13:33 14.06.2013

"Електронні одиниці" системи WebMoney не є доходами, що підлягають оподаткуванню, - юрист

3 хв читати

"Електронні одиниці" системи WebMoney, або так звані WMU, не є електронними грошима або доходами фізичних осіб, з яких можна стягувати податок, зазначила в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат правової групи "Павленко і Побережнюк" Валерія Тарасенко.

"WMU не є електронними грошима або доходами фізичних осіб, які можна було б оподатковувати. Тому доки WMU перебувають у системі на електронних гаманцях клієнтів, говорити про оподаткування цих коштів немає правових підстав", - сказала вона.

В.Тарасенко зазначила, що WebMoney, по суті, є програмним забезпеченням під назвою "Система", яка належить "Оператору", який, як правило, реєструється за кордоном. Усередині системи існують певні "електронні одиниці" - так звані WMU, які заведено називати "електронні гроші", і кількість WMU еквівалентна реальним грошовим коштам.

"Юридична структура роботи WebMoney така: є певний банк, який у себе на депозиті збирає та враховує всі грошові кошти, внесені клієнтами системи в обмін на WMU. Тільки-но клієнт вносить кошти до банку, він отримує права вимоги цих коштів до банку", - сказала юрист.

За словами В.Тарасенко, коли клієнт здійснює переказ WMU іншому клієнту або оплату товару/послуги, то юридично він укладає договір поступки прав вимог на ці кошти з компанією-гарантом, яка здійснює торгівлю правами вимоги коштів за комісію. "Коли права вимоги перейшли іншому клієнту системи, він отримав права вимоги до банку отримати їх реальними грошима в готівковій або безготівковій формі", - зазначила вона.

"Діяльність WebMoney не регулюється на рівні законодавства, а її юридично побудували юристи на нормах Цивільного кодексу України й договорах. Кожен клієнт Системи при реєстрації та здійсненні переказів/платежів підписує низку документів і договорів шляхом акцепту таких документів, які саме юридично обґрунтовують перехід прав вимог від одного клієнта до іншого та їхнє право на отримання реальних коштів", - сказала юрист.

При цьому, за словами В.Тарасенко, коли фізособа конвертує зароблені WMU в реальні гроші або купує за зароблені WMU які-небудь товари, то в такої фізособи виникає збов'язання самостійно задекларувати такий отриманий дохід та сплатити податок.

"Однак цього ніхто не робить", - сказала вона.

За словами В.Тарасенко, в українському законодавстві передбачено емісію електронних грошей, однак усі необхідні ліцензії, дозволи HБУ отримали лише одна або дві фінансові компанії, а Ощадбанк став емітентом таких коштів. Зокрема, прикладом такої компанії, яка офіційно працює з електронними грошима, є globalmoney.

"WebMoney не є фінансовою компанією, не має жодних дозволів або ліцензій, що прямо зазначено на сайті компанії в розділі "Юридична інформація", - зазначила адвокат.

В.Тарасенко також зазначила, що "стосовно реальних електронних грошей, які було емітовано на законних підставах, то, отримавши дохід електронними грошима через платіжні системи, фізособа має декларувати такий дохід і сплачувати податок".

"Однак потрібно визнати, що на законодавчому рівні це питання не врегульовано, оскільки в поняття "дохід", який підлягає оподаткуванню, отримані електронні гроші не входять. Крім того, така фізична особа не може заплатити податок електронними грошима", - сказала вона.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА