13:13 07.12.2017

Україна навряд чи змінить "мовну статтю" за рекомендацією Венеціанської комісії, - Райхель

2 хв читати
Україна навряд чи змінить "мовну статтю" за рекомендацією Венеціанської комісії, - Райхель

 Посол Німеччини в Україні Ернст Райхель вважає, що якщо Венеціанська комісія рекомендуватиме внести зміни до статті про мову викладання в законі "Про освіту", то в Україні навряд чи знайдеться політична воля внести необхідні зміни.

"Рішення Венеціанської комісії часто бувають різноманітними і складними і, предусім, я б очікував дискусії, на чию ж користь вона буде і що передбачає: усі люблять брати те, що їм більше підходить", - сказав Е.Райхель під час круглого столу на тему: "Відносини з сусідами ЄС: у пошуках політики сусідства для України" в Києві в четвер.

Посол зазначив, що не виключений варіант, коли рішення передбачатиме рекомендацію внести зміни до статті про мову викладання.

"Давайте припустимо, що Венеціанська комісія запропонує змінити мовну статтю, в такому випадку я не впевнений, що в Україні є політична можливість або політична воля, щоб повернутися в Раду і внести необхідні зміни, незважаючи на всі запевнення, які ми отримуємо зараз про намір України повністю імплементувати рішення Венеціанської комісії", - сказав Е.Райхель.

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту". Закон серед іншого визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін на двох і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд із українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

28 вересня Міністерство закордонних справ України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

13 листопада міністр освіти і науки Лілія Гриневич вважає, що висновки Венеціанської комісії з питання статті про мову навчання будуть враховані при імплементації норми, але не призведуть до зміни самого закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА