10:42 28.10.2021

Автор ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Успішний досвід створення ВАКС допоможе реформувати всю систему судочинства

3 хв читати
Успішний досвід створення ВАКС допоможе реформувати всю систему судочинства

Валентин Наливайченко, народний депутат України,  секретар Комітету з питань інтеграції України з ЄС

 

Корупція – основна внутрішня загроза для існування держави Україна. Останні десятиліття кожен саміт Україна-ЄС супроводжується наполегливими закликами до української влади посилити боротьбу з корупцією. Під час кожного візиту делегації США в Україну обговорювалися проблеми кричущої за масштабами корупції в нашій державі.

Останній приклад - заява Європейського аудитора Юхана Партса про те, що в Європейському Союзі немає країн, рівних за масштабами корупції з Україною.

Варто визнати, що з 2014 року дійсно Україна багато чого зробила в напрямку боротьби з корупцією. Введено електронне декларування чиновників, створені численні спеціальні антикорупційні органи і окремий антикорупційний суд.

Однак не все пройшло настільки гладко й ефективно, як того би хотілося кожному громадянину України.

Репутація НАБУ була затьмарена численними скандалами, а реальних результатів роботи українці за 5 років існування Бюро так і не побачили. На жаль, піар-складова в діяльності НАБУ виявилася пріоритетною за юридичну доказовість і ефективність.

Єдиним антикорупційним органом, створеним після Революції Гідності задля подолання корупції, який все ще має довіру значної частини суспільства, є Вищий антикорупційний суд.

Показовим прикладом є достатньо гучна справа "Роттердам+", про яку я неодноразово писав. Кілька тижнів тому Вищий антикорупційний суд закінчив розгляд цієї справи, продемонструвавши абсолютну неупередженість і професіоналізм.

Усі засідання, а їх було більш, ніж 15, відбувалися в прямому ефірі. Була допущена преса, всі бажаючі могли прийти до суду і вислухати аргументи сторін. Кожен учасник процесу мав необмежену можливість висловити свою позицію і надати свої докази. 27 томів справи в прямому ефірі зачитували і досліджували слідчий суддя, прокурор і адвокати.

Очевидно, що кілька років масованої пропаганди і велика політична складова у цій справі розділили суспільство в ставленні до формули "Роттердам+". Про цю формулу українці чули здебільшого з екранів олігархічних телеканалів, які належать власникам великих енергоємних підприємств. За збігом обставин саме ці олігархи стали замовниками, основними ідеологами справи "Роттердам+" і єдиними, хто оскаржував закриття справи в суді. Однак саме відкритий і прозорий процес в Вищому антикорупційному суд дозволив якщо не повністю зняти, то бодай ослабити протиріччя.

ВАКС наочно продемонстрував, як можна ухвалювати зважені, юридично бездоганні і головне - справедливі рішення попри надзвичайну заполітизованість справи, популізм і масовану пропаганду.

"Роттердам+" - це лише один з численних прикладів успішної роботи ВАКС, проте доволі знаковий. На жаль, будучи успішною для репутації ВАКС, ця справа одночасно вдарила по авторитету НАБУ, яке занадто сильно захопилося самопіаром.

Зараз Україні важливо зберегти незалежність і авторитетність Вищого антикорупційного суду, а також реформувати НАБУ і САП. Від цього буде залежати не лише боротьба з корупцією, а й загалом реформа судової системи.

Сподіваюся, що влада піде саме таким шляхом і на найближчих самітах Україна-ЄС чи Україна-США ми більше не чутимемо дорікань про катастрофічну корупцію в Україні, а лише схвальні відгуки про прогрес нашої держави в вирішенні життєво важливої проблеми – подолання корупції.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА