10:54 20.06.2013

Розблокування коштiв з рахункiв WebMoney можливе лише на пiдставi судового рiшення - Мiндоходiв

4 хв читати

Мiнiстерство доходiв i зборiв готове сприяти вирiшенню ситуацiї, що склалася з WebMoney Transfere в Українi, але не бачить можливостi розблокування вiдповiдних коштiв громадян до рiшення суду, повiдомив начальник пiдроздiлу протидiї злочинам iз використанням новiтнiх технологiй Головного оперативного управлiння Мiндоходiв Василь Поїзд.

"Розблокування коштiв на рахунках, пов'язаних iз гарантом WebMoney в Українi, може бути здiйснено лише за рiшенням суду. Якщо компанiя хоче продовжити свою дiяльнiсть, вона має привести її у вiдповiднiсть до вимог чинного законодавства", - сказав вiн пiд час "круглого столу" в середу.

Як повiдомлялося, Мiндоходiв домоглося блокування на пов'язаних з WebMoney рахунках 60 млн грн.

В.Поїзд також наголосив, що арешт коштiв на рахунках гаранта WebMoney в Українi здiйснено з iнiцiативи Мiндоходiв, але на пiдставi судового рiшення.

При цьому за його словами, Мiндоходiв проявило таку iнiцiативу з урахуванням висновкiв Нацiонального банку України (НБУ), згiдно з якими титульнi знаки WebMoney (WMU) мають належнi ознаки електронних грошей, але їх випуск i використання здiйснюється без наявностi вiдповiдних дозвiльних документiв.

"Дiяльнiсть оператора платiжної системи WebMoney Transfere в Українi, зокрема в тому виглядi, в якому вона здiйснювалося на територiї нашої держави, не вiдповiдає нормам чинного законодавства", - сказав представник Мiндоходiв.

У свою чергу, експерт-консультант WebMoney Олексiй Титов пiд час круглого столу, назвав дiї Мiндоходiв неадекватними i закликав їх переосмислити. "З моєї точки зору, це абсолютно свiдомi неадекватнi дiї iз блокування рахункiв", - зазначив вiн.

За його словами, боротьба за розблокування рахункiв здiйснюватиметься в судовому порядку.

"Ми хочемо виконати зобов'язання перед своїми користувачами", - наголосив експерт-консультант WebMoney.

Вiн пояснив, що не iснує платiжної системи WebMoney, але є пiдприємство, що використовує торговельну марку WebMoney, а зобов'язання забезпечуються залишками коштiв у банках.

"Основний банк, який нас обслуговує - Український професiйний банк. Емiтентом зобов'язань у нашiй ситуацiї є банк. Банк, вiдкривши депозит, стає стороною в зобов'язаннi", - пояснив вiн.

"Емiсiя зобов'язань повинна бути меншою або дорiвнювати залишкам на рахунках", - додав О.Титов про принципи роботи WebMoney в Українi.

Крiм того, вiн повiдомив, що WebMoney направила до держорганiв документи про узгодження платiжної системи ще в 2010 роцi.

У вiдповiдь на це директор департаменту платiжних систем НБУ Наталiя Лапко заявила, що переданнi для узгодження документи не вiдповiдали встановленим вимогам.

"Ви жодного разу не ввiйшли до регулятора пiд час подання документiв так, як того вимагає законодавство", - сказала вона.

"Не можна жити в країнi i не дотримуватися її законiв", - наголосила Н.Лапко.

При цьому вона нагадала, що вiдповiдальнiсть за неправомiрний випуск i використання електронних грошей передбачена згiдно зi статтею 200 Кримiнального кодексу.

"Узгодження таких правил (правил систем електронної грошей - IФ), на нашу думку, має захищати права користувачiв ... Пошук крайнього у випадку, якщо переказ грошiв усе ж не буде здiйснено, дуже складний", - додала вона.

В.Поїзд також зазначив, що WebMoney мала можливiсть привести свою дiяльнiсть вiдповiдно до встановлених у країнi правил: кiлька iнших систем отримали належнi дозвiльнi документи.

Крiм того, представник Мiндоходiв повiдомив, що WebMoney Transfere не має договору з банкiвською установою, яка має проводити емiсiю коштiв.

"Коли ми спiлкувалися з керiвником цього банку (Українського професiйного банку - IФ), вiн повiдомив, що нiякого вiдношення до платiжної системи WebMoney Transfere вiн не має У вас там досить вузькi взаємини", - зазначив В.Поїзд.

У зв'язку з цим вiн наголосив, що iнтереси населення постраждали через вiдсутнiсть належного резерву грошових коштiв WebMoney Transfere.

"WMU не забезпеченi на належному рiвнi депозитами. Обсяг WMU не регулюється нiким, крiм самої платiжної системи WebMoney Transfere. Немає гарантiї, що електронна валюта забезпечена реальними коштами. Така ситуацiя рiвносильна самостiйному виробництву грошей i несе загрози як користувачам системи, так держбюджету", - сказав вiн.

"Мiндоходiв закликає громадян обережно ставитися до вибору платiжної системи i перевiряти на офiцiйному сайтi Нацбанку наявнiсть лiцензiй та iнших дозвiльних документiв", - додав В.Поїзд.

Начальник пiдроздiлу протидiї злочинам з використанням новiтнiх технологiй також повiдомив, що увага Мiндоходiв спрямована не лише на WebMoney Transfere, а й на iншi платiжнi системи: у країнi необхiдне забезпечення контрольованого державою рiвня безпеки розрахункiв електронними грошима.

"Система (електронних грошей - IФ) може використовуватися для оплати лiкiв iз вмiстом наркотикiв, контрабандних товарiв через незареєстрованi iнтернет-магазини, розрахункiв у фiнансових пiрамiдах", - пояснив вiн.

Як повiдомлялося, НБУ неодноразово заявляв, що правила платiжних систем, що дiють в Українi - WebMoney Transfere та "Яндекс. Грошi" не узгоджувалися в передбаченому законодавством порядку.

В.Поїзд також нагадав, що в лютому 2009 року Федеральне управлiння фiнансового нагляду Нiмеччини заборонило дiяльнiсть WebMoney Transfere через роботу на територiї цiєї країни без належного дозволу.

Крiм того, представник Мiндоходiв повiдомив, що гарантом WebMoney Transfer в Українi на сьогоднiшнiй день є ТОВ "Українська Гарантiйна Агенцiя", тодi як ще наприкiнцi минулого року - "Українське гарантiйне агентство".

"Його ("Українське гарантiйне агентство" - IФ) фiктивно збанкрутили, його було переведено на громадянина Бiлорусi, який до цього жодного вiдношення не мав. За цим фактом також є кримiнальне провадження щодо фiктивного банкрутства попереднього гаранта", - сказав В.Поїзд.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА