17:10 08.08.2019

Атамбаєва затримали

2 хв читати

Співробітники силових структур Киргизії затримали екс-президента країни Алмазбека Атамбаєва, передає кореспондент "Інтерфаксу".

В операції в селі Кой-Таш, де розташований будинок Атамбаєва, брали участь близько 2 тисяч працівників міністерства внутрішніх справ, зокрема спеціальний загін швидкого реагування. Нею керував особисто глава МВС Кашкар Джунушалієв.

Зі свого боку в штабі прибічників Атамбаєва повідомили, що екс-президент Киргизії сам прийняв рішення здатися силовикам, щоб не провокувати жертв серед мирного населення.

Раніше повідомлялося, що спецназ МВС Киргизії в четвер застосував спецзасоби і світлошумові гранати в сутичках із жителями села Кой-Таш, в'їзд до села перекрито.

Це сталося після того, як прибічники Атамбаєва в четвер передали владі шістьох спецпризначенців Держкомітету національної безпеки (ДКНБ) Киргизії, що дістали поранень під час невдалої спроби силового затримання екс-президента минулої середи.

У четвер глава Киргизії Сооронбай Жеенбеков заявив, що в Атамбаєва, який чинив збройний опір спецпризначенцям ДКНБ у своєму домі в селі Кой-Таш, зміниться процесуальний статус - колишній свідок у низці кримінальних справ стає підозрюваним у тяжкому злочині.

7 серпня в селі Кой-Таш за 20 кілометрів від Бішкека спецпризначенці "Альфа" ДКНБ Киргизії зробили спробу силового затримання Атамбаєва, щоб доставити його на допит як свідка у справі про незаконне звільнення кримінального авторитета. Прибічники Атамбаєва не дали його затримати. У сутичках постраждали 79 людей, один із бійців спецназу помер від вогнепального поранення.

Глава ДКНБ Орузбек Опумбаєв заявив на засіданні парламенту, що прибічники Атамбаєва захопили кілька десятків одиниць бойової зброї у спецназівців у середу.

27 червня парламент Киргизії ухвалив рішення про зняття недоторканності з Атамбаєва, водночас позбавивши його статусу екс-президента, що позбавляє його імунітету від кримінального переслідування. Це відбулося після того, як Генпрокуратура підтримала обвинувачення, висунені парламентом проти екс-президента Киргизії.

Серед прийнятих у провадження Генпрокуратурою епізодів, які вивчає відомство на предмет причетності Атамбаєва, зазначені: незаконне збагачення, незаконне заволодіння земельною ділянкою, причетність до незаконного звільнення в 2013 році кримінального авторитета Азіза Батукаєва, корупція під час модернізації ТЕЦ Бішкека на кошти китайського кредиту.

Колишній президент назвав усі обвинувачення проти нього "абсурдом" і заявив, що не має наміру брати участь у слідчих діях і приходити на допит до слідчих органів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти втратили з опівночі на харківському та покровському напрямках 118 осіб і 28 одиниць техніки

Україна та Швеція розпочали переговори для укладення двосторонньої безпекової угоди

У Полтавській області сталася аварія на магістральному газопроводі, пять тисяч абонентів без газопостачання

США співпрацюватимуть з Європою та іншими партнерами щодо санкцій проти Китаю через його постачання Росії

Зеленський: Уся комунікація з партнерами має відображатися на реальній бойовій роботі наших воїнів із засобами ураження - і зараз, а не десь влітку

Зеленський запросив прем'єр-міністра Іраку до участі в Саміті миру

Зеленський під час зустрічі з молодими вченими: Ваші дослідження та відкриття наближають перемогу

Зеленський обговорив із президентом Азербайджану двостороннє співробітництво

"Укренерго" на середу прогнозує відсутність обмежень енергопостачання з 07:00 до 18:00

Почастішали кібератаки на бухгалтерів, можливі шахрайські схеми із системами дистанційного банківського обслуговування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА