19:02 06.04.2023

Україна у 2022 році скоротила площі під виноградниками на 23,3% - "Укрсадвинпром"

2 хв читати
Україна у 2022 році скоротила площі під виноградниками на 23,3% - "Укрсадвинпром"

Київ. 6 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Насадження винограду в Україні за 2022 воєнний рік скоротилися на 23,3% - до 26,6 тис. га, частину підприємств розграбовано, знищено або законсервовано, повідомив голова правління громадського об'єднання "Укрсадвинпром" Володимир Печко на пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

"У 2021 році в Україні налічувалося майже 266 промислових виробників винограду і вина, 125 виноградарських підприємств, 29 малих виробників винограду та виноградарської продукції. Вони працювали на 34,7 тис. га... За даними на 2022 рік, площі виноградників скоротилися до 26,6 тис. га", - сказав він.

Печко уточнив, що на оброблення кожного гектара було залучено на постійній основі 33 співробітники, на кожному підприємстві працювали в середньому 250 осіб.

За його словами, валовий збір винограду минулого року становив 244 тис. тонн за врожайності 92 ц/га.

За інформацією очільника "Укрсадвинпрому", ситуація ускладнюється ще й суттєвим погіршенням торговельного сальдо виноробною продукцією, яке відбулося ще до війни. У 2021 році Україна експортувала виноробної продукції на $16,4 млн, а імпортувала - на $215,4 млн.

"Якщо порівняти показники довоєнного періоду з імпортом 2016 року, коли він у грошовому еквіваленті становив $85,3 млн", - висловив жаль Печко.

Водночас заступник міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич зазначив, що держава, відкривши ринок землі, дала поштовх розвитку виноградарства як галузі.

"Коли стаєш власником землі, отримуєш можливість інвестувати тисячі гривень у виноградники. Це тривала інвестиція, яка працюватиме багато років", - сказав він.

За його словами, попри переорієнтацію держбюджету на військові потреби, зарплати та соціальні виплати, залишається можливість отримати фінансування на закладення виноградників та садів і цього року.

"Як бачимо з торговельного сальдо, Україна має значний дисбаланс у бік імпорту. Ринок величезний. Закликаю всіх ентузіастів, які хочуть закладати виноградники, робити це. Нам потрібно звикати до вітчизняного вина. Воно не тільки приносить прибуток галузі, а й дає роботу величезній кількості людей", - наголосив заступник міністра агрополітики.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА