16:35 13.05.2022

Керівництво київського заводу "Росинка" просить владу вирішити його судовий конфлікт з російським Сбербанком

3 хв читати

 

 

Київський виробник безалкогольних напоїв корпорація "Росинка" просить центральну і міську владу посприяти йому у вирішенні триваючого з 2015 року судового спору з АТ "Сбербанк" (Київ, філія Російського ПАТ "Сбербанк Росії"), оскільки стратегічно важливе для продовольчої безпеки країни підприємство не повинно перебувати під контролем країни-агресора РФ.

Генеральний директор корпорації Сергій Герман під час пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю повідомив, що підприємство в жовтні 2016 року рішенням Господарського суду Вінницької області визнано банкрутом і щодо нього відкрито ліквідаційну процедуру.

"З 2015 року підприємство почало "лихоманити". Кілька підприємств, зокрема відділення Сбербанку в Україні, користуючись операційною кредиторською заборгованістю заводу перед ними, вирішили вилучити завод як актив шляхом банкрутства", - пояснив Герман.

За його словами, до 2015 року підприємство працювало стабільно і експортувало свою продукцію до 38 країн світу.

"Після 2015 року "штовхання" щодо питання, кому належить завод, призвели до деградації виробничого і порушення фінансового та операційного циклу заводу "Росинка" і в кінцевому підсумку - до втрати всіх чинних контрактів та робочих місць працівниками заводу. До 2019 року нам вдавалося зберегти невеликий колектив з близько 200 осіб, але потім все змінилося", - додав він.

Герман нагадав, що уникнути переходу активу під контроль Російської фінустанови вдалося завдяки меру Києва Віталію Кличку, який в 2018-2019 роках своїми рішеннями не дозволив перевести земельну ділянку під заводом "Сбербанку", наклавши на нього арешт.

За словами директора, цей захід дав можливість тимчасово зберегти роботу підприємства.

Однак 3 січня 2020 року "Сбербанк" захопив територію заводу за актом, виданим йому приватним виконавцем, після чого майно заводу було описано без присутності керівництва і його орендарів і в триденний термін було передано третім особам, які контролювалися співробітниками банку.

"Українська компанія-постачальник для українських стратегічних підприємств, міністерств, ЗСУ, держорганів влади - рішенням українського суду передається російським підприємцям", - наголосив Герман під час пресконференції.

Герман нагадав, що після воєнного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року і ухвалення в березні Закону 2116-IX Про вилучення майна країни-агресора РФ він звернувся до силових і правоохоронних відомств з проханням допомогти повернути завод у державну власність для його подальшої роботи із забезпечення ЗСУ і киян водою і безалкогольними напоями, а також використання 20 тис.кв. м складських приміщень підприємства для зберігання гуманітарних вантажів.

За словами Германа, з урахуванням вищезазначеного він звернувся до українських військових, які діючи в рамках законодавства, забезпечили постійну охорону підприємства і не допустили остаточного розкрадання його активів.

"На жаль, жоден з силових органів не надав чіткої відповіді, і це попри запроваджений воєнний стан і чітко доведену схему контролю заводу російськими структурами. Завод охороняли структури, які отримували плату від Сбербанку Росії", - заявив директор "Росинки".

За словами директора, на підприємстві пропала продукція на мільйони гривень, обладнання, сировина, матеріали, Інша техніка. "Росинка не була банкрутом, навколо нашого підприємства був "движ". Ми писали скарги і запити і не отримали на них відповіді, тільки від Офісу президента, який взяв цю справу на контроль", - прокоментував Герман.

Він також зазначив, що "Росинка" тільки почала підрахунок збитків, завданих заводу за час контролю над ним третіми особами, проте лише на ремонт артезіанської свердловини з видобутку води вже зараз потрібні 6 млн грн.

Крім іншого директор вказав, що під час оборони Києва від російських військ на підприємстві була організована їдальня для харчування представників територіально оборони Києва, волонтерів і військових.

"Просимо підтримати реконструкцію заводу "Росинка" як у матеріальному сенсі, так і в сенсі юридичному. Російським структурам немає місця в єдиній і незалежній Україні", - підсумував директор "Росинки", додавши, що відновлення роботи підприємства допоможе відновленню економіки країни.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА