15:24 14.12.2021

Як нова промислова політика щодо літію та інших стратегічно важливих мінералів може стати важливим джерелом фінансування пріоритетних соціальних програм?

4 хв читати

 

13 грудня пройшла дискусійна панель “Нова промислова політика України: перспективи видобутку і переробки літію та інших стратегічно важливих корисних копалин”Київ,

Грудень 14, 2021 року. 13 грудня відбулася дискусійна панель "Нова промислова політика України: перспективи видобутку і переробки літію та інших стратегічно важливих корисних копалин", на якій  ключові експерти у сфері промисловості та природних ресурсів України обговорили шляхи “розморожування” потенціалу українських родовищ літію та інших статегічно важливих мінералів з акцентом на створення високотехнологічної галузі їх збагачення та переробки в Україні, яка може стати важливою складовою наповнення ініційованого Президентом України Фонду майбутніх поколінь та виконання інших пріоритетних соціальних програм.           

Учасниками дискусійної панелі були: Володимир Власюк, директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза", позаштатний консультант Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, Роман Сторожев, президент Асоціації Надрокористувачів України, екс голова Державної служби геології та надр України,  Олексій Фалькович, директор ТОВ "Геологічна сервісна компанія ГСК", Денис Стаджі, журналіст-аналітик інформаційно-аналітичного журналу "ЕнергоБізнес", Вадим Бадаєв, співголова комітету з енергетики Американо-Українській Ділової Ради, Петро Білян, модератор заходу, шеф-редактор інформаційно-аналітичного журналу "ЕнергоБізнес". Організатором заходу був інформаційно-аналітичний центр паливно-енергетичного комплексу України  "ЕнергоБізнес".

Спікери дискусійної панелі зазначили, що в світлі прискореного розвитку високих технологій, глобальної переорієнтації ринку в напрямку "зеленої економіки", швидко зростає попит на літій, титан, інші рідкісні, благородні, радіоактивні метали, які нещодавнім рішенням РНБО віднесені до Переліку із 33 корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави.

В Україні останнім часом були видані сотні ліцензій на стратегічно важливі рудні копалини, проте є лише поодинокі випадки початку їх видобутку та збагачення. Наприклад, Олексій Фалькович, директор ТОВ "Геологічна сервісна компанія ГСК" назвав компанію "Велта", яка займається видобутком титанової руди і збагаченням її в концентрат, як єдиний успішним проект у видобутку і збагачення руд в Україні за останні роки.

Однак, більшість із цих ліцензій, на жаль, є "сплячими" ліцензіями, придбаними для наступного перепродажу ефективним інвесторам. В результаті в Україні при наявності багатьох перспективних родовищ взагалі не видобувається літій, мідь, молібден та інші мінерали.

Учасники заходу пояснили, що за відсутності сучасних об’єктивних даних по родовищам, недосконалістю законодавства, наявністю негативних кейсів невиконання державою своїх зобов'язань до інвесторів, політичною нестабільністю в Україні, приватні інвестори не готові вкладати сотні мільйонів доларів в проекти із пошуку, видобутку та збагачення рудних корисних копалин без отримання додаткових гарантій від держави.

Співголова комітету з енергетики в Американо-Українській Діловій Раді Вадим Бадаєв високо оцінив ініціативу РНБО, яка прийняла рішення щодо пріоритетності розробки літію та інших родовищ стратегічно важливих корисних копалин на умовах проведення відкритих інвестиційних конкурсів на право укладення угод про розподіл продукції між переможцем таких конкурсів і українським Урядом.  При цьому на інвестора буде покладатися обовязок не тільки пошуку і видобутку, а що особливо важливо – збагачення та переробки таких мінералів в Україні.

Звісно, що такі додаткові вимоги з боку україснького Уряду вимагатимуть інвестицій не в десятки, а в сотні мільйонів доларів США із строками їх окупності порядка 9-10 і більше років. В свою чергу держава надаватиме таким інвесторам ліцензії на строк до 50 років, гарантії від змін законодавства на весь строк дії угоди та можливість вирішення спорів із державою не в Київському окружному адмінсуді, а в міжнародному комерційному арбітражі.

Учасники дискусії обговорили можливість при виконанні угод про розподіл продукції отримання державою рентних платежів не з вартості видобутої літієвої або іншої руди, а з вартості продукту її збагачення, наприклад, літієвого концентрату. Такі значно збільшені рентні платежі разом із належною державі часткою видобутої продукції в багато разів збільшать надходження в ініційований Президентом В. Зеленським Фонд майбутніх поколінь, в якому плата за використання українських надр, накопичуватиметься на рахунках дітей українців.

Крім ініціативи РНБО щодо застосування до літієвих та інших проектів привабливих для інвестора механізмів угод про розподіл продукції …“важливо, щоб був сигнал з самого верху, що Україна стала на шлях новітнього індустріального розвитку. Якщо б було кілька потужних сигналів, підкріплених практичними діями, це б одразу почули інвестори”, - заявив Володимир Власюк, директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза", позаштатний консультант Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку.

Учасники панелі підкреслили, що в умовах росту цін на рідкісні метали в світі ініціюються багато нових проектів із видобутку літієвих та інших руд. Тому подальші затримки в проведенні конкурсів на пошук, видобуток та збагачення (переробку) літію та інших мінералів в Україні, можуть зробити ці проекти інвестиційно непривабливими в порівнянні з іноземними конкурентами.

В цьому контексті Вадим Бадаєв закликав Кабінет Міністрів своєчасно виконати доручення РНБО щодо оголошення конкурсу на видобуток і збагачення літієвих руд на ділянці Добра (Кіровоградська обл.) і на прикладі цього пілотного проекту показати іноземним інвесторам серйозність планів української влади реалізувати нові підходи до промислової політики, що також включить українські підприємства в міжнародні виробничі ланцюжки із високою доданою вартістю.

Учасники дискусії висловились за продовження дискусії щодо оптимальних заходів із реалізації окресленої в рішенні РНБО нової промислової політики, зокрема шляхом проведення слухань в комітеті Верховної Ради з питань економічної політики.

        

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА