17:25 13.02.2018

Регламент ВР має передбачати обов'язковий аналіз законопроектів на відповідність УА з ЄС

2 хв читати

Регламент Верховної Ради України має зобов'язувати учасника законодавчої ініціативи надавати висновок про відповідність підготовленого ним законопроекту Угоді про асоціацію та праву Європейського Союзу, вважає координатор Парламентської експертної групи з питань європейської інтеграції Денис Черніков.

"Зростає тенденція просування законодавчих ініціатив, які відверто суперечать угоді. Це вносить напруження у відносини з Брюсселем і негативно впливає на перспективи співпраці з ЄС", - сказав він на прес-конференції у вівторок у Києві.

Водночас, за його словами, цих негативних наслідків можна уникнути, якщо доповнити регламент Верховної Ради одним реченням - зобов'язати автора законодавчої ініціативи подавати висновок про відповідність Угоді про асоціацію та праву Європейського Союзу.

Д.Черніков зазначив, що у 2017 році зі 180 ухвалених українським парламентом законів євроінтеграційними були 20, що становить 11%. За його словами, це свідчить про те, що Угода про асоціацію з ЄС наразі не є домінантою законотворчого процесу в Україні.

Д.Черніков також додав, що більшість ухвалених євроінтеграційних законів парламент розглядав понад 2 роки. "Це досить великий термін, який не відповідає термінам виконання самої угоди і не сприяє створенню Зони вільної торгівлі та виходу українського бізнесу на ринок ЄС", - сказав експерт.

"Ці тенденції можуть негативно вплинути на загальну оцінку виконання угоди, створять ризик затримки впровадження європейських норм і стандартів в економіці, що в подальшому звужує перспективи українських експортерів до Євросоюзу", - пояснив експерт.

На його думку, парламент і уряд мають домовитися про пріоритети розгляду євроінтеграційних законопроектів.

"І в такий спосіб знизити ризик того, що Верховна Рада в передвиборчий рік займатиметься популізмом і нехтуватиме міжнародними зобов'язаннями України", - зазначив Д.Черніков.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА