20:01 13.12.2021

Автор РУСЛАН СТРІЛЕЦЬ

Я не хочу, щоб Україна асоціювалась із країною, де пластикові пакети розкидані всюди вздовж узбіч

6 хв читати
Я не хочу, щоб Україна асоціювалась із країною, де пластикові пакети розкидані всюди вздовж узбіч

Руслан Стрілець, виконуючий обов’язки  Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України
 

Кажу це як людина, яка вже давно ходить у магазин із власною тарою та користується альтернативним пакованням. Це питання звички. Та й продавчині і продавці потроху звикають до таких "дивних" покупців.

Але те, що раніше здавалося "примхою дивакуватого споживача", насправді є цивілізованою європейською практикою. І вже зовсім скоро буде сприйматися і в Україні як звична річ. Адже відсьогодні з магазинів зникають безоплатні пластикові пакети. Їх не видаватимуть “безкоштовно” ні в аптеках при пакуванні ліків, ні в кафе чи інших закладах громадського харчування, коли ви купуєте їжу навинос тощо. В Україні почав діяти перший етап обмежень обігу пластикових пакетів. За порушення заборони підприємства та підприємців штрафуватимуть.

Одразу скажу, що ці вимоги не поширюються на біорозкладні пакети, а також надтонкі пакети, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса, продуктів із них, сипучих продуктів і льоду.

Що дають нововведення?

Насамперед, зменшення попиту на пакети, а отже, зниження рівня засмічення країни.

Не кажу за всіх, але є люди, які звикли набирати у магазинах мотки пластику не тому, що він вкрай потрібен, а про запас. Або ж фасувати в окремі пакетики по одному фрукту, щоб донести це все додому вже у великому пластиковому мішку. Навіщо? Щоб наповнити пакетами відро для сміття, не переймаючись, що з тим пластиком буде далі. А далі – він накопичується на сміттєзвалищі сотні років, забруднюючи довкілля.

Так-от, щоб вирішити цю проблему, у Туреччині, наприклад, лише за перший рік заборони пластикових пакетів їх використання зменшилось на 75%. Це дозволило заощадити 150 тисяч тонн пластику.

В Ірландії після введення податку лише за перший рік попит на пластикові пакети знизився на 90%.

Швеція теж ввела податок на пластикові пакети. Ціна на пакети з ручками виросла втричі – в еквіваленті, більше ніж 18 гривень. Шведська агенція з охорони навколишнього середовища оприлюднила статистику: після введення плати на 65% зменшився обсяг продажу пластикових пакетів з ручками. Люди почали приходити до магазинів зі своєю тарою.

Тож заборона безоплатно розповсюджувати пакети — це не зазіхання на чийсь гаманець, а спонукання людей користуватися пакетами лише тоді, коли це дійсно потрібно.

Про ціни

Давайте чесно: не існує нічого безкоштовного. Вартість так званих "безоплатних" пакетів завжди закладалась в ціну товару. Незалежно від того, чи брали ми ці пакети, чи ні та у якій кількості, ми платили за них у вартості середнього чеку. Відтепер будемо платити лише за те, що використовуємо.

Крім того, не складно порахувати, що користуватися багаторазовою торбинкою і раніше було дешевше і вигідніше, ніж великим пластиковим пакетом. Так, одна така екоторбинка прослужить 3-4 роки та за цей час замінить вам близько 600 пластикових пакетів. Якщо взяти до уваги, що один пакет, який витримує до 7 кілограмів, коштує 2 – 2,5 гривні, то ми економимо не менше 1000 грн. І скільки можна купити багаторазових торбинок на ці гроші? Та чи потрібна буде взагалі вам така їх кількість?

Не варто забувати, що альтернатива пластику – це не лише екоторби. У світі вже придумали біорозкладні пакети, які розкладаються від 1 до 4 місяців. Вони перетворюються на пил, що не шкодить природі. Технологія така, що ці пакети робляться із гранул рослинних компонентів типу крохмалю. І я впевнений, що це якісна альтернатива. А коли є альтернатива – завжди легше відмовлятися від того, що шкодить.

І ще одне, попит завжди породжує пропозицію. Тож на ринку можна очікувати появу ще більше екологічних альтернатив пластиковим пакетам.

Мінімум пластикових пакетів = ваше здоров’я

Можливо комусь і байдуже на довкілля та наслідки, які спричиняють пластикові пакети. А страшні прогнози про те, що через 30 років пластику в океані буде більше, ніж риби, є далекими. Але ж загрози для власного здоров’я і здоров’я ваших дітей ви точно не будете ігнорувати. Ми часто навіть не усвідомлюємо, скільки шкоди завдаємо собі, коли в черговий раз беремо на касі купу пакетів, щоб ретельно запакувати все, що купили.

Так-от, ця інформація дає привід замислитися:

  • У виробництві пластику використовують свинець – надзвичайно токсичний метал.
  • Якщо ви зберігаєте продукти в пластику, вони швидше псуються, там з’являється пліснява.
  • А якщо ви заморожуєте продукти в пакеті, з нього виділяються токсини.
  • Для з’єднання швів часто застосовують хімічний клей, який точно не робить продукти кориснішими.
  • Пакет у довкіллі розкладається на мікропластик, який потрапляє у ґрунти та воду, а отже, у продукти харчування. За оцінками вчених, за тиждень з водою та їжею людина може споживати до 2 тисяч шматочків мікропластику. Це приблизно розмір кредитної картки, яка щотижня “потрапляє” в наш організм.
  • Американські вчені виявили, що мікропластик є сприятливим середовищем для розмноження бактерій, стійких до антибіотиків. У воді, де міститься багато мікропластику, зростає кількість таких бактерій та мікробів.

Тож поінформований, значить, захищений. І тут важлива самосвідомість і відповідальність українців, які поступово звикнуть брати пакети лише тоді, коли без них точно не можна обійтися. А в інших випадках знаходитимуть альтернативу.

Що можна зробити вже зараз кожному із нас?

Відмовитися від надмірного використання пакетів. Придбати або самим виготовити торбинки для купівлі продуктів. Купувати товар в екологічній, переробній упаковці, а не в пластикових пакетах.

Це досить легкі кроки. А от користь – відчутна. І для власного гаманця, і для екології.

Бо впевнений, що ми всі точно не хочемо, щоб Україна у світі асоціювалась з літаючими пакетами, які висять на деревах. Саме це ми сьогодні можемо бачити біля автошляхів, на берегах водойм, у лісах та й біля власних будинків.

Що далі?

На другому етапі обмежень, з 9 березня 2022 року, буде введена в дію заборона розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

  • надтонких пластикових пакетів із товщиною стінки менше 15 мікрометрів (окрім первинної упаковки для м’яса, риби, сипучих);
  • тонких пластикових пакетів із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів;
  • оксорозкладних пластикових пакетів.

А з 1 січня 2023 року встановлюється заборона на надтонкі пластикові пакети, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду.

До того часу виробники, торгівельні мережі вже мають впровадити для них альтернативи.

А ще ми плануємо обмежити використання виробів з одноразового пластику – соломинок, одноразового посуду, ватних паличок тощо. Тому що все це теж використовується лише 20-30 хвилин, а шкодитиме довкіллю та нам з вами ще сотні років. Відповідний законопроєкт, який Міндовкілля розробило спільно з експертами з Європейського Союзу в рамках проєкту "APENA 2" та народними депутатами, вже зареєстрований у Верховній Раді.

Відмова від такого пластику також буде поступовою. Адже моя особиста думка, що підходи у цих питаннях мають бути не революційними, щоб люди могли адаптуватися та звикнути до змін.

Бо відмова від пластику, чи принаймні зменшення його застосування там, де це можливо,  – вже давно не модний тренд, а вимога часу. І ми повинні почати створювати умови, щоб зберегти довкілля, а отже, подбати про своє майбутнє та майбутнє наших дітей. Воно має бути точно без пакетів на деревах та пластикового сміття на узбіччях.

#ВсеБудеЕкоЛогічно

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

АНДРІЙ ЄРМАК

А.Єрмак про гарантії безпеки для України: "Від скепсису до підписання 8-ї угоди"

ДМИТРО КЛІМЕНКОВ

Півроку в Міноборони: перші підсумки реформи закупівель для ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА