18:19 05.12.2022

Автор ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Відсьогодні вступила в силу "верхня стеля" цін на російську танкерну нафту, запроваджена країнами ЄС, G-7 та Австралією

4 хв читати
Відсьогодні вступила в силу "верхня стеля" цін на російську танкерну нафту, запроваджена країнами ЄС, G-7 та Австралією

Данило Гетманцев, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики України

 

Підсумую, що ми маємо у "сухому залишку" після такого рішення.

1. Нагадаю, що з 5 грудня в ЄС також починає діяти ембарго на купівлю та перевезення російської нафти, що поставляється морським транспортом. Раніше аналогічні рішення прийняли США, Канада, Великобританія. Тому обмеження ціни на російську танкерну нафту направлене на покупців із третіх країн.

2. Цінову стелю визначено на рівні не вище 60 доларів за барель. Україна неодноразово наголошувала на необхідності встановлення стелі на рівні 30-35 доларів за барель, що за собівартості видобутку у 20 доларів за барель,  суттєво обмежить надприбутки росії.  Разом із повним ембарго на поставки російської нафти, принаймні до країн ЄС і G7, це було б найкращим рішенням.  

3. Однак ми розуміємо, що це питання є чутливим. Досягнення консенсусу між 27 державами-членами ЄС, країнами G-7 і Австралією – це дуже складний дипломатико-політичний процес, і те, що консенсусу досягнуто – вже добрий результат, який дозволив отримати інструмент, який можна буде удосконалювати і посилювати.

3. Однієї з умов, яка супроводжувала переговори, було подальше розширення санкцій. І ось якраз, напередодні введення в дію "стелі", ЄС офіційно надіслав державам членам проект 9 пакету санкцій, у якому ще 180 позицій – від банків до нових заборон на технології.

4. Те, що процес йшов публічно і не публічно, і було зрозуміло, що ухвалення рішення вже принципово узгоджено, а деталі – ще уточнюватимуться – вже опустило ціну російської нафти на 10 доларів, і вона вже торгується під "стелею".

5. Цього разу росії не вдалось заручитись підтримкою і підстраховкою з боку ОПЕК+. Ходили поширювані зрозуміло з якої держави чутки про нібито готовність ОПЕК+ скоротити видобуток нафти на 2 млн. барелів, що могло суттєво скоротити пропозицію нафти і значно підняти ціни на неї. Однак альянс не став переглядати свої плани, видобуток на нинішньому рівні буде збережено як мінімум до лютого 2023 року, а це означає, що нинішній тренд головних гравців влаштовує (а він – на поступове пониження у зв’язку з загальносвітовою економічною ситуацією), "стеля" на російську нафту - також.

6. Принципово важливо, що нинішня "стеля" не буде зафіксовано назавжди – запропоновано механізм коригування з прив’язкою до ринкової ціни, і ураховуючи позицію Польщі та наших балтійських друзів – ми розуміємо у який бік.

7. Виключення, зроблені на користь Угорщини, робить її ще більш зацікавленою у функціонуванні і максимальному завантаженні нафтопроводу "Дружба", ніж, як би дивно це не звучало, навіть ми, бо це для їх нафтопереробної промисловості – найкоротший і найдешевший шлях постачання нафти.

8. Важливо, що будь які спроби росії продати свою нафту по ціні 60+ доларів зіштовхнуться зі значно більшими перешкодами, ніж просто пошук покупця, згодного порушувати встановлені цивілізованими державами правила – судна, що будуть задіяні в операціях, не зможуть заходити та отримувати обслуговування у цивілізованих портах, поставки не забезпечуватимуться страхуванням (а отже, якщо з ними трапиться якась "бавовна" – вартість нафти ніхто не компенсуватиме).

8. Дуже показова – наскільки запроваджена "стеля" є "корисною" для рф – реакція держави-агресора. То вона почала залякувати всіх, що не продаватиме нафту у країни, які підтримують "стелю", то вийшла на ринок плавучого металобрухту і активно скуповує там танкери, які готувались до утилізації. Щодо першого – на такий дешевий шантаж вже ніхто не реагує. Щодо другого – росія по суті визнала, що з "білого" ринку поступово переходить на "чорний", а там зовсім інші, інколи відверто бандитські правила гри, інший контингент покупців і інші способи боротьби з конкурентами.

9. І нарешті – це зовсім не кінець, а тільки початок. Якщо зараз стеля запроваджується на сиру нафту, і боляче буде російському нафтовидобутку, то з 5 лютого буде ще одна "стеля" - на російські нафтопродукти, що постачатимуться морем. Боляче стане ще й російській нафтопереробці.

Враховуючи, що санкцій на технології і так активно сприяють їх "від’ємному розвитку" російських нафтовидобутку і нафтопереробці – цей процес набуде ще стрімкішого характеру.

А там, дивись, і про "стелю" у 30-40 доларів за барель і про обмеження ціни/ ембарго на газ почнуться розмови. Все одно з ним прощатися у найближчі роки збираються…

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА