21:06 25.11.2020

В Києві відкрилася фотовиставка “Біль нащадків”

2 хв читати

Історично-документальна експозиція присвячена 100-річчю трагедії німецько-української родини з Вінничини, дослідженням якої багато років поспіль займаються її нащадки

Презентація фотовиставки відбулася у вівторок 24 листопада за підтримки Центру німецької культури “Видерштраль” спільно з Громадською організацією “Лейпцизький дім”. Оприлюднені світлини презентують дослідження біографії німкені Магди Хоманн, яка після Першої світової війни з чоловіком-українцем, колишнім військовополоненим, залишила Німеччину і оселилася в селі Каришків на Вінниччині. В Україні вона пережила Голодомор, смерть чоловіка і німецьку окупацію під час Другої світової війни, а у 1944 році була арештована як “ворог народу” і, ймовірно, загинула в таборах ГУЛАГу.

У відкритті фотовиставки взяли участь внук Магди Хоманн Петер і правнук Сергій Сай-Боднар, дослідники історії німкені та її роду і автори публіцистично-документальної повісті “Любов і муки Магди Хоманн”, опублікованої у 2014 році. Метою їхніх спільних досліджень є з’ясування обставин арешту і загибелі, місця поховання Хоманн-Кучинської.

“Досліджуючи 5 родоводів для іншої книжки, я помітив одну закономірну особливість. Ми не вміємо або нас не навчили берегти свою історію, бо той, хто не знає походження своєї сім’ї, не може бути справжнім патріотом. Я зміг дістатися у своїх дослідженнях до архівних даних тільки 1863 року, а Петер Хоманн — до даних 1563-го”, - розповів Сергій Сай-Боднар.

За словами дослідника, навесні поточного року члени Ради Державного агентства України з питань кіно схвалили рішення про фінансування створення фільму за мотивами досліджень біографії Магди Хоманн. Дослідницький проєкт став переможцем конкурсу грантів-2020 від Центру німецької культури у номінації “Культурна робота” і теж отримав фінансову підтримку.

Фотовиставка триватиме у залі Укрінформу до 27 листопада, далі протягом двох тижнів світлини будуть розміщені у вікнах інформагентства, що виходять на вулицю Богдана Хмельницького.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА