13:55 25.05.2022

Умови та допомога для українських біженців у різних країнах Європи

5 хв читати

Після початку воєнних дій на території України, ЄС вперше активували Директиву про тимчасовий захист 4 березня, і тепер кожен українець може знайти там захист та допомогу. Які країни приймають біженці з України? Українці зараз можуть отримати притулок майже у всіх країнах Європи (крім Данії та країн, що не входять до ЄС). Директива діє у всіх державах, але кожна країна має і окремі свої вимоги, тому умови проживання можуть відрізнятися. Які умови у ЄС? Яку допомогу надають для біженців різні країни?

Польща

Щоб приїхати до Польщі, достатньо будь-якого посвідчення особи, навіть якщо немає закордонного паспорта. Спрощена процедура зараз для перевезення домашніх тварин, особистих речей. Серед основних умов для біженців з України в Польщі можна відзначити:

●      допомога, безкоштовний трансфер до центру прийому біженців від усіх митних пунктів на кордоні;

●      польські громадяни допомагають з автомобілем, проживанням, пошуком роботи;

●      медична допомога для біженців;

●      виплати 700 злотих на одного.

Умови для біженців з України в Польщу вважаються найкращими та найзручнішими в Європі. Інструкція з відкриття банківського рахунку в польському банку для біженців з України доступна за посиланням.

Угорщина

Офіційно країна підтримує біженців, але насправді претендують на статус біженця тут лише один із 30 українців, оскільки процедура в державі досить складна та загальні особливості гірші.

Умови для біженців з України в Угорщині:

●      при необхідності, надають житло, медичну допомогу та харчування;

●      дозвіл на роботу за спрощеною процедурою;

●      можливість влаштуватися певні види роботи;

●      виплати 22,8 тис. форинтів на місяць.

Німеччина

Після приїзду до Німеччини, перш за все треба звернутися до Федерального управління у справах міграції, де можна оформити тимчасовий захист. Завдяки такому статусу в країні можна отримати медичну допомогу та соціальні виплати. Біженці представляють житло у спеціальних пунктах, гуманітарну допомогу, харчування.

Німеччина має виплати для українських біженців – 163 євро на місяць на одного дорослого та інші суми на дітей. Якщо українець знайде житло, то сума буде вдвічі більшою.

Румунія

Румунія має менший попит серед біженців з України, ніж Польща. Можна отримати тимчасовий захист на 1 рік, а якщо ситуація в Україні не зміниться, термін триватиме дворазово на 6 місяців. Буде доступ до того, щоб отримати основне медичне обслуговування, винайняти житло, офіційно влаштуватися на роботу, а також безкоштовно користуватися проїздом.

Молдова

У Молдові оформити притулок для біженців можна прямо на пунктах на кордоні, і для цього є досить усною заявою. У країні біженцям пропонують допомогу із житлом, працевлаштуванням, безкоштовну екстрену медичну допомогу. Виплати становлять 3500 лей.

Чехія

Після оформлення тимчасового захисту, біженці можуть користуватися медичними та соціальними послугами, але попередньо треба звернутися до спеціальних пунктів допомоги України. Є організації та волонтери, які допомагають знайти безкоштовне житло та надати інформацію для біженців з України.

Чехія надає можливість отримати виплати 5000 крон на одну особу. Якщо протягом місяця, біженець не знайшов роботу, він знову отримає виплату, але їх буде не більше 6. При відкритті картки в Raiffeisenbank та ČSOB, можна від самого банку отримати 2500 крон.

Італія

Статус біженця в Італії для українців надає ті ж переваги, що і в інших країнах ЄС. Але треба пам'ятати про те, що там суворі правила щодо COVID-19, тому потрібно буде складати спеціальні тести та пройти вакцинацію.

Знайти житло можна через спеціальні організації, те саме стосується й отримання роботи. Біженці з України в Італії протягом трьох місяців можуть отримувати фінансову допомогу у 300 євро на одну особу, але за цей період потрібно знайти роботу.

Франція

Біженці у Франції можуть розраховувати на:

●      тимчасовий дозвіл на проживання в країні на період у шість місяців;

●      у разі потреби, Франція надасть фінансову допомогу;

●      дозвіл на працевлаштування;

●      доступ до медичного обслуговування;

●      навчання у школі чи садочку для дітей.

Іспанія

Отримати тимчасовий захист в Іспанії можна практично протягом одного дня. Це дає змогу отримати соціальну допомогу, зняти житло, знайти роботу та офіційно влаштується. Знайти житло можна через Червоний Хрест або у Центрах прийому біженців.

Якщо подавати запит на отримання статусу біженця, то можна жити лише в Іспанії, але протягом усього терміну оформлення документів не можна працювати. Іспанія для біженців з України надає також фінансову допомогу.

Португалія

Після отримання тимчасового захисту в Португалії, біженцю видається податковий, соціальний та медичний номер. Це дозволить зняти житло, знайти роботу та користуватися іншими особливостями статусу тимчасового притулку. Якщо українець не має фінансів, то Португалія надасть виплати в сумі 190 євро на місяць. Волонтери допоможуть знайти місце проживання, курси мови та іншу допомогу.

Словаччина

З 24 лютого до країни приїхало майже 200 тисяч біженців. Прямо на вокзалах у Словаччині працюють пункти юридичної допомоги, надають інформацію про проживання, допомогу у пошуку житла та допомагають відкрити рахунок у словацькому банку. У країні можна розраховувати на офіційне працевлаштування, медичну допомогу, а діти можуть відвідувати школу або дитячий садок.

Інші країни, які приймають біженців з України

Знайти притулок або отримати статус біженця можна по всій Європі та навіть інших країнах - США, Великобританія, Швеція, Грузія, Ірландія, Литва та багато інших.

Варто пам'ятати, що кожна країна має свої вимоги та умови, тому перед тим, як подавати запит на притулок, треба ретельно вивчити все.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА