09:10 21.11.2013

Ізраїльська S.I. Group Consort Ltd розпочинає вивезення гексахлорбензолу з Домбровського кар'єру в Калуші

3 хв читати

Ізраїльська компанія S.I. Group Consort Ltd має намір наступного тижня розпочати вивезення гексахлорбензолу з території Домбровського кар'єру в Калуші Івано-Франківської області.

"Ми плануємо розпочати роботи (з вивезення гексахлорбензолу з Домбровського кар'єру - ІФ) протягом наступного тижня. Ми маємо за українським законодавством до кінця року закінчити всі роботи, які цього року фінансуються", - сказав уповноважений представник компанії S.I. Group Consort Ltd Ілля Марчевський під час засідання робочої групи з проблем Калуського гірничопромислового регіону в Івано-Франківську в середу.

Він повідомив, що цього року компанія уклала угоду на виконання робіт із вивезення гексахлорбензолу з двох об'єктів у Калуші - 8 тис. тонн із полігону токсичних відходів та 4 тис. тонн із Домбровського кар'єру.

І.Марчевський зазначив, що вивезення гексахлорбензолу з борту Домбровського кар'єру компанія планує "опрацювати максимально ефективно". Для цього французька компанія-партнер, на заводи якої вивозять частину отрутохімікатів із Калуша, надала свою експрес-лабораторію разом із фахівцями, з допомогою якої можна швидко та ефективно визначати токсичність відходів у кар'єрі.

"Таким чином, у процесі робіт практично кожна вантажівка, кожен ківш буде перевірятися на токсичність", - наголоси І.Марчевський.

Він також розповів, що гексахлорбензол із Домбровського кар'єру вантажитимуть у поліетиленові вакуумні пакети і вантажівками вивозитимуть на полігон токсичних відходів, де сьогодні фасують гексахлорбензол для вивезення на утилізацію за межі України.

"Борти самого кар'єра та острів, на якому перебувають відходи, є насипаним, і на них неможливо це робити. Є надто велика небезпека чи то провалювання самої землі, чи то додаткових натискань на ґрунт, або якщо підуть дощі, отрутохімікати змиються в кар'єр, чого ми хочемо уникнути", - пояснив І.Марчевський.

Він також повідомив, що в жовтні з полігону токсичних відходів уже вивезли через Іллічівський порт на утилізацію до Великої Британії 3248 тонн гексахлорбензолу.

"І сьогодні на полігоні провадимо роботи. Нині є близько 2 тис. тонн уже затарених відходів. Загалом на полігоні необхідно затарити 4,7 тис тонн", - уточнив І.Марчевський.

Він переконаний, що компанія встигне вивезти цей гексахлорбензол із Калуша до кінця року.

Як повідомив перший заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Плавюк, станом на 1 січня 2013 року на полігоні токсичних відходів у Калуші перебувало понад 8 тис. тонн гексахлорбензолу, а на борту Домбровського кар'єру - 4 тис тонн. За його даними, цього року на їх вивезення та утилізацію відповідно з державного екологічного фонду виділено 280 млн грн, із резервного фонду держбюджету - 140 млн грн. Ще 6 млн грн спрямовано на проведення комплексних моніторингових робіт на території кар'єру.

Як повідомлялося, Кабмін виділив 280 млн грн на завершення вивезення гексахлорбензолу з Калуша.

Раніше Кабмін виділив майже 150 млн грн на проведення робіт на Домбровському кар'єрі в Калуші.

Гексахлорбензол - хімічна сполука, що застосовується для боротьби із сажковими грибками злаків; входить до складу протруйників насіння. Має високу токсичність, яка проявляється навіть за надзвичайно малих доз.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА