14:48 20.08.2014

Суд над фігурантом вбивства журналіста Гонгадзе Пукач збереться в новому складі, колишня колегія прийняла відвід

2 хв читати
Суд над фігурантом вбивства журналіста Гонгадзе Пукач збереться в новому складі, колишня колегія прийняла відвід

Колегія суддів Апеляційного суду Києва, яка розглядає скаргу на вирок екс-начальнику департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексію Пукачу, засудженому за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, прийняла відвід за заявою потерпілого Олексія Подольського.

Як розповіла в середу агентству "Інтерфакс-Україна" представник інтересів потерпілої вдови журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко, потерпілий у справі журналіст О.Подольський кілька разів вже заявляв відвід складу суду, який розглядає апеляційну скаргу. "Сьогодні він знову подав таке клопотання, колегія суддів задовольнила його", - повідомила В.Теличенко.

Таким чином, за словами адвоката, суд має визначити новий склад колегії суддів, які розглядатимуть скаргу на вирок О.Пукачу, кожному судді необхідно буде отримати допуск до державної таємниці.

При цьому В. Теличенко додала, що новій колегії знадобиться час для вивчення матеріалів справи тож розгляд апеляцій затягнеться на невизначений час.

Журналіст Г.Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Г.Гонгадзе. Однак тіло досі не поховано, оскільки мама журналіста Л.Гонгадзе відмовлялася визнавати, що знайдені останки належать її синові.

21 березня 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно другого президента України (1994-2005) Леоніда Кучми. Його було обвинувачено в перевищенні влади і службових повноважень, які призвели згодом до вбивства журналіста Г.Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 року).

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи стосовно Л.Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи екс-співробітника управління Держохорони майора Миколи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Г.Гонгадзе. Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи стосовно Л.Кучми. Сам Л.Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

У грудні 2012 року Ренат Кузьмін, який обіймав посаду першого заступника генерального прокурора, розповів журналістам, що розслідування стосовно замовників вбивства журналіста проводяться в нових умовах, його внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Такі дії пов'язані із набуттям чинності 21 листопада нового Кримінального процесуального кодексу.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив екс-голову департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Г.Гонгадзе.

Після проголошення вироку головуючий суддя Андрій Мельник запитав у нього, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: "Мені вирок буде зрозумілий, коли зі мною сидітимуть Кучма і Литвин".

Обидві сторони справи подали апеляційні скарги на вирок О.Пукачу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За останній місяць ворог 444 рази застосував боєприпаси з хімічними речовинами - Генштаб ЗСУ

СБУ просить українців у Великодні свята обмежити відвідування масових заходів і не піддаватися на провокації

У Красногорівці частина ворожих груп встигли зайти та сховатися на території залишків вогнетривкого заводу, вживаються всі заходи, щоб вибити ворога з н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Троє мирних жителів постраждали внаслідок ворожого ракетного удару по Чугуєву - поліція

Ми всі маємо зірвати російський наступальний задум - Зеленський

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

Глави МЗС України та Чехії обговорили прогрес ініціативи щодо закупівлі артснарядів і посилення військової допомоги

Боррель від імені ЄС у зв'язку з кібератаками спонсорованого РФ угруповання АРТ28: не потерпимо і використаємо весь спектр реагування

СБУ повідомила про підозру двом окупантам, які використовували українців для створення міграційної кризи в ЄС

ТЧХУ: Інформація в соцмережах про збір персональних даних для отримання грошової допомоги та наборів до Великодня - фейк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА