11:00 16.03.2022

Які законодавчі зміни виконала Польща для працевлаштування біженців з України?

4 хв читати
Які законодавчі зміни виконала Польща для працевлаштування біженців з України?

Майже 2 млн українців перетнули польський кордон в пошуку безпечного місця після початку збройної агресії Російської Федерації щодо України. З огляду на це Польща прийняла спеціальний закон для регулювання тимчасового перебування біженців на її території. Закон спрямований насамперед на те, щоб запропонувати людям нормальне життя – з житлом, соціальною підтримкою та роботою. У цій статті розповідаємо про особливості працевлаштування у Польщі біженців з України.

Основне в Законі про допомогу біженцям з України

Яка мета Закону про допомогу українським біженцям?

З 24 лютого весь світ спостерігає за війною, спричиненою вторгненням Росії на територію України. Близько 2,5 млн українців, серед яких кількісно переважають жінки та діти, вирішили покинути країну через небезпеку, що вже відбулась або могла б відбутись найближчим часом. Більшість з них вирушили до сусідньої Польщі, тож польський уряд 9 березня сформував нові правила для легалізації та підтримки перебування іноземців-біженців у країні. Новий закон гарантує необхідну базову інтеграцію біженців в суспільне життя, зокрема максимально спрощений доступ до роботи для працездатних осіб. Центральна база даних вакансій і портали з пошуку роботи (https://www.aplikuj.pl/ та інші) вже містять великий список хороших вакансій для наших співгромадян.

 До Польщі протягом останніх трьох тижнів прибувають різні люди: з різним достатком, освітою, професійним досвідом, з попереднім досвідом перебування і роботи в Польщі або за кордоном і без нього, особи, що мають родичів або друзів в новій країні, і ті, хто не має контактів у новому місці. Прийнятий закон сприяє тому, щоб усі без винятку українці могли отримати доступ до необхідних соціальних послуг на тому рівні, що й громадяни Польщі.

Як легально проживати на території Польщі?

Згідно з новим спеціальним Законом про допомогу біженцям з України, наші співгромадяни отримують право легально перебувати й працювати в Польщі протягом 18 місяців, починаючи з 24 лютого 2022 року (тобто до 24 серпня 2023 року). Якщо ситуація в Україні не нормалізується до рівня, який дозволить повернутись і перебувати в безпеці протягом тривалого часу, цей період можна буде продовжити ще на 18 місяців. Загалом українцям дозволити жити та працювати в Польщі й решті країн Європи протягом 3 років.

Доступ до ринку праці зможуть мати громадяни України, що підтвердять законність свого перебування на території Польщі. Якщо через відсутність документів або великі черги на кодон офіцер Прикордонної служби Польщі не поставив штам у паспорті громадянина України, то дозволяється протягом наступних 60 днів надіслати відповідну заяву про реєстрацію на ім’я Головного коменданта Прикордонної служби. Особи, що мають національну візу або карту тимчасового побиту, термін дії яких завершується незабаром після 24 лютого, автоматично отримають право бути в Польщі до кінця 2022 року. Це стосується й тих, хто перетнув кордон по безвізу.

Закон про допомогу біженцям: робота в Польщі

Які правила встановлені для прийняття на роботу? 

Підтвердивши своє перебування на території Польщі, громадяни України отримують право влаштовуватись на роботу, знаходячи її через службу зайнятості або самостійно. Для зручності виконання всіх подальших дій (як-от надсилання заяв, створення рахунку в банку) необхідно отримати номер PESEL – номер в електронній системі реєстру осіб, що знаходяться в Польщі на постійному або тимчасовому (понад 3 місяці) проживанні. Разом з номером PESEL українці отримують електронний довірений профіль, що підтверджує особу і дозволяє вирішити низку питань (наприклад, підписати лист або заяву) в режимі онлайн.

Додаткові дозволи для прийому на роботу не потрібні. Для легального входження у трудові відносини необхідно, щоб роботодавець подав до найближчого відділу служби зайнятості заяву про працевлаштування громадянина України. На це дається сім днів з моменту прийняття працівника на роботу. Українці також отримують право бути підприємцями, а для тих, хто має медичну освіту, відкрито шлях до працевлаштування за спеціальністю. В останньому випадку необхідно обов’язково повідомити про це Міністерство охорони здоров’я Польщі. Громадянам України дозволено користуватися й іншими послугами ринку праці – консультуванням у службі зайнятості та центрах розвитку кар’єри, курсами тощо.

Яку інформацію необхідно подати до служби зайнятості?

Роботодавець, бажаючи прийняти на роботу громадянина України, подає до найближчого до себе відділу служби зайнятості відповідну заяву. Заява містить дані про назву роботи, місце її виконання, дату початку і прогнозований час виконання роботи, вид укладеного з працівником договору, заробітну плату (передбачається щонайменше мінімальна оплата), а також про неможливість задовольнити відповідну кадрову потребу за допомогою польських спеціалістів та про ознайомлення з правилами співпраці з іноземцями. До заяви додається копія документу, що підтверджує особу найнятого працівника. Неподання заяви означатиме, що співпраця відбувається нелегально!

Які закони регулюють роботу в Польщі?

Роботодавці та працівники зобов’язані дотримуватись всіх положень Трудового або Цивільного кодексу, які регулюють трудові відносини в Республіці Польща. Якщо укладається трудовий договір, то застосовуються положення Трудового кодексу, а якщо доручення або договір підряду, то зобов’язувальними стають положення Цивільного кодексу. Будь-який із цих договорів повинен бути укладений у письмовій формі, а за необхідності також перекладений другою мовою (наприклад, українською або англійською). Крім цього, роботодавець зобов’язаний у належний спосіб опрацьовувати та захищати персональні дані працівника (відповідно до Загального регламенту про захист персональних даних (GDPR/RODO)). Деталі про інші аспекти працевлаштування біженців з України в Польщі дізнавайтесь на https://www.aplikuj.pl/porady-dla-pracownikow/2646/praca-dla-ukraincow-rynek-pracy-dla-uchodzcow-z-ukrainy.

 

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА