13:20 03.11.2023

Автор ОЛЕКСАНДР ЩУР

Підтримка торгівлі в складні часи. Чи все так просто, як здається

4 хв читати
Підтримка торгівлі в складні часи. Чи все так просто, як здається

Олександр Щур, член правління Укрексімбанку

 

На початку жовтня у Відні відбувся EBRD TFP Trade Finance Forum, партнером якого виступив Укрексімбанк. Подія зібрала понад 250 учасників, серед яких представники банків-емітентів та партнерів, що долучилися до фінансування в рамах програми підтримки торгівлі ЄБРР, а також асоціацій, що спеціалізуються та торговельному фінансуванні.

Центральною темою форуму були зміни у сфері торговельного фінансування та пошук нових можливостей у фінансовому секторі.

Що змінилося в торгівлі

Сьогодні бізнес українських експортерів та імпортерів проходить болючу вимушену трансформацію. З одного боку, євроінтеграційні процеси обіцяють перспективи розвитку на зовнішніх ринках та суттєве скорочення бар’єрів. З іншого — повномаштабна війна, яка серйозно вдарила по економіці країни. У сумі ці фактори призвели до того, що експортери та імпортери мають потенціал, але не мають ресурсів, щоб його реалізувати.

З початку повномаштабного вторгнення торговельні потоки та ланцюги поставок до України були серйозно порушені. Крім цього, іноземні комерційні банки припинили брати на себе прямі ризики за операціями з торговельного фінансування в Україні.

Через розрив логістичних маршрутів торгівля у 2022 році різко переорієнтувалася на країни ЄС і, зокрема, на найближчих сусідів (Польщу, Румунію, Угорщину, Словаччину, Болгарію). За підсумками 2022 року експорт товарів з України скоротився в грошах на 35 % до 44,1 мільярда доларів, за масою — на 38,4 % до 99,8 млн тонн.

Упродовж січня — вересня 2023 року в Україну імпортували товарів на суму $46,6 млрд, а експортували — на суму $27,1 мільярда. У загальних обсягах ввезених у січні-вересні 2023 року товарів 65 % становили такі категорії товарів: машини, устаткування та транспорт — $14,1 мільярда, продукція хімічної промисловості — $8,4 мільярда, паливно-енергетичні товари — $7,9 мільярда.

Очевидно, що війна суттєво змінила динаміку торгівлі, включно зі змінами в географії, обсягах торгівлі, асортименті товарів та практично в кожному аспекті. Ці зміни сильно вплинули на ландшафт інструментів торговельного фінансування та їхню динаміку.

Тож сьогодні українським експортерам та імпортерам важливо мати дієвий механізм захисту від ризиків неплатежів та фінансових втрат, які є серйозним викликом для учасників міжнародної торгівлі.

Доступ до фінансування

З перших днів повномасштабного вторгнення, українські банки взяли на себе завдання сприяти та підтримувати постачання товарів критичного імпорту до країни попри надзвичайно складні обставини.

Укрексімбанк відразу сконцентрувався на підтримці найважливіших секторів економіки для держави у воєнний час. Загальний обсяг кредитного портфеля Банку станом на 2022 рік становив 2,98 млрд доларів США.

До прикладу, на весні 2022 року команда корпоративного бізнесу Укрексімбанку разом з іншими підрозділами оперативно долучилась до реалізації програм фінансування посівної, забезпечивши в стислі строки надання коштів на суму понад 2,3 млрд грн.

Крім того, за підсумками 2022 року Укрексімбанк став Банком першого вибору для експортерів та імпортерів — було проведено операцій на ринку Форекс на 15,8 млрд доларів США.

У березні-квітні 2023 року Банк суттєво збільшив фінансування ключових постачальників пального в Україну. Загальна сума наданих із початку війни коштів становила близько 4 млрд грн — як у формі кредитів, так і у вигляді документарних операцій (акредитиви з постімпортним фінансуванням).

Загалом Укрексімбанк є лідером за обсягом кредитування та фінансування української економіки у 2022 році з часткою на рівні 14%. Більше  50% частка ринку кредитів МФО, наданих банкам.

Сьогодні Банк продовжує фінансувати найважливіші сектори економіки. Пріоритетними інструментами для цього є використання спільних програм кредитування із міжнародними фінансовими організаціями та документарні операції (акредитиви, гарантії тощо), маючи сертифіковану команду фахівців із великим досвідом реалізації відповідних угод.

Банк пропонує широкий спектр операцій, послуг та сервісів із торговельного фінансування та документарних операцій та надає професійну експертизу та різноманітні форми підтримки та фінансування торговельних операцій. Зокрема, передекспортне та постімпортне фінансування, передекспортне та постекспортне фінансування та гарантії виконання контрактних зобов’язань.

Крім того, Укрексімбанк упродовж 30 років поєднує фінансовий ресурс ЄБРР та потреби українських позичальників через кастомізовані програми, розроблені на засадах сталого розвитку.

На сьогодні Укрексімбанк прагне виступати з’єднуючою ланкою між фондами відновлення, міжнародними фінансовими організаціями, державою та бізнесом.

Укрексімбанк продовжить розробляти та впроваджувати спільні з міжнародними фінансовими організаціями цільові програми на проєкти повоєнного відновлення.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Від Сталіна до Путіна: нищення народів тоталітарними режимами

ОЛЕГ МАЛЬЧИК

Справедливість ціною в незалежність

ОЛЕНА ЖУКОВА

КІК-звітна компанія "в картинках"

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Навіщо Україні запроваджувати інститут превентивної реструктуризації?

ОЛЬГА ОНІЩУК

5 першочергових кроків для протидії майновій агресії росії та повернення захопленої власності українців на ТОТ

ОЛЕГ ВИШНЯКОВ

Між війнами в Україні та Ізраїлі, чи все ще може Америка захистити Тайвань?

ЮРІЙ ГОРБАНЬ

Працевлаштування ветеранів: чому вони відчувають проблеми та як їх можливо вирішити

ОЛЕКСАНДР ЩУР

Партнерство з МФО – доступ бізнесу до довгострокового фінансування

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Каральні органи росії "зшили" вже шосту справу: не зупинять і не залякають!

ТАРАС ЄЛЕИКО

Що таке державна програма Доступний Факторинг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА