15:02 21.02.2013

Голова Нацкомісії з моралі проти смертної кари в Україні

2 хв читати

Голова Національної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький виступає проти відновлення смертної кари в Україні.

"Я автор закону і конституційного подання, згідно з яким смертну кару було скасовано. Так що я думаю, тут більше нічого коментувати", - сказав він у четвер під час прямої телефонної лінії з читачами газети "Комсомольская правда в Украине".

Як відомо, Комуністична партія України пропонує повернути смертну кару за особливо тяжкі злочини.

Відсутність смертної кари є обов'язковою умовою для перебування держави в Раді Європи. Це стало однією з причин скасування смертної кари в Україні, де мораторій на виконання смертних вироків уперше почав діяти в 1995 році, незадовго до вступу до цієї міжнародної організації.

Однак через кілька місяців смертні вироки знову продовжили виконувати, дійшовши висновку, що рішення про мораторій було ухвалено без дотримання належної процедури. Такий стан речей міг призвести до вилучення України з Ради Європи. У 1997 році мораторій на виконання смертних вироків знову почав діяти, і з того часу в Україні вже нікого не страчували.

30 грудня 1999 року Конституційний суд України визнав, що смертна кара суперечить Конституції, і цим остаточно закрив шлях до її відновлення. У зв'язку з цим, у 2000 році Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу, і цим остаточно вилучила поняття "смертна кара" з офіційного списку кримінальних покарань України.

Видом страти, який застосовувався раніше в Україні, завжди був розстріл, як і в усіх інших державах, які утворилися після розвалу СРСР.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський обговорив із президентом Кенії створення хабів для українського зерна в портах Африки

Активність окупантів на Времівському напрямку зросла втричі, а на Покровському ворог втратив понад 200 осіб

Зеленський обговорив "Формулу миру" із президентом Аргентини

Троє загиблих і п'ятеро поранених у результаті обстрілу окупантами села у Волноваському районі Донецької області касетними боєприпасами в день Саміту миру

Україна починає шлях до миру з позиції сили - президент Фінляндії

Президент Гани: Українська формула миру є ключовою рамкою для досягнення тривалого миру

Глава МЗС Саудівської Аравії: Серйозні переговори на шляху до миру потребуватимуть важких компромісів

Територіальні поступки України не принесуть мир - Каллас

Будь-який майбутній діалог із РФ має базуватися на міжнародному праві та статуті ООН, і саме Україна має вирішити, коли він стане можливим, - голова Європарламенту

Дуда: Україна має повне право захищати свій суверенітет у будь-який спосіб, який співвідноситься з міжнародним правом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА