10:58 05.04.2023

Діагностика стабільності банківського сектору України - Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" (Україна)

4 хв читати

5 квітня 2023 року Рейтингове агентство "Стандарт Рейтинг" (Україна) оприлюднило інформаційно-аналітичне дослідження стабільності банківського сектору України, в якому були зібрані результати діагностичного обстеження банківської системи, основних трендів та тенденцій, які можуть суттєво впливати на розвиток банківської системи України.

               Штучні спроби розгойдування ситуації у банківському секторі під час війни є класичним заходом в загальному переліку дій спецслужб ворога. Нажаль, банківській сектор України з початку вторгнення був однією з пріоритетних цілей агресора. У перші дні великої війни банківський сектор вистояв, в тому числі завдяки злагодженим діям НБУ та банків. Однак, з огляду на нову хвилю інформаційних атак навесні 2023 року, можна зробити висновки, що ворог, якому не вдалось фізично знищити банківську інфраструктуру, тепер намагається посіяти паніку серед українців та вразити нашу економіку. Про це свідчить "чорний піар", з яким наразі мають справи українські банки. З метою протидії штучним ризикам, джерелом яких є країна-агресор, Рейтингове Агентство "Стандарт-Рейтинг" провело діагностичне обстеження банківського сектору та підготувало спеціальний Звіт про стабільність банківського сектору, де виклало основні результати такого обстеження.

1. Банківський сектор України був добре забезпечений капіталом. Всі нормативи капіталу (регулятивний капітал (Н1), адекватність регулятивного капіталу (Н2), адекватність основного капіталу (Н3)) за період з 01.01.2022 по 01.03.2023 виросли. Фактично всі нормативи капіталу в цілому по системі на початку березня 2023 року збільшились до рівнів, більших за довоєнні. Важливим є те, що джерела капіталу для банківського сектору України є диверсифікованими. Не тільки держава Україна та український бізнес забезпечують зовнішню підтримку своїм банкам в Україні, а і банківські групи та портфельні інвестори з Великобританії, країн ЄС, США, Туреччини і т.д.

2. Станом на 01.03.2023 р. українські банки були дуже добре забезпеченні ліквідністю. З консолідованих по банківському сектору нормативів ліквідності LCRвв, LCRів та NSFR видно, що система була наповнена ліквідністю, яка в середньому 2-2,5 рази перевищувала мінімальне значення нормативів. Надлишкова ліквідність по банківській системі була розподілена нерівномірно, ми знайшли факти, коли нормативи майже в 10 разів перевищували граничне значення. Агентство позитивно оцінює ситуацію, що слалась з надлишком ліквідності у банківському секторі, який демонструє свою готовність до будь-якої реакції вкладників під час війни.

3. Зниження якості кредитних портфелі банків під час війни було помітним, але не катастрофічним, а при коригуванні на інфляційні процеси та девальвацію зміну рівня NPL в кредитних портфелях банків можна було б вважати несуттєвою та далекою від катастрофічних наслідків. Можливість початку процесів з відбудови України вже у 2023 році покращить перспективи українського кредитного ринку, а хвиля нових кредитів знизить рівень NPL до рівнів, кращих за довоєнний. Зменшення темпів зростання кредитування відбулось за рахунок зростання банківської ліквідності. Тобто банківський сектор на час війни обирає більш безпечні інструменти для розміщення активів, що підвищує безпеку банківського сектору.

4. З березня 2022 року банківський сектор демонстрував неухильне зростання чистого процентного та чистого комісійного доходу. Діяльність банків з липня 2022 року була прибутковою. 2022 рік вітчизняна банківська система завершила з прибутком після оподаткування на рівні 24,716 млрд грн. Перші 2 місяці 2023 року для банківського сектору також були прибутковими. Ситуацію в секторі покращило суттєве зростання дохідності ліквідних активів та наявність банків, у яких співвідношення між чистим комісійним доходом та чистим процентним доходом було вище за середнє по ринку. Здатність банків бути одночасно ліквідними та прибутковими суттєво стабілізувала ситуацію у банківському секторі і убезпечила його від проявів системних ризиків.

5. Банківській сектор України потерпає від хакерських атак. З публічної інформації відомо, що за час війни було проведено хакерські атаки на Універсалбанк (бренд Монобанк), Приватбанк та інші популярні серед населення банки та портали державних установ. Ворог намагався посіяти паніку у банківському секторі через атаку на IT-системи, та скористатись високим рівнем діджиталізації банківського сектору. Але завдяки злагодженим діям банків та НБУ такі атаки не завдали суттєвої шкоди банківському сектору.

6. Банківський сектор чинить ефективний супротив воєнним ризикам, проявляючи ефективну здатність до самоорганізації та збільшення рівня соціальної відповідальності. Особливо слід відмітити зусилля НБУ за допомогою якого було створено проект POWER BANKING, що підсилив банківський сектор під час відключень світла, а також перехід на систему електронних платежів (СЕП) нового покоління за стандартами ISO 20022, що наближує Україну до євроінтеграції. Покращення роботи банківської інфраструктури під час війни та спільний супротив операціям впливу з боку країни-агресора дозволяє банківському сектору отримати переваги на економічному фронті для забезпечення спільної перемоги.

Отже, як показали результати діагностичного обстеження банківського сектору за останні 12–15 місяців, в цілому українські банки добре забезпечені власним капіталом та ліквідністю, їх діяльність в цілому залишається прибутковою, а зниження якості кредитного портфелю банків є далеким від катастрофічного та частково компенсується зростанням ліквідності до рівнів, кращих за довоєнний. Наразі відсутні підстави для негативних висновків щодо роботи українських банків. Тому Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" закликає суспільство не реагувати на викиди негативної інформації про діяльність українських банків.

Із повним змістом Звіту можна ознайомитися на сайті агентства: www.standard-rating.biz/

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поради щодо харчування для боротьби з холестерином від експертів: акцент на авокадо

Всеукраїнський День Логіста - 30-31 травня в Києві пройде наймасштабніша логістична виставка в Україні

4,6 млрд грн податків перерахувала до бюджету група ОККО у першому кварталі

Відома українська співачка Jerry Heil стала амбасадором бренда "Моршинська"

В Україні стартувала благодійна ініціатива «Із сердечком обирай – госпітальєрок одягай»

Альянс українських організацій громадянського суспільства та віцепрем'єр Верещук обговорили співпрацю з міжнародними донорами

Купувати одяг оптом з Туреччини стало легше

Найкращі онлайн майданчики для купівлі автомобіля в Україні

РФ здійснила цілеспрямовану атаку на цивільне населення Одеси, - Посольство України в Ізраїлі

Культурна спадщина Києва: літаючу тарілку буде збережено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА