12:24 28.06.2022

"Поезія без укриття" як хроніка всенародного протистояння

3 хв читати

У червні побачило світ особливе видання – антологія антивоєнних віршів "Поезія без укриття". Новинка вийшла у видавництві "Discursus".

Це перша книга в Україні, яка цілком написана і видана в період повномасштабного вторгнення рф на територію нашої держави і створена, як зазначається у передмові, "між укриттями і ракетами".

Видання є поетичною хронікою війни, хронікою протистояння й незламності, є поетичною фіксацією вражень першого місяця повномасштабної війни.

Загалом книга налічує понад 200 поезій, що розміщені на 240 сторінках.

Авторами книги є 70 сучасних українських поетів.

Це як поети-початківці, так і визнані майстри слова, як цивільні, так і військові, як зовсім юні за віком, так і люди, на чиєму віку сьогоднішня війна вже не перша, ті, хто вимушено покинув свій дім, ті, чий дім став прихистком для когось, ті, хто витримав блокаду в своїх містах…

Серед авторів: О.Архангельський, Ігор Астапенко, Юлія Бережко-Камінська, Оксана Буянова, Тетяна Власова, Надія Гуменюк, Надія Гармазій, Сергій Дзюба, Анатолій Дністровий, Уляна Дудок, Любов Єременко, Роксолана Жаркова, Олександр Ірванець, Інна Калина, Катерина Калитко, Ярослав Карпець, Василь Карп'юк, Василь Клічак, Єлизавета Красніченко, Ганна Кревська, Галина Крук, Василь Кузан, Роман Любарський, Олександр Лисак, Антоніна Листопад, Юрій Матевощук, Володимир Могилюк, Сашко Обрій, Оксана Осмоловська, Ігор Павлюк, Таня П'янкова, Наталка Фурса, Антоніна Царук, Ірена Яніцька та інші.

У збірці представлені твори поетів із Бучі, Ірпеня, Борисполя, Білої Церкви, Києва, Чернігова, Сум, Харкова, Полтави, Черкас, Хмельницького, Рівного, Луцька, Львова, Ужгорода, Івано-Франківська, Тернополя, Чернівців, Вінниці, Кропивницького, Дніпра, Миколаєва, Херсона і багатьох інших міст, містечок і сіл нашої країни. Є й у збірці вірші Інни Калини, що вже 20 років мешкає у німецькому місті Ганновер і весь цей час популяризує нашу культуру за кордоном, підтримуючи Україну в дні війни.

Авторкою ідеї проєкту "Поезія без укриття" та упорядницею книги є поетеса й літературознавиця, кандидатка філологічних наук, голова Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України Надія Гармазій (м.Кропивницький).

Дизайнеркою проєкту та однією з авторок антології є Ірена Яніцька (м.Червоноград).

Видання має на меті не тільки дати поетичну фіксацію, представити поетичну хроніку нашого протистояння, а й підтримати ЗСУ.

Тому 25% з кожного проданого примірника буде передано на потреби ЗСУ.

Упродовж червня й липня книгу вже презентовано у шести містах: Кропивницькому, де й виник задум її створення, Сумах, Червонограді, Львові, Луцьку, Херсоні.

Найближчим часом заплановано презентації у Києві та Івано-Франківську.

Із анотації:

"Поезія без укриття" – це художня фіксація вражень першого місяця повномасштабної війни. Це погляд на війну зсередини і зовні. Ці рядки зароджувалися під гул сирен в укриттях, під гуркотняву коліщат евакуаційних потягів, і разом з тим – це вірші тих, хто бореться за перемогу і на передовій, і у слові. Перед вами – антологія всенародного протистояння, поезія, що виходить з укриття й вільно простує у світ як пам’ять про загиблих, як підтримка наших захисників, як хроніка війни, переосмислена на рівні болю, який робить нас незламними" - йдеться в анотації до видання".

Із передмови до книги:

"Метою цієї антології є фіксація вражень першого місяця війни, коли індивідуальне ставало колективним, і водночас висловлювалися важливі для кожного автора речі. Це твори, які справді писалися на межі. Так не писалося до, і так не писатиметься після.

Задум створити "Поезію без укриття" виник у Кропивницькому. І не випадково, бо ж Кропивницький сьогодні став для багатьох прихистком між сходом і заходом, став тим серцем, що пульсує разом з усіма окупованими населеними пунктами. І нині, коли географічний поділ визначають кулі, а межі регіонів розмито вимушеними переміщеннями і спільним болем, ми стаємо як ніколи єдиними, бо кожен з нас – це Україна".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА