14:50 26.08.2021

Автор ІРИНА НОВІКОВА

Море викликів та океан можливостей: світова криза морських перевезень вже в Україні

4 хв читати
Море викликів та океан можливостей: світова криза морських перевезень вже в Україні

Ірина Новікова, генеральний директор логістичної компанії GEFCO Україна

 

Сучасний український ринок вантажоперевезень представлений різноманітними видами транспорту. По всьому світу через нашу державу їдуть, пливуть, летять різноманітні товари. Адже Україна є не тільки суб’єктом імпорту та експорту, а й важливою транзитною територією, через яку проходять глобальні транспортні коридори. Вони поєднують північ із півднем, захід зі сходом: Європу, Азію, Африку, Балтію, Скандинавію та багато інших напрямків. Причому, ступінь важливості нашої країни як транзитної зросла за останні рік-півтора, попри глобальний вплив пандемії.

Наразі основними видами транспорту, які використовуються для перевезень вантажів в Україні, є: залізничний, морський, автомобільний та авіаційний. З року в рік кон’юнктура ринку змінюється: певний спосіб виходить у лідери, а інший знижує обороти та втрачає актуальність.

Саме це й демонструє криза морських перевезень, яка супроводжується та підсилюється дефіцитом контейнерів або навпаки перевантаженням ними портів, а також підвищенням цін на товари в усьому світі.

До початку пандемії судноплавне транспортування визначалося своєю дешевизною, що складало головну перевагу цього виду у порівнянні з іншими. Попри більші затрати часових ресурсів, морські перевезення залишалися популярними через значно менший прайс, ніж, наприклад, у швидкісної доставки поїздом Новим Шовковим шляхом. Сьогодні ж тарифи практично зрівнялися. Таким чином, залізниця повною мірою перебирає на себе не тільки дорогі вантажі, але й усі інші.

2021 рік продовжує тенденцію несприятливих умов для морських перевезень в усьому світі через негативні наслідки COVID-19, проблеми з пропускною здатністю, високі ставки, блокування Суецького каналу, відсутність законодавчої бази.

Розглядаючи детальніше найвагоміший чинник, пандемію коронавірусу та локдаун, бачимо серйозні зміни ландшафту всієї світової торгівлі. З Європи до країн Азії перестали надходити сировина і комплектуючі, а потоки товарів у зворотному напрямку скоротилися в рази. Переповнені склади призвели до кризи в портовій інфраструктурі, що, своєю чергою, створило небувалий раніше попит на інші способи транспортування як сировини, так і готової продукції.

Навесні, коли епідемія в Китаї переросла в глобальну пандемію, в США через карантин фактично зупинилася обробка товарів, які прибували. У підсумку вантажі кілька місяців відправлялися з Азії в Америку, але назад контейнери не поверталися. Уже в серпні 2020 у Китаї почався гострий дефіцит, а в США – скупчення мільйонів ящиків. У 2021 році криза поширилася в усьому світі. Контейнерів не вистачає ні в Європі, ні в Латинській Америці. Спостерігаються глобальні затримки постачання товарів.

Ситуація з Суецьким каналом посилила дисбаланс. В результаті аварії одного з найбільших контейнеровозів Ever Given світова торгівля втратила 400 мільйонів доларів. Була порушена робота портів в Європі й Китаї, а багато суден просто пропустили свої рейси, тим самим посиливши дефіцит обладнання і провізних потужностей.

На фоні загальносвітової кризи ситуація в Україні характеризується підвищенням цін на товари з Азії та одночасним істотним збільшенням обсягів контейнерних перевезень.

Китай є найбільшим джерелом імпорту для України. За 10 місяців 2020 року обсяг товарів склав 6,6 мільярда доларів або 15% від загального показника. Критична нестача контейнерів призвела до здорожчання фрахту та затримок постачання з Китаю для загальноєвропейського та українського ринку. Так вартість морського фрахту з Китаю в Україну виросла в чотири рази й зараз становить близько 8 тисяч доларів за один 40-футовий контейнер. Додаткові видатки та переплата за транспортування неодмінно перекладається на споживачів через збільшення кінцевих цін.

Водночас за даними держпідприємства "Адміністрація морських портів України" у 2020 році морські порти нашої держави збільшили обіг у порівнянні з 2019 роком на 4,2% – до 1 049 204 TEU. Імпортний виріс на 3,4% – до 509 566 TEU, експортний – на 4,2%, до 495 390 TEU, транзитний – на 13%, до 44 248 TEU. Перероблення контейнерів здійснювали порти Одеса, "Південний", Чорноморськ і "Ольвія".

 

Морські порти нашої країни недовантажені й можуть легко нарощувати оборот. Проте Україна поки не розглядається Китаєм як пріоритетний напрямок. У цій ситуації краще шукати альтернативу, якою можуть стати мультимодальні перевезення – вид транспортування із залученням двох та більше його видів.

 

Але для безперебійного ефективного функціонування таких логістичних рішень необхідні ще й додаткові ресурси – склади, перевантажувальні термінали, проходження митного контролю, оскільки товари перетинають державні кордони. На цьому шляху виникають супутні послуги: перепакування, зміна тари, зміна виду транспорту і т.д.

“Коли всі ці процеси зв'язуються в єдину систему, виходить цілісне рішення постачання від продавця до покупця, в ролі яких можуть виступати й виробники, і дистриб'юторські мережі. Тут не може бути якихось чітко встановлених заздалегідь опрацьованих шаблонів. Ми завжди повинні приймати унікальні рішення. В іншому випадку, негативний результат не змусить себе довго чекати” – саме таку позицію має GEFCO Україна в умовах сучасних тенденцій логістичного ринку.

Компанія має представництва в 47 країнах на різних континентах. У 2020 році вона забезпечила перевезення різних видів товару в понад 300 напрямках. Вантажообіг склав 4,7 млрд євро. За прогнозами експертів GEFCO мультимодальні перевезення з індивідуальним підходом та пропозицією оригінальних рішень для кожного клієнта – це актуальний вектор розвитку логістичного ринку. Тільки так світова торгівля, включно з Україною, має шанс ефективно розвиватися та функціонувати в глобальному середовищі.

 

*TEU – двадцятифутовий еквівалент, умовна одиниця вимірювання місткості вантажних транспортних засобів.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА