21:37 03.07.2017

Янукович може брати участь в суді у справі про держзраду тільки на території України, держава гарантує йому безпеку

2 хв читати
Янукович може брати участь в суді у справі про держзраду тільки на території України, держава гарантує йому безпеку

Екс-президент України Віктор Янукович може брати участь в судовому розгляді справи за обвинуваченням його в державній зраді тільки на території України, яка гарантує йому безпеку, заявляє генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Янукович наполягає на своєму бажанні брати участь в суді, допитувати людей, робити заяви. У нього для цього є тільки один законний спосіб - прибути в Україну. Інших способів активної участі в судовому слідстві наш закон не передбачає. Очевидно, що він боїться це зробити, при цьому вигадує фантазійні історії, що його повинні вбити при перетині кордону та інші", - сказав він в інтерв'ю" 5 каналу ".

Ю.Луценко вважає, що В.Януковичу не повинно бути дозволено "з Москви бути учасником процесу по телевізору". "Він по телевізору може тільки слухати процес і спілкуватися зі своїм захистом. Але сидячи в Москві, допитувати свідків - неможливо. Допитати свідків обвинувачений може, але в Києві, на процесі", - вказав він.

Генпрокурор запевняє, що українська держава здатна забезпечити захист В.Януковичу, навіть коли його звинувачують в такому тяжкому злочині. "Україна гарантує йому достатню охорону, щоб він був присутній в суді", - заявив він.

На думку Ю.Луценка, головуючий у справі про державну зраду В.Януковича суддя Оболонського районного суду Києва Владислав Дев'ятко веде процес в рамках українського та європейського законодавства і є незалежним у прийнятті рішень.

"Треба віддати належне судді - він йде чітко по українському і європейському законодавству. Можливо, комусь, зокрема мені, не подобається, що це затягується надовго, але суддя робить все по закону. І він самостійний у прийнятті своїх рішень", - сказав він.

Ю.Луценко зазначив, що на найближчих засіданнях суду будуть досліджені документи та інші докази, а потім почнуться виклики "дуже відомих свідків". Він також підкреслив, що захист В.Януковича користується всіма правами.

Крім того, генпрокурор анонсував, що після завершення розгляду справи про держзраду в суд відразу буде передано звинувачення у "справі розстрілів на Майдані". "Ми оновили підозру у цій справі завдяки титанічній праці департаменту спеціальних розслідувань, групи прокурорів і слідчих. Воно вручено належним чином захисту Януковича, Захарченка, Якименка і ряду інших діячів. Слідчі та прокурори доповідають, що восени може бути готовий обвинувальний акт у даній справі" , - повідомив він.

Ю.Луценко звернув увагу на те, що оскільки при подачі кількох справ щодо однієї особи до суду вони по законодавству можуть бути об'єднані, і таким чином затягнеться їх розгляд, то було прийнято рішення передавати справи до суду в міру завершення розгляду попередніх.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відсутність чиновника на роботі у зв'язку з військовою агресією РФ не є поважною причиною для прогулів - Верховний Суд

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ

У протоці Босфор сів на мілину суховантаж Alexis, що прямував з України до Єгипту

У Тисі виявили тіла трьох потопельників – Держприкордонслужба України

Російські війська за добу 11 разів обстріляли населені пункти Донеччини, евакуйовано 506 осіб

У Кривому Розі на території військкомату помер військовозобов'язаний

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА