12:31 11.02.2022

На прохання влади США Макс Поляков продає свою частку у Firefly Aerospace

5 хв читати

макс поляков

Інвестиційна компанія у сфері космічних технологій Noosphere Venture Partners, що належить українському інвестору та філантропу, доктору Максу Полякову, продасть свої 50% частки Firefly Aerospace на прохання уряду США.

Як повідомило агентство Bloomberg, фонд Noosphere залучить інвестиційно-банківську компанію для допомоги у реалізації угоди. Поки купівля-продаж не відбудеться, влада США має намір обмежити діяльність Firefly Aerospace на базі космічних сил Ванденберг у Каліфорнії, яку компанія використала для своїх випробувань за договором тривалої оренди.

Чому це потрібно?

Причини, через які CFIUS зажадав від Noosphere продати свою частку Firefly, достеменно невідомі. Імовірно, вони пов'язані зі зростанням напруженості між Україною та Росією, а через те, що Noosphere Venture знаходиться під контролем українського підприємця, американці побоюються витоку інноваційних технологій США в країни, з якими у них напружені геополітичні відносини.

У своєму «проханні» про продаж частки Максима Полякова у Firefly Aerospace американська сторона керувалася міркуванням національної безпеки країни. Акціонер погодився з вимогою, але підкреслив, що факт його володіння Firefly Aerospace не несе загрози витоку інформації, і з боку Noosphere вжито серйозних заходів для збереження повної конфіденційності всіх українсько-американських розробок Firefly. Нагадаємо, що компанія вже понад 5 років співпрацює з Міноборони, NASA, ВПС та іншими урядовими агенціями США. За цей час вона неодноразово проходила ретельні перевірки з боку американського уряду та дотримувалася всіх рекомендацій щодо забезпечення заходів безпеки.

Крім того, американська сторона має важелі контролю за діяльністю компанії. У складі ради директорів Firefly присутні Дебора Лі Джеймс, колишній секретар ВПС США, та Роберт Карділло, колишній директор Національного агентства геопросторової розвідки.

Максим Валерійович Поляков вже стикався з побоюваннями США щодо його володіння Firefly Aerospace, оскільки американські закони забороняють працювати з ракетними технологіями на території країни особам, які не є громадянами США. Щоб компанія могла брати участь у тендерах на державні контракти, бізнесмен добровільно пішов із ради директорів Firefly Aerospace. Наприкінці 2020 року в Firefly було проведено реструктуризацію з метою виведення афілійованих осіб Noosphere з керівного складу аерокосмічного підприємства. Після цього фонд втратив доступ до будь-якої інформації аерокосмічного підприємства, крім фінансових показників. Однак, судячи з вимоги США про продаж Максом Поляковим своїх акцій компанії, цього рішення було недостатньо для нівелювання побоювань Вашингтона.

Досягнення компанії Firefly Aerospace з Максом Поляковим

Компанія Firefly Space Systems заснована як стартап у січні 2014 року Томом Маркусіком, Пі Джей Кінгом та Майклом Блумом, а також групою підприємців, які самостійно фінансували проект. 2017 року український підприємець врятував Firefly від банкрутства, вклавши в американський космічний стартап 200 мільйонів доларів власних коштів через підконтрольний йому фонд Ноосфера.

У момент входження Макса Полякова до компанії її проекти були заморожені, а сама Firefly Space Systems потопала у судових позовах від Virgin Galactic за звинуваченнями у крадіжці інтелектуальної власності. Після придбання компанії фондом Noosphere Ventures вона була перейменована на Firefly Aerospace і взяла новий курс розвитку, адаптований під актуальні потреби ринку.

У планах українського магната було створити приватну космічну компанію, яка поєднає розробки України та США у космічній галузі. За часів Радянського Союзу Україна виробляла одні з найкращих на планеті ракети та двигуни, але через відсутність інвестицій багато винаходів залишилися лише у проекті. Щоб відкрити перспективи українським аерокосмічним інженерам, Firefly Aerospace заснувала дослідницький центр у Дніпрі та оснастила його промисловими 3D-принтерами, призначеними для високоякісного друку металом, а також сучасним металообробним обладнанням.

Сьогодні в портфелі Firefly Aerospace є контракти з ВПС, проекти із запуску супутників для НАСА, Міноборони США та інших приватних та державних компаній. У наступній п'ятирічці на компанію чекає реалізація замовлення для НАСА в рамках місячної місії Артеміда та створення ракети Beta, яка, згідно з проектом, складатиметься з трьох ядер Alpha та модернізованого двигуна верхнього ступеня.

У травні 2021 року компанія оголосила про укладання контракту зі SpaceX на запуск посадкового модуля Blue Ghost у 2023 році, який доставить на Місяць 10 корисних навантажень у рамках місії NASA CLPS.

У вересні 2021 року Firefly Aerospace провела перший пуск ракети Alfa, після чого активно готувалася до другого, але призупинила підготовку через вимоги щодо продажу частки Noosphere у Firefly Aerospace.

Таким чином, за період володіння Максом Поляковим Firefly Aerospace зі стартапу, що перебуває на межі банкрутства, виріс до провідного постачальника економічних та надійних ракет-носіїв, космічних кораблів та послуг.

Хто такий Максим Валерійович Поляков

Уродженець України, серійний бізнесмен, філантроп та громадський діяч Максим Валерійович Поляков відомий на батьківщині та за її межами успішними IT-стартапами, створенням організації «Асоціація Ноосфера», венчурного фонду Noosphere Ventures Partners LP та реанімацією американської аерокосмічної компанії Fire. Бізнесмен полягає у трійці найбільших приватних інвесторів за обсягами фінансування галузі після Ілона Маска та Джеффа Безоса.

Підприємець написав понад 30 наукових праць з економіки, став співавтором кількох патентів у США та у 2019 році отримав докторський ступінь.

Він вклав мільйони доларів в оснащення українських вишів сучасним обладнанням, найм та оплату роботи викладачів, а також запустив Noosphere Space Engineering School. Цей проект став спільним дітищем організації «Асоціація Ноосфера» та найкращих університетів України.

Його комерційна та благодійна діяльність базується на теорії ноосфери академіка Володимира Вернадського. Вона заснована на цінності людського розуму та знань як рушійної сили еволюції людства задля збереження планети.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА