17:44 24.06.2024

Patch-тест — ефективна діагностика алергії в "ОН Клінік Одеса"

3 хв читати

Реклама

Патч-тест (аплікаційний шкірний тест) — це дослідження, яке проводиться для діагностики різних форм алергії, незалежно від віку пацієнта та локалізації висипань. Протягом одного тесту можна перевірити наявність реакцій на 10-30 алергенів. Патч-тест в Одесі проводиться в медичному центрі «ОН Клінік Одеса». Запис на patch-test здійснюється у цілодобовому режимі (через сайт або за телефоном).

a-patch-test-in-allergy-onclinic

Види патч-тесту в медичному центрі «ОН Клінік Одеса»

Патч-тест може призначатися при підозрі на алергічний дерматит. Інші показання до проведення патч-тесту включають:

  • контактну алергію;
  • поліморфну еритему;
  • монетоподібну (нумулярну) екзему;
  • нейродерміт;
  • червоний плоский лишай.

Патч-тестування також проводиться при запаленні слизових оболонок (наприклад, кон’юнктивіті, стоматиті або вульвіті). Додатковим показанням до скринінгу алергії є псоріаз.

Під час одного відвідування медичного центру можна провести patch-test на 10, 20 або 30 алергенів. Види патч-тесту:

  1. Атопік-10 (перевірка на 10 алергенів).
  2. Атопік-20 (тест на 20 алергенів).
  3. Європейський (дослідження на 30 базових алергенів, які є найбільш поширеними на європейському континенті).

Тип тесту обирається дерматологом після огляду пацієнта (наприклад, можуть проводитися патч-тести на метали або медикаменти). Патч-тестування не можна проводити при важких формах дерматиту та травмах ділянок шкіри, на які потрібно наносити патчі. Умовними протипоказаннями до аплікаційного тесту є вагітність і годування грудьми.

Підготовка до патч-тесту

Одним з етапів підготовки до аналізу на алергопробу є припинення застосування антигістамінних препаратів (за три-сім днів до тесту), антидепресантів (за 10 днів до діагностики) та кортикостероїдів (за два тижні до обстеження). Підготовка до патч-тесту також включає:

  • огляд, вивчення анамнезу;
  • відмову від засмагання, використання ламп для засмаги або відвідування солярію протягом двох тижнів;
  • видалення волосся в області тестування;
  • припинення використання засобів для догляду за шкірою (в зоні тестування) в день прийому;
  • перебування на прийомі в одязі з короткими рукавами або без рукавів.

Оптимальним місцем для розташування патчів є верхня частина спини. Також допускається наносити їх на зовнішні боки плечей або стегон. Розміщення пластирів на інших ділянках шкіри може призвести до підвищення ризику отримання помилково-негативних результатів.

Як проводиться патч-тестування на алергію?

Патч-тест проводить алерголог. Етапи патч-тесту на алергію:

  1. Очищення шкіри, яка характеризується підвищеною жирністю, етиловим спиртом.
  2. Гоління або підрізання волосся на ділянці шкіри, де планується аплікація пластиру (при рясному волосяному покриву).
  3. Фіксація патч-тест систем, заправлених гаптенами, на шкірі верхньої частини спини пацієнта (тест на алергію не робиться на хребетній лінії спини, області лопаток, а в жінок — на плечовій лінії бюстгальтера).
  4. Позначення першої та п’ятої комірки кожного пластиру спеціальним маркером.

Патчі повинні залишатися прикріпленими до шкіри пацієнта протягом 48 годин. До видалення пластирів слід уникати активних фізичних вправ, водних процедур і потрапляння на спину прямого сонячного світла. Окрім цього, необхідно відмовитись від приймання глюкокортикостероїдів та інших ліків, що можуть вплинути на стан імунної системи.

Оцінка результатів аплікаційного шкірного тесту

На другий день (через 48 годин) після аплікації патч-тест системи видаляють та перевіряють наявність симптомів алергії. Основну оцінку результатів виконують через 48 годин з моменту видалення патч-тест системи, тобто на четвертий день з початку алергодіагностики. Більшість гаптенів проявляються на четверту добу, а окремі гаптени — на сьомий день з моменту початку тестування.

Позитивний шкірний тест означає наявність алергії на окремі речовини, яка може супроводжуватися свербінням або почервонінням шкіри. Негативний аплікаційний тест розцінюється як відсутність алергії на речовини, що містилися у патчах.

Шкірні тести на алергію не завжди забезпечують стовідсоткову точність, тому отримані результати можуть бути хибнопозитивними або хибнонегативними. Після оцінки результатів патч-тесту алерголог надає пацієнту рекомендації, які можуть включати приймання медикаментів, імунотерапію, дієтотерапію, а також організаційні заходи, спрямовані на уникання контактів з алергенами. За потреби лікар призначає додаткові обстеження (наприклад, аналіз крові на алергени або ALEX test).

Записатися на консультацію дерматолога та патч-тест в Одесі можна за телефоном, вказаним на сайті медичного центру «ОН Клінік Одеса», або через форму запису на прийом, яка також розміщена на сайті.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА