Інтерфакс-Україна
13:43 30.04.2021

Автор АНДРІЙ НІКОЛАЄНКО

Як вижити крафтовим броварням в Україні?

2 хв читати
Як вижити крафтовим броварням в Україні?

Андрій Ніколаєнко, народний депутат України, Голова підкомітету з питань ринку капіталів Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики  

 

Розвиток українських виробництв гальмує законодавство, яке фактично урівняло маленькі виробництва з "алкогольними гігантами". 

Профільний парламентський Комітет із питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував ВР ухвалити в першому читанні законопроекти №5118 та №5119 про підтримку крафтового пива, співавтором яких я є, розроблені за участі експертів BRDO та численних консультацій з виробниками ферментованих напоїв.

І це хороша новина, навіть, якщо ви не поціновувач холодного напою з пінною "шапкою". Окрім безпосередньо пивоваріння, виробництво якого створює тисячі робочих місць, в українських регіонах сотні закладів приваблюють відвідувачів саме крафтом, звареним в маленьких пивоварнях за авторськими рецептурами, відбуваються "пивні фестивалі" – це, безперечно, сприяє розвиткові малого та середнього бізнесу, створюючи нові робочі місця, наповнюючи місцеві бюджети податками і головне – виводить на новий рівень якості національний продукт.  

У всьому світі крафтові пивоварні – це маленькі, незалежні від крупних гравців виробники, які використовують тільки натуральні компоненти, посилюють і удосконалюють смаки. Так, наприклад, до пандемії в США відкривались в середньому 1,5 пивоварні на день (!) Виробництво крафтового пива стрімко розвивається в США, Італії, Скандинавії, Японії.

 Україну також не оминули глобальні процеси. Однак розвиток українських виробництв гальмує законодавство, яке фактично урівняло маленькі виробництва з "алкогольними гігантами".  

Ліквідувати цю несправедливість, по суті, і покликані проекти законів №5118 та №5119. Що саме ми пропонуємо: 1) збільшити норму максимального обсягу виробництва до 20 млн літрів на рік для малих виробників пива; 2) зменшити акциз на виробництво пива для малих виробників пива на 50% від загальнонаціональної акцизної ставки; 3) скасувати оптову ліцензію для малих виробників пива; 4) увести безстрокову ліцензію на виробництво пива та диференціювати штрафи в залежності від річного об’єму виробництва.

Крафтові броварні створюють нові робочі місця у галузях роздрібної торгівлі, логістики, ресторанного та готельного бізнесу. Як і більшість українців, виробники крафтового пива дуже постраждали під час пандемії. Скорочений персонал, зменшені обсяги виробництва, закриті заклади – це все сім’ї, які залишились без коштів для існування.

 І це той випадок, коли "не заважати" з боку держави – мало, потрібна реальна підтримка. Щонайменше – проголосувати "за" під час розгляду законопроектів  №5118 та №5119 у сесійній залі.

ОСТАННЄ

ВІТА МІРОШНИЧЕНКО

Митне оформлення оборонної продукції: як уникнути затримок у сучасних реаліях

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Пенсії та бюджет-2026: чому держава знову залишає пенсіонерів сам-на-сам із бідністю

ОЛЕКСАНДР КАЛЕНКОВ

Рух в Євросоюз неможливий без реформи Укрзалізниці

КИРИЛО ГОНЧАРУК

Національний скринінг, що змінює медицину: чому Україна стоїть на порозі системного прориву

ЮРІЙ БОЛОХОВЕЦЬ

Працівники з Бангладеш: чому є інші рішення проблеми

ОЛЬГА СИДОРЧУК

Запроваджено державні компенсації збитків бізнесу за знищене чи пошкоджене майно внаслідок агресії РФ

ЄГОР ПЕРЕЛИГІН

Епоха сировинних матеріалів "жорсткої сили"

ОЛЕГ ВИШНЯКОВ

Чому політика репатріації може стати ключем до повернення українців та відновлення країни

ВЛАДИСЛАВ СЕДИК

Європейський парадокс: від України очікують того, чого не робила жодна країна ЄС

В’ЯЧЕСЛАВ БУТКО

Проблеми та базові основи ефективного формування планів відновлення економіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА