11:10 28.07.2020

АМПУ до кінця серпня укладе договір із підрядником на евакуацію затонулого танкера Delfi

3 хв читати
АМПУ до кінця серпня укладе договір із підрядником на евакуацію затонулого танкера Delfi

ДП "Адміністрація морських портів України" (АМПУ) до кінця серпня 2020 року підпише договір із компанією-підрядником, яку обере для евакуації затонулого танкера Delfi, повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

За його словами, наразі обирають найбільш ефективний спосіб евакуації затонулого танкера.

"Є два можливих варіанти евакуації: підняття танкера або розріз на дві частини. Останній - це крайня міра. Упевнений, тепер ми якнайшвидше вирішимо проблему з танкером та нарешті звільнимо пляж "Дельфін" від токсичного металобрухту завдяки глибокому розумінню ситуації", - повідомив він.

Як повідомлялося, в понеділок, 27 серпня, процес ліквідації танкера Delfi перейшов до держави, а експертна комісія ДСНС України остаточно визнала ситуацію як надзвичайну, місцевого рівня.

У листопаді 2019 року в Одеській затоці зазнав аварії танкер Delfi під прапором Молдови - судно зірвало з якоря У ніч на 22 листопада Delfi вдалося закріпитися якорем на відстані близько однієї милі від берега в районі пляжу "Дельфін". Проте, за даними АМПУ, о 5:00 повільний дрейф поновився. Увечері того самого дня рятувальникам вдалося евакуювати з судна трьох членів екіпажу.

Власник судна мав до 31 березня 2020 року вжити заходів для підйому і видалення затонулого танкера з акваторії Одеського морського порту.

1 квітня справу узяла під контроль генпрокурор. 22 червня прокуратура Одеської області розпочала кримінальне провадження за фактом невжиття заходів з ліквідації наслідків екологічного забруднення морської води нафтопродуктами в місці аварійного знаходження судна Delfi (ч. 1 ст. 237 КК України).

4 липня під час робочої поїздки до Одеської області президент Зеленський ознайомився зі станом ліквідації наслідків аварії танкера Delfi. Глава держави наголосив, що роботи з ліквідації аварії потрібно було починати ще в листопаді 2019 року. Проте судновласник показав свою безвідповідальність і фактично забув про танкер. Зеленський закликав виконувати роботи з ліквідації аварії якісно.

"20 липня - це орієнтир. Якби тут був судновласник, я б з ним поговорив відверто й жорстко. Тому що я впевнений, що це його відповідальність у всьому, починаючи з того, що він віз, куди й скільки часу триває це все. 20 липня не буде (результату - ІФ) - цим мають займатися правоохоронці. Власник хотів зекономити й шукав варіанти найменшого опору. Хтось має нести відповідальність", - сказав тоді президент.

13 липня міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що контролює хід робіт із підйому танкера Delfi в Одесі, які за умови ясної погоди та відсутності хвиль буде завершено до 20 липня.

21 липня АМПУ зажадала від судновласника танкера Delfi передати їй право евакуювати аварійний танкер.

25 липня чергова спроба підняти затонулий в Одесі танкер Delfi завершилася невдачею. Буксири виявилися технічно не в змозі повернути затонулий танкер Delfi на рівний кіль. Під час чергової спроби розірвався металевий трос, який мав поставити судно на рівний кіль.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА