19:18 07.07.2017

Глави Мін’юсту України та Нідерландів підписали угоду про співпрацю у справі щодо МН17

3 хв читати
Глави Мін’юсту України та Нідерландів підписали угоду про співпрацю у справі щодо МН17

Міністр юстиції України Павло Петренко і міністр безпеки і юстиції Нідерландів Стеф Блок підписали двосторонню угоду про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов'язаних з катастрофою літака "Боїнг-777" Малайзійських авіаліній на Донбасі в 2014 році, повідомляється на офіційному сайті нідерландського уряду в п'ятницю.

"Міністр безпеки і юстиції підписав зі своїм українським колегою Петренком двосторонній договір міжнародного правового співробітництва по MH17", - йдеться в повідомленні.

"Підписання цієї угоди є важливим кроком на шляху до встановлення істини, суду над підозрюваними... Ми вдячні Україні за добру співпрацю до цього моменту і за підписання цієї угоди", - сказав С.Блок.

У нідерландському уряді зазначають, що двосторонній договір з Україною дозволяє здійснювати судове переслідування винних за загибель всіх жертв з 17 країн світу, а не тільки громадян Нідерландів. "Договір передбачає, що судове переслідування підозрюваних у збитому польоті MH17 буде за всіх 298 загиблих катастрофи. Це дає всім родичам однакові права в голландському процесі", - йдеться в повідомленні.

Крім того, договір дає можливість допиту українських підозрюваних через відеозв'язок з Нідерландами. "Також врегульовано питання потенційної передачі засуджених. Це важливо, тому що українська Конституція не допускає видачі громадян", - підкреслюється в повідомленні.

Як повідомлялося, представники країн, які співпрацюють у розслідуванні цієї катастрофи - Нідерландів, Австралії, Малайзії, України і Бельгії - 5 липня ухвалили рішення, що справи підозрюваних у справі про катастрофу рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній" на Донбасі будуть розглядати в Нідерландах в рамках нідерландського законодавства .

Як повідомлялося, "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував за рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту було 298 осіб, усі вони загинули.

У червні президент України Петро Порошенко заявляв, що блокування російською стороною створення трибуналу з розслідування аварії літака "Боїнг-777" рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній" свідчить про її причетність до катастрофи. Глава Української держави нагадав, що останніми днями з'явилася "надзвичайно важлива інформація про безпосередні докази участі Російської Федерації в терористичній атаці на малайзійський літак".

Створена міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT), до складу якої входять прокурори і представники інших правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії, а також представники Євроюсту, 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи.

"Група JIT дійшла висновку, що авіалайнер рейсу МН17 був збитий ракетою серії 9M38, запущеною з самохідної вогневої установки BUK-TELAR з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайського. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. Далі з розслідування випливає, що самохідну вогневу установку BUK-TELAR було доставлено в Україну з Російської Федерації. А після того, як її було використано для атаки на авіалайнер рейсу МН17, її знову повернули на територію РФ", - йдеться в документі.

У середині листопада 2016 року міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай (Liow Tiong Lai) заявив, що вже ідентифіковано імена 100 підозрюваних, причетних до трагедії з "Боїнгом", і їх буде названо до початку 2018 року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА