17:51 03.12.2018

В "Укрсудпромі" очікують, що новий власник миколаївського "Океану" забезпечить необхідні заходи з оновлення потужностей суднозаводу та залучення замовлень

3 хв читати

В асоціації "Укрсудпром" схвалюють підсумки аукціону з продажу цілісного майнового комплексу (ЦМК) ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" й очікують, що новий власник забезпечить необхідні заходи з технологічного оновлення потужностей суднозаводу та залучення замовлень.

Оцінюючи в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" підсумки минулих у понеділок відкритих торгів із продажу суднозаводу "Океан", які двічі переносили через відсутність заявок, президент "Укрсудпрому" Віктор Лисицький сказав: "Головне це те, що новий власник "Океану" - зрозуміла та відома в галузі людина. Це громадянин України, який зможе забезпечити необхідні заходи з розвитку суднозаводу".

"Думаю, що основні завдання, які сьогодні перед ним стоять, це насамперед технологічне оновлення потужностей: світовий ринок великотоннажних суден за останні 20 років зазнав відчутних технологічних змін. Також найважливіше завдання - це пошук замовлень", - сказав він.

Відповідаючи на запитання агентства, чи відповідає ринковій ціна продажу суднозаводу, виставленого на другий повторний аукціон за стартовою ціною в 1,1 млрд грн і проданого за 122 млн грн, президент "Укрсудпрому" сказав: "Можна робити якісь попередні розрахунки вартості активів, але ціну продажу диктують суб'єкти ринку".

"Також варто враховувати, що суднозавод перебував на стадії банкрутства і майже три роки не працював", - нагадав В.Лисицький.

Йому важко прогнозувати ймовірність використання потужностей "Океану" під виконання держпрограми розвитку ВМСУ з урахуванням нових загроз в Азовсько-Чорноморському басейні, уточнивши лише, що "потужності суднозаводу суттєво перевищують потребу морської галузі України у великотоннажних суднах".

ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" (до квітня 2011 року - "Вадан Ярдс Океан", до грудня 2008-го - Damen Shipyard's Okean, до лютого 2001-го - "Суднобудівний завод "Океан") спеціалізується на виробництві та ремонті контейнеровозів, танкерів, буксирів, барж водотоннажністю до 350 тис. тонн.

У листопаді 2013 року Господарський суд Миколаївської області визнав банкрутом ПАТ "МСЗ "Океан" за клопотанням близького, за деякими даними, до власника "Смарт-груп" Вадима Новинського ТОВ "Консалтинг-Гамма" (Кривий Ріг Дніпропетровської обл.). 9 вересня 2016 року Печерський райсуд Києва наклав арешт на рухоме та нерухоме майно ПАТ "МСЗ "Океан" і передав його на відповідальне зберігання директору ТОВ "Океан-Судноремонт", президенту ПАТ МСЗ "Океан" у 2010-2011 рр. Леоніду Шумилу. В листопаді того самого року Апеляційний суд Києва скасував це рішення. Водночас генпрокурор Юрій Луценко у вересні 2017 року заявляв про намір повернути в держвласність завод "Океан".

У понеділок за підсумками другого повторного відкритого аукціону ЦМК ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" за стартової ціни в 1,1 млрд грн було продано за 122,2 млн грн ТОВ "Торговий дім "Аннона" (Миколаїв) - голові комітету кредиторів "Океану", власником і директором якого є Ігор Волошин. Минулий аукціон із продажу МСЗ "Океан" - вже третій за останні три місяці. Раніше, 21 вересня суднозавод було виставлено на відкриті торги за стартовою ціною 1,82 млрд грн - сумою визнаних кредиторських вимог. Потім на повторний аукціон 8 жовтня - за зниженою, відповідно до закону, на 20% стартовою ціною в 1,45 млрд грн. Обидва аукціони не відбулися через відсутність заявок.

Згідно з раніше озвученими оцінками учасників ринку, інтерес до активів МСЗ "Океан" проявляли і зарубіжні, й українські потенційні покупці: суднозавод має, зокрема, найбільший у Європі сухий док, технологічні лінії з будівництва великотоннажних суден, а також водну акваторію площею 42 га.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА