15:54 19.10.2023

Форум на підтримку Угоди АСАА: крок до інтеграції у європейський бізнес-простір

4 хв читати

Два з половиною роки роботи під наглядом й оцінкою Євросоюзу – яких успіхів досягла Україна на шляху до укладення Угоди АСАА щодо вдосконалення національної інфраструктури якості та законодавства про промислову продукцію стосовно базових положень ЄС? Міністерство економіки України провело масштабний консультативний форум “Промисловий безвіз” (АСАА) у системі відновлення та розвитку економіки України".

Захід був організований за ініціативи департаменту технічного регулювання Мінекономіки в межах проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA та за підтримки німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH і громадської спілки “Фонд підтримки реформ в Україні”.

За участі представників влади, профільного міністерства, організацій та бізнесу в Києві відбулася масштабна зустріч партнерів, залучених до процесу розвитку економіки України. Учасники Форуму шукали відповіді на питання, наскільки готова інфраструктура якості країни до інтеграції в європейський ринок та які преференції від цього отримає бізнес.

Заступник Міністра економіки України Віталій Кіндратів зазначив, що для подолання наслідків війни й відновлення економіки країна має консолідувати зусилля щодо нарощування експорту. Це важливо для економічного зростання.

“Нові можливості відкриває набуття Україною статусу кандидата на вступ до ЄС. У межах експортного напряму маємо використовувати такі можливості та інструменти, як просування українських товарів та послуг за кордоном, розвиток експортних компетенцій українського бізнесу, дослідження зовнішніх ринків, організація участі українських експортерів у міжнародних заходах”, – акцентував заступник Міністра.

Форум став синергією зусиль регуляторних органів, представників влади, міністерства, агентств, підприємств, організацій та бізнесу на шляху до здобуття промислового безвізу. На цьому наголосив директор департаменту технічного регулювання Міністерства економіки України Олександр Панков.

“Ключова цінність цього форуму – це надання роз'яснень бізнесу щодо Угоди АСАА, яка створює нові можливості для бізнесу стосовно просування на ринок Європейського Союзу. Це унікальний інструмент подолання технічних бар’єрів в торгівлі, який є вигідним для обох сторін та якого потребує український бізнес ”, – пояснив директор департаменту.

Етап укладення угоди АСАА ще попереду. Адже тільки влітку було завершено попередню оціночну місію з боку ЄС щодо відповідності українського законодавства у сфері інфраструктури якості відповідним актам законодавства ЄС. Україна пройшла довгий шлях оцінювання і наразі потребує підтримки ЄС для переходу до наступного етапу підготовки до «промислового безвізу» та його укладання. Зі свого боку, українська сторона активно працює над врахуванням рекомендацій європейських експертів та готова докладати максимум зусиль щодо досягнення посталеної мети щодо відновлення роботи бізнесу в усіх можливих формах.

“Зараз наше підприємство працює над продовженням прийняття відповідних  європейських стандартів. Першочергово приймаються стандарти саме в секторах під АСАА. На шляху євроінтеграції ми орієнтовані на прийнятт європейських стандартів. Ми на гідному рівні просуваємо виробничі процеси й рухаємося до поставленої мети”, – звітував в.о. генерального директора Українського науково-дослідного і навчального центру проблем стандартизації, сертифікації та якості Сергій Павлов.

Український бізнес, зокрема, виробники промислової продукції у секторах під АСАА, зазнають значних втрат, спричинених збройною агресією росії проти України. Велика кількість підприємств зазнали фінансових збитків, руйнувань російським агресором виробничих потужностей та інфраструктури, багато компаній були переміщені з окупованих територій або територій, де ведуться активні бойові дії. Але водночас вони здобувають неоціненний досвід і нездоланну силу функціонування за відсутності належних умов і під постійним тиском стресу. Ураховуючи рівень стресостійкості український бізнес має змогу випускати конкурентоспроможну продукцію для виходу на ринок ЄС. А гармонізація стандартів – питання фінальних зусиль економічного активу країни.

“Укладення Угоди АСАА дасть змогу підприємствам, виробникам, які виготовляють продукцію, що може бути орієнтована на ринки Європи, не проходити додаткових випробувань, процесів оцінки відповідності в ЄС. Якщо бізнес успішно пройшов таку оцінку в Україні, він зможе виходити на ринок Європейського Союзу без додаткових процедур”, – зазначила в.о. заступника генерального директора із стандартизації та оцінки відповідності державного підприємства "Полтавастандартметрологія" Світлана Шпак.

Під час Форуму було зазначено, що Україна провела низку вагомих реформ. Результати оцінювання свідчать про прогрес у наближенні законодавства України щодо національної інфраструктури якості та законодавства про промислову продукцію до базових положень ЄС. Водночас державі ще треба виконати домашнє завдання з урахуванням рекомендацій, наданих експертами.

Участь європейського бізнесу і європейських партнерів у Форумі забезпечила створення площадки для комунікації і налагодження взаємовигідних зв’язків. Відкрита дискусія дозволила вітчизняним підприємцям більш чітко оцінити ризики та переваги «промислового безвізу» та отримати орієнтири для подальшої роботи.

Знайти матеріали Форуму та поставити запитання можна на Комунікативній платформі з питань технічного регулювання (www.techreg.in.ua).

Довідка
Форум ініційований Міністерством економіки України  в межах проєкту міжнародної співпраці  ReACT4UA за фінансування уряду Німеччини та за підтримки німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH і Громадської спілки “Фонд підтримки реформ в Україні”.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поради щодо харчування для боротьби з холестерином від експертів: акцент на авокадо

Всеукраїнський День Логіста - 30-31 травня в Києві пройде наймасштабніша логістична виставка в Україні

4,6 млрд грн податків перерахувала до бюджету група ОККО у першому кварталі

Відома українська співачка Jerry Heil стала амбасадором бренда "Моршинська"

В Україні стартувала благодійна ініціатива «Із сердечком обирай – госпітальєрок одягай»

Альянс українських організацій громадянського суспільства та віцепрем'єр Верещук обговорили співпрацю з міжнародними донорами

Купувати одяг оптом з Туреччини стало легше

Найкращі онлайн майданчики для купівлі автомобіля в Україні

РФ здійснила цілеспрямовану атаку на цивільне населення Одеси, - Посольство України в Ізраїлі

Культурна спадщина Києва: літаючу тарілку буде збережено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА