15:48 07.10.2022

Ситуація з чергами автотранспорту на кордонах України

4 хв читати

Критична ситуація з багатокілометровими чергами, яка утворилися на прикордонних переходах українсько-польського кордону на початку вересня цього року, значно покращилась.

Про це повідомив президент Асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк.

За словами Олександра Балдинюка, ще місяць тому черга до пункту пропуску "Ягодин-Дорогуськ" складалася з майже 2,5 тисяч вантажних автівок і сягала близько 60 кілометрів.

"На сьогодні черги скоротились майже в 10 разів, зокрема в тому ж Ягодині – до 250 авто, а час простою вантажівок на кордоні – в три рази, з десяти до трьох-чотирьох днів. Це більше, ніж хотів би український експортер,  але прогрес очевидний", - зазначив глава Укркондпрому.

За його словами, причиною заторів була низька пропускна здатність прикордонних переходів, зумовлена процедурами перевірок вантажів з польської сторони при зростаючому в умовах війни вантажопотоці з українського боку.

"Різке збільшення частки автомобільних перевезень – це прямий наслідок блокади портів та припинення авіасполучення, але пункти пропуску виявились зовсім неготовими для такого напливу автомобілів", – зазначив Олександр Балдинюк.

Він звернув увагу, що "за вісім місяців військової агресії росії найбільшою транспортною опорою української економіки стали саме автоперевізники: 14% експорту та 53% імпорту перевозилось у вересні 2022 року саме автотранспортом". 

За словами керівника Укркондпрому, кризу вдалося значно зменшити завдяки спільним зусиллям відповідних українських держорганів в межах проєкту "Відкритий кордон".

Ще місяць тому українські перевізники стикалися з колосальною проблемою фізичного перетину українсько-польського кордону, але завдяки злагодженій роботі українського та польського урядів за кілька тижнів цю проблему було пом’якшено. В цьому випадку треба відмітити наполегливу роботу Мінінфраструктури України, яке спільно з Мінагропродполітики, Держпродспоживслужбою, нашими митними та прикордонними службами достатньо непогано попрацювали, щоби переконати польську сторону прискорити проведення процедур", – розповів О. Балдинюк.

Зокрема, за його словами, у співпраці з польською стороною був відкритий пункт пропуску "Устилуг-Зосін" (найближчий до переїзду "Ягодин-Дорогуськ") для безперешкодного виїзду порожніх польських та українських транспортних засобів, і наразі планується відкриття ще одного пункту пропуску – "Красноїльськ", який знаходиться на румунському кордоні.

Окрім того, Держпродспоживслужба провела перемовини з польськими органами щодо спрощення процедур контролю у пунктах пропуску, і польська сторона пішла на низку поступок для продукції рослинного походження.

"Також досягнуто неофіційної домовленості з ЄС і польською стороною щодо продукції і рослинного, і тваринного походження, яка йде через Польщу транзитом. До неї буде застосовуватись виключно документальний контроль та ідентифікація транспортного засобу. Тобто фізичний і лабораторний контроль застосовуватись до транзитних вантажів не буде, що значно прискорить та спростить проходження авто через пункти пропуску", – повідомив керівник Укркондпром.

За словами Олександра Балдинюка, український бізнес дуже вдячний польській стороні за вже здійснені кроки, які дозволили зменшити черги в декілька разів, але просить польський уряд продовжити перемовини та запровадити наступні кроки у співпраці з українським урядом для покращення ситуації в пунктах пропуску.

Очільник Укркондпрому розповів, що ситуація з експортом в Україні залишається надзвичайно складною через бойові дії, окупацію частини території, виїзд населення за кордон, проблеми з логістикою доставки сировини, обладнання тощо.

"Для бізнесу критично важливо продовжувати здійснення експорту, щоб забезпечувати безперервну роботу підприємств, зберегти робочі місця та наповнювати бюджет воюючої країни податковими надходженнями. Допомога, що спрямована на посилення економічної безпеки України під час війни, важить зараз не менше, ніж військова чи гуманітарна допомога", – вважає О.Балдинюк.

В Асоціації "Укркондпром" закликають Польську сторону розглянути можливість збільшення кількості працівників фітосанітарної та ветеринарної служб в пунктах пропуску на польсько-українському кордоні, а також збільшити час роботи відповідних служб на території Польщі (наразі вони працюють лише до 16:00 в будні дні).

Окрім того, в Асоціації вважають за необхідне продовжити відкриття додаткових пунктів пропуску для порожніх вантажних транспортних засобів на виїзд з України, а також збільшити кількість транспортних засобів, що приймаються прикордонними службами кожної зі сторін протягом однієї зміни.

 

Для довідки:

Асоціація "Укркондпром" є єдиним галузевим об’єднанням виробників кондитерської, харчоконцентратної, крохмалепатокової продукції та кави в Україні, до  складу якого входить 29 учасників, що забезпечують близько 60% – кондитерського, 70% харчоконцентратного та 90% – крохмалепатокового виробництва в загальному обсязі виробництва галузі в Україні.

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА