10:00 02.10.2020

Автор ОЛЕКСАНДР КАЛЕНКОВ

Підвищення тарифів на електроенергію - це крах для економіки і збільшення безробіття

4 хв читати
Підвищення тарифів на електроенергію - це крах для економіки і збільшення безробіття

Олександр Каленков, президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром"

 

 

НКРЕКП збирається з 1 листопада і до кінця року підвищити тарифи на транспортування електроенергії на 30%, до 313,07 грн / МВт-година, а на 2021 рік заплановано підвищення в більш ніж в два рази порівняно із поточним тарифом до 501 грн / МВт-година . На жаль українські металурги змушені констатувати: ці підвищення у державного регулятора входять в звичку, навіть коли підстав немає.

Попереднє підвищення було не так давно. Буквально пару місяців назад, тарифи вже зросли більш ніж в 1,5 рази, і це вже дуже негативно позначилося на всій українській промисловості, особливо на металургійній. Металурги споживають 25% від усього обсягу споживаної електрики в країні, і до 60% всього споживання електрики промисловістю.

Через останній чергового підвищення тарифів на транспортування електроенергії витрати металургів вже виросли на мільярди гривень. Це при тому, що минулий рік металургійна галузь і так закінчила зі збитками більш ніж в 32 мільярди гривень. У цьому році сума збитків металургів за перше півріччя перевищила збитки першої половини 2019 року.

Економічна криза лише набирає обертів, і коли світова економіка почне відновлюватися, складно прогнозувати. Тому в європейських країнах держави намагаються підтримати промисловість, щоб не допустити колапсу в економіці. У наших конкурентів - європейців, росіян, - ціни на електроенергію падають. А в Україні- ростуть. Причому такими темпами, що ціни незабаром перевищать докризовий рівень.

Фактично НКРЕКП створює порочне коло. Одне із завдань Комісії - знайти баланс на ринку електроенергії. А то, що зараз відбувається, дестабілізує ринок. Коли тариф на електроенергію зростає, промисловість, яка забезпечує 60% її споживання, починає скорочувати виробництво. Відповідно, споживання падає, а разом з ним - і надходження енергетиків. Що в такій ситуації робить НКРЕКП? Знову підвищує тариф. Так і замикається коло, який веде в нікуди: виробництво падає - споживання електроенергії падає - тарифи змушені підвищувати - виробництво знову падає.

І страждають від цього все - і промисловість, і енергетики.

Так навіщо ж підвищувати тарифи? Нагадаю, все почалося, з заборгованості в десятки мільярдів гривень перед "зеленими" енергетиками. Як це вийшло? Держава взяла на себе зобов'язання викуповувати "зелену" електроенергію, незалежно від обсягів споживання, за цінами, які б компенсували інвестору інвестиції в "зелену" енергетику. Ці зобов'язання брало на себе держава - не промисловість, що не споживачі. Тому логічне було б, щоб держава ці зобов'язання і виконувало - не перекладаючи в буквальному сенсі свої борги на плечі промисловості.

Держава повинна знайти внутрішні резерви, щоб погасити свої зобов'язання. І в законі, який був прийнятий в цьому році, сказано, що заборгованість повинна бути компенсована за рахунок випуску ОВДП, а в 2021-2022 році тариф зеленої енергетики мінімум на 20% повинен покриватися за рахунок державного бюджету. Це правильне державне рішення. Воно дозволить зберегти Україні імідж надійного партнера для інвесторів і не доб'є промисловість.

Державі не варто перекладати тягар відповідальності на промисловість. Це призведе до зворотного ефекту, в тому числі і для держави. Кожна гривня, яку заберуть у промисловості - це гроші, недоотримані державним бюджетом у вигляді податків. Коли підприємства почнуть закриватися, втрата буде не тільки пряма - у податках і зборах, а й соціальна: за рахунок збільшення кількості безробітних, соціальних платежів по безробіттю і тощо. І в підсумку за кожну гривню підвищеного тарифу, держава заплатить на порядок більше.

Те ж стосується і тарифів на електроенергію для населення, які тримаються на низькому рівні завдяки тому, що їх субсидує промисловість. Це теж проблема відповідальності держави: обіцяли українцям низькі тарифи, і ваше завдання ці тарифи в країні забезпечити. Вирішувати проблеми населення за рахунок промисловості в довгостроковій перспективі створює все в той же порочне коло: коли промислові підприємства закриваються, в країні з'являється все більше безробітних, які не можуть платити тарифи за електроенергію. І замість того, щоб створювати спіралі економічного зростання, рішенням НКРЕКТ створюється спіраль економічного падіння.

Саме тому, з точки зору економічної логіки, держава повинна зобов'язання, взяті на себе, покрити за рахунок власних ресурсів - перш за все за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики. Це світова практика: не можна в кризові часи викачувати гроші з реального сектора економіки. Крім цього, у компанії "Укренерго" є можливості отримання кредитів на сотні мільйонів євро від міжнародних європейських інституцій.

Ми звертаємося до Кабінету міністрів України, і в першу чергу - до Мінтопенерго. Сьогодні Кабінет Міністрів, і Верховна Рада можуть зробити все для того, щоб вирішити проблему погашення боргів "зеленим" енергетикам без різкого підвищення тарифу для промисловості.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕГ ВИШНЯКОВ

Чому зупинка транзиту української агропродукції через Польщу безпідставна

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА