16:38 07.10.2020

Координатор антиплагіатної ініціативи "Дисергейт" заявляє про переслідування і має намір просити держохорону

2 хв читати

Київ. 7 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Голова ГО "Точка росту, освіти і науки", координатор антиплагіатної ініціативи "Дисергейт" Світлана Благодєтєлєва-Вовк має намір просити правоохоронні органи надати їй державну охорону у зв'язку з переслідуваннями її невідомою особою.

"Ми вестимемо, я сподіваюся, з моїм адвокатом переговори зі слідчим, щоб мені було надано державний захист (охорону - ІФ)", - повідомила Благодєтєлєва-Вовк на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу.

Вона розповіла, що з середини червня цього року після того, як вона звернулася до Міністерства освіти і науки щодо виявленого плагіату в роботах на той момент ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета (т. в. о. Міністра освіти і науки - ІФ), проти неї розпочалися "кіберпереслідування у мережі Facebook.

"11 разів я була у "банах", тобто мене блокують постійно за неіснуючі порушення", - зазначила активістка.

За її словами, з липня на її електронну адресу, у Telegram-канал стали надходити погрози зґвалтуванням від невідомої особи. "Після того, як я заблокувала Telegram-канал... надходили повідомлення з різних акаунтів із погрозами зґвалтування, надсилали фото мого будинку та під'їзду. Він... стежить за мною, фотографує. Залишає у дверях записки непристойного характеру", - розповіла вона.

Благодєтєлєва-Вовк також розповіла, що недавно в електронних ЗМІ з'явилася неправдива інформація, що вона нібито мала судимість.

"Я подаватиму позовну заяву про захист честі, гідності та ділової репутації на всіх, хто брав участь у поширенні брехні", - заявила вона.

Координатор ініціативи "Дисергейт" вважає, що проти неї ведуть "системну діяльність". При цьому вона наголосила, що не може стверджувати, чи пов'язана її громадська діяльність із фактами переслідування, а довести це або спростувати зможуть лише представники правоохоронних органів.

Як повідомила адвокат Лідія Дмитрусь, заяву до національної поліції Благодєтєлєва-Вовк написала 2 вересня, і лише 13 вересня її було внесено до державного реєстру досудових розслідувань. "Станом на сьогодні триває досудове розслідування за 182 ст., ч. 1 - недоторканність приватного життя. Хоча Світлана вимагала кваліфікацію за 153 ст. - сексуальне насильство. Я гадаю, що в досудовому розслідуванні ми все-таки проситимемо перекваліфікувати (статтю - ІФ), тому що вона передбачає більшу відповідальність", - сказала вона.

За словами керівника проектів Центру прав людини ZMINA Людмили Янкіної, ст. 182 КК передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до трьох років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА