19:24 23.04.2019

Депутати пропонують не включати до медреформи медустанови НАМНУ та Держуправління

2 хв читати
Депутати пропонують не включати до медреформи медустанови НАМНУ та Держуправління

Депутати різних фракцій пропонують не включати до реформування системи охорони здоров'я мед заклади системи національної академії меднаук (НАМНУ) і Державного управління справами (ДУС) і зберегти за цими медичними закладами пряме фінансування з держбюджету.

Відповідний законопроект про внесення зміни до Бюджетного кодексу щодо фінансового забезпечення окремих програм і закладів охорони здоров'я (№10231) зареєстрували депутати Костянтин Іщейкін (БПП), Ігор Молоток ("Воля народу"), Олександр Горбунов, Володимир Шкварилюк (обидва - "Народний фронт") і Іван Крулько ("Батьківщина").

Законопроект, зокрема, пропонує передбачити фінансування з держбюджету витрат на реалізацію програм і заходів, що здійснюють державні організації (заклади) охорони здоров'я НАМНУ та ДУС.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що його метою є впорядкування відносин у сфері фінансового забезпечення за рахунок коштів держбюджету окремих програм, діяльності закладів охорони здоров'я в процесі поетапної реалізації деяких положень закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення (закон про медреформу - ІФ).

Коментуючи законопроект, заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк зазначив, що ця законодавча ініціатива є відповіддю на інформацію Міністерства охорони здоров'я про підготовку змін, що надають можливість усім громадянам України отримувати медичну допомогу у відомчих медичних закладах, зокрема, у клініці "Феофанія" за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".

"Відповідно до закону про медичну реформу, вже з наступного року туди можна буде потрапити будь-якій людині за направленням будь-якого сімейного лікаря, а не за посвідченням депутата. А Національна служба здоров'я України (НСЗУ) оплатить послуги конкретного пацієнта, хто б це не був. Реакція не змусила себе чекати, одразу був зареєстрований законопроект, який має на меті виключити "Феофанію" з медичної реформи та залишити все як було", - написав він на своїй сторінці мережі Facebook.

Як повідомлялося, 16 квітня Міністерство охорони здоров'я повідомило про початок консультацій відомчих клінік щодо укладення договорів з НСЗУ в рамках медреформи.

У пріоритетному переліку МОЗ із підготовки до роботи за медреформою, зокрема, установи, що перебувають у підпорядкуванні МОЗ, - лікарня "Охматдит", Національний інститут раку, Інститут дитячої кардіохірургії, Інститут серця, установи Національної академії медичних наук, установи "Укрзалізниці", медзаклади силових відомств і ветеранів.

Крім того, МОЗ створило робочу групу для підготовки установ системи Державного управління справами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА