14:47 25.05.2021

Народні депутати МФО "Чиста Енергія" відвідали вітрову електростанцію VR Capital

3 хв читати

Київ, 25 травня 2021 р.

22 травня відбулася перша навчально-професійна поїздка на Дністровську вітроелектростанцію Elementum Energy, дочірньої компанії VR Capital, за участі народних депутатів України представників МФО "Чиста енергія - здорове довкілля" - Пушкаренко Арсеній, Перебийніс Максим, Пашковський Максим, Кабаченко Володимир, Драбовській Анатолій, Кунаев Артем, Грищенко Тетяна, Саврасов Максим і Гончаренко Олексій - та інвесторів у сфері відновлюваної енергетики в Україні. Поїздка відбулася в рамках підписаного Меморандуму про співпрацю з МФО "Чиста енергія - здорове довкілля" і була співорганізована провідними галузевими асоціаціями: EUEA/Європейсько-Українське Енергетичне Агентство, Українська асоціація відновлюваної енергетики та Українська Вітроенергетична Асоціація - УВЕА.

Основна мета поїздки - об’єднати ключових гравців сектору Відновлювальних Джерел Енергії (ВДЕ): інвесторів, галузевих асоціацій та народних депутатів України для підвищення обізнаності народних обранців та обговорити сучасний стан сектору ВДЕ в Україні та вирішити основні внутрішні питання, а саме: недотримання виконання державою Україна Меморандуму про Взаєморозуміння та Закону №810, наявну заборгованість перед виробниками ВДЕ, системні обмеження та можливе запровадження акцизного податку, розмір якого може бути визначеним в діапазоні 3,2-40%.

Члени асоціацій разом з представниками Парламенту відвідали першу чергу станцій Дністровської ВЕС Elementum Energy, потужністю 40 МВт, та сонячну фотоелектростанцію TIU Canada потужністю в 13 МВт.

Першу чергу Дністровської ВЕС (40 МВт) було введено в експлуатацію 1 травня 2021 року. Наразі розпочато будівництво другої черги ВЕС (60 МВт), яку буде запущено у першому півріччі 2022 року.

Дністровська ВЕС загальною потужністю 100 МВт вироблятиме 360 млн кВт*год на рік, і цього достатньо, щоб забезпечити електроенергією 180 тисяч домогосподарств протягом року. Використання цієї зеленої енергії дозволить уникнути викиду в атмосферу еквівалента 280 тисяч тон СО2.

Будівництво першої черги було розпочато у березні 2020 року, за підтримки американського інвестора VR Capital, саме в той час, коли світ захопила пандемія Covid-19. Проект здійснювався з суворим дотриманням усіх протиепідеміологічних вимог, і, незважаючи на карантинні обмеження, був реалізований вчасно і в межах бюджету.

Олександр Подпругін, COO Elementum Energy зазначив: “Elementum Energy та VR Capital певні, що майбутнє за відновлювальними джерелами енергетики і вірить у беззаперечні екологічні, економічні та соціальні переваги таких джерел. Ми робимо все можливе для налагодження багатостороннього діалогу та сподіваємося, що вже дуже скоро влада та громади зможуть самостійно та в повній мірі оцінити та переконатися в перевагах зеленої енергії. Хочу подякувати кожному члену МФО, асоціаціям та інвесторам, які докладають зусиль, щоб ринок ВДЕ в Україні зростав та розвивався."

Андрій Конеченков, Голова правління УВЕА: "Ми, як Українська вітроенергетична асоціація, намагаємось максимально підтримувати всебічну співпрацю з органами державної влади, а особливо з представниками законодавчої гілки влади. Нашим завданням є забезпечувати взаємодію між нашими інвесторами та парламентарями. Ми вдячні VR Capital та Elementum Energy за запрошення та можливість на практиці дізнатися більше про переваги ВДЕ. Лише спілкування та конструктивний діалог допоможе нам напрацювати спільне рішення з подолання кризи на ринку та вибудувати чітку позицію щодо подальшого розвитку ВДЕ в Україні."

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА