15:39 20.12.2022

Внесений до санкційного списку в Україні бізнесмен Крупчак з жовтня не є кінцевим бенефіціаром Київського ККПК – заява

5 хв читати

Київ. 20 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Компанія Pulp Mill Holding (Австрія), єдиний акціонер АТ "Київський картонно-паперовий комбінат" (Обухів Київської обл.), на підставі попередніх домовленостей та в результаті реструктуризації у жовтні 2022 року змінила власника – замість громадянина Кіпру Володимира Крупчака, контролюючою особою став д-р Хайнц Циннер, який має 50-річний досвід роботи в галузі, повідомила директор із правових питань комбінату Ольга Комар.

"Ще на початку 2022 року Крупчак прийняв рішення про вихід із деяких виробничих активів. У червні-липні чотири компанії розмістили інформаційні повідомлення в НКЦПФР про намір придбати акції комбінату, проте роботу депозитарної системи, що дозволяє провести операції, було відновлено лише у серпні, але на цей час у рамках кримінальних справ акції ККПК було заарештовано, і реалізація угод стала неможливою", - повідомила Комар на пресконференції у Києві у вівторок.

Тому, за її словами, і було ухвалено рішення про зміну власника Pulp Mill Holding GmbH. Вона також зазначила, що холдинг також вийшов з інвестицій у російських підприємствах галузі (володіє Архангельським ЦПК у РФ – ІФ-У)

Водночас, як зазначив заступник голови наглядової ради Київського КБК Олег Дубровка, об'єднувальним фактором усіх порушених проти комбінату кримінальних справ став Крупчак, проти якого застосовані санкції, як до громадянина РФ.

"Щойно почала з'являтися інформація про російське громадянство Крупчака, наша юридична служба поінформувала всі можливі держоргани влади - СБУ, офіс генпрокурора, профільні міністерства, РНБО, Офіс президента про те, що Крупчак не є громадянином РФ і документально підтверджуємо, що він вийшов із російського громадянства у 2007 році, отримав українське громадянство, а у 2019-му, після спроби його викрадення, про що є відкрите кримінальне провадження, його родина виїхала до Європи на пмж. Однак, незважаючи на це, бачимо указ президента про включення його до списку санкцій", – зазначив Дубровка.

Він додав, що з цього моменту у комбінату починаються проблеми із роботою із банківською системою.

"Банки - як національні, так і міжнародні - повністю зупиняють обслуговування підприємств, а банк "Креді Агріколь" у день виплати зарплати оплату податків здійснює, а зарплату персоналу не перераховує. При цьому, незважаючи на наші роз'яснення, ні від НБУ, ні від Мін'юсту жодної роз'яснювальної роботи та допомоги не було", - зазначив він.

Він додав, що паралельно виникають проблеми з постачальниками та клієнтами.

Дубровка нагадав, що Pulp Mill Holding працює в Україні з 2000 року, і за цей час інвестував в Україну 350 млн євро. У групі компаній працюють близько 3,5 тис. осіб, а комбінат повністю модернізований. За останні 5 років сплачено податки на суму 4,3 млрд грн, виплачено 2,7 млрд грн заробітної плати, а прибуток у розмірі 2,5 млрд грн повністю інвестовано у виробничу інфраструктуру.

"Разом з виробничими майданчиками в Україні у нас є система електрокогенерації, яка допомагає частково покрити дефіцит електроенергії, що дає можливість підтримувати соціальну інфраструктуру Обухова: гаряча вода, каналізація. Власними засобами ми проводимо очищення стічних вод усього міста та підтримуємо систему енергозбереження", - наголосив Дубровка.

"І на цьому тлі нас здивувало, що на початку квітня прийшли силові структури з обшуками, і ми почули звинувачення, що група компаній працює з РФ, що наша санітарно-гігієнічна продукція продається на непідконтрольних територіях, і кримінальні провадження починають рости як гриби після дощу. Нас звинувачують у несплаті податків, у тому, що ми не за справедливою ціною купили на аукціоні збанкрутіле підприємство ("Бліц-Принт" – ІФ-У), яке вже зупинилося на той момент, з'являються звинувачення, що група компаній виводить значні кошти на територію РФ" , - розповів він.

Дубровка наголосив, що силові структури використовують метод узагальнення, хоча жодні компанії холдингу не співпрацюють із РФ, не фінансують тероризм та не проводять легалізацію коштів, отриманих незаконним шляхом.

Заступник директора холдингу Pulp Mill Holding Іво Валчев висловив занепокоєння тиском правоохоронних органів на комбінат.

"З весни наші спроби довести, що ми не порушили закон, неуспішні. Але ми будемо використовувати всі наявні інструменти, щоб довести нашу правоту", продовжуємо інвестувати та надавати гуманітарну допомогу", - зазначив він.

Посол Австрії в Україні д-р Арад Бенкйо (Arad Benkö) наголосив, що посольство поважає право правоохоронних органів проводити розслідування в рамках повноважень.

"Посольство просить зробити так, щоб обмежувальні заходи (арешти рахунків, обшуки ) відбулися розумно та пропорційно і не призводили до блокування бізнесу, коли звинувачення не підтверджуються", - зазначив він, наголосивши, що посольство просить розглянути аргументи австрійського холдингу повністю і продовжуватиме стежити за розвитком подій.

Як повідомлялося, Офіс генпрокурора повідомляв про арешт корпоративних прав та майна підприємств на суму понад мільярд грн, бенефіціарним власником яких є громадянин РФ – ексдепутат Держдуми РФ (йшлося про Крупчака). У вересні поточного року Нацполіція повідомила про арешт активів 169 об'єктів нерухомості на суму понад 10 млрд грн, які належать Крупчаку.

Київський КПК (Обухів Київської обл.) – одне з найбільших підприємств Європи з випуску картонно-паперової продукції зі штатом близько 2,2 тис. осіб.

Як повідомлялося, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) наприкінці червня оприлюднила оголошення про намір придбати 24,7% акцій АТ "Київський КБК", який висловили три компанії: австрійська Norecom Forest Products GmbH, турецька REİS Pazarlama Ve Ticaret та зареєстрована в Німеччині Sentis Aussenhandels GmbH (директор – член НР ККПК Штефан Продол). У серпні австрійська TPCA Papierindustrie Holding GmbH повідомила про намір придбати 6 млн 360 тис. 001 акцій (або 15,9% статутного капіталу).

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА