорт в Україну шприців з Індії, Туреччини і Китаю здійснювався в таких обсягах і на таких умовах, які могли спричинити заподіяння шкоди національному товаровиробнику.

Як повідомлялося, за підсумками 2017 року "Гемопласт" у 2017 р. збільшив чистий збиток у 4,8 рази – до 260,4 млн грн. "Гемопласт" випускає шприци одноразового застосування, вироби для переливання крові та розчинів, катетери, зонди, медико-лабораторні вироби, а також вироби з пластмас немедичного призначення. Кінцевими бенефіціарами компанії за даними держреєстру є Руслан Зозуля та Наталія Продан.

Виробник медичних виробів ПрАТ "Тюмень-Медико-Сміла" в 2017 році скоротив чистий збиток на 33% у порівнянні з 2016 роком – до 1,916 млн грн., чистий дохід від реалізації продукції склав 2 млн грн. Станом на кінець 2016 року 62% акцій "Тюмень-Медико-Сміла" належали компанії Mulready Ventures Limited (Великобританія), 38% акцій – державі Україна в особі Фонду держмайна. Обидві компанії сукупно займають близько трьох чвертей українського ринку виробництва шприців. Низка ЗМІ відзначали, що обидві компанії афільовані з бізнесменом Костянтином Жеваго.

У минулому ПАТ "Гемопласт" і ПрАТ "Тюмень-Медико-Сміла" неодноразово зверталися до МКМТ і МЕРТ з проханням запровадити загороджувальні мита на імпорт шприців. Прецедент обмеження імпорту відповідної продукції був створений у 2001 р, коли МКМТ з ініціативи "Гемопласта" на чотири роки ввела квотування ввезення в країну шприців з Росії, Словаччини, Бельгії, Ірландії, Польщі, Німеччини й Іспанії. У 2008 р. з ініціативи компаній "Гемопласт" і "Тюмень-Медико-Сміла" МКМТ ініціювала антидемпінгове розслідування проти імпорту в Україну полімерних шприців з Іспанії (Becton Dickinson SA), Німеччини (Vogt Medical і B. Braun), Великої Британії (Medical Рroject) і Китаю (Changzhou Heshou Medical Appliance Factory), за результатами якого були запроваджені загороджувальні мита, що дали національним виробникам істотні преференції на ринку. У результаті німецькі та британські виробники пішли з українського ринку, а ринкова частка китайських та іспанських шприців була істотно скорочена.

Станом на зараз в Україні працює ще один виробник шприців – ТОВ "Юрія-Фарм" (Черкаси). Економічні показники діяльності ТОВ "Юрія-Фарм" протягом 2014-2017 рр. демонстрували стабільне зростання, незважаючи на конкуренцію з імпортними аналогами.

У разі позитивного розгляду МКМТ скарги зазначених двох національних виробників можливий відхід з українського ринку деяких імпортних виробників шприців і подальше звуження асортименту.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА