16:14 30.11.2023

Розвиток агропромислового сектора в умовах воєнного часу

3 хв читати

Війна далася взнаки на різних секторах економіки України. Деякі їх повністю призупинили свою діяльність, тоді як інші функціонують лише частково, обмежившись безпечними територіями. Сільське господарство стало одним із таких секторів. Аграрії продовжують працювати як поблизу окупованих територій, так і наскільки це можливо, в інших регіонах, наприклад, переносячи виробництво на Захід України.

На тлі міжнародної підтримки, зокрема, з боку європейських країн-партнерів, важливою є також участь самої української держави та банківської структури у наданні допомоги сільськогосподарським підприємствам.

Підтримка агросектору державою

Ось деякі кроки, зроблені для допомоги аграріям:

Збільшення обсягу державних гарантій. Зняття загального обмеження у розмірі до 3% планових доходів бюджету та особливого ліміту до 10 млрд. грн. на компенсацію кредитів для різних суб'єктів господарювання.

Розширення програми "Доступні кредити 5-7-9%". Тепер вона стала доступна підприємствам з доходом до 50 млн. євро і понад 50 млн. євро на рік. Раніше кредити на пільговій основі видавалися агрокомпаніям із доходом до 20 млн євро.

Кредитні канікули. НБУ рекомендував усім фінансовим структурам запровадити кредитні канікули та звільнити представників бізнесу від штрафних санкцій за прострочення кредитних зобов'язань у період воєнного стану та протягом 30 днів після його закінчення.

Залучення місцевих субсидій та дотацій. Це стало можливим завдяки програмі місцевих дотацій та бюджетній підтримці підприємств у різних галузях.

Часткове зняття обмежень експорту аграрної продукції.

Впровадження міжнародних ініціатив, покликаних підтримати представників сільськогосподарської сфери.

Підтримка агропромислового сектора фінансовими організаціями

Банківські структури не залишилися осторонь і у лихоліття прийшли на допомогу локальним аграріям. Наприклад, банк "Південний" bank.com.ua створив власну стратегію допомоги агропідприємствам.

Пріоритети кредитування

Банк «Південний», бенефіціари якого Марк Беккер та Юрій Родін (Одеса), активно фінансує первинну переробку, наприклад, виробництво цукру та рафінованої олії у вигляді поповнення оборотного капіталу.

Однак для проектів інтенсивного розвитку компанія бачить перспективи у секторі тваринництва. Він є важливою альтернативою зерновому експорту. Банк розглядає такі проекти як можливість не лише зміцнити внутрішній ринок, а й генерувати додатковий прибуток у порівнянні з експортом сировини за низькими цінами.

Обсяг фінансування

Банк щорічно визначає цілі кредитного портфеля, закладаючи близько 30% коштів на фінансування аграрного сектору, включаючи переробку. В абсолютних значеннях додаткові інвестиції можуть досягати 5 млрд грн.

Умови кредитування

Крім стандартних вимог НБУ, банк «Південний» надає значення стресостійкості фінансового бізнесу та його здатності адаптуватися до змін на ринку.

Наразі кредитна політика банку передбачає обмеження до 300 млн грн на одного позичальника. Але компанія готова розглядати цікаві ідеї навіть якщо вони виходять за ці кордони, що підтверджується успішним виконанням проектів у поточному році. Максимальна сума кредитної позики становила 900 млн. грн. В даний час банк акцентує увагу на агропромислових компаніях, які знаходяться у західних та центральних регіонах країни.

Це основні, але не всі комплексні рішення від банку «Південний», доступні локальним аграріям.

Для довідки: «Південний» є одним із лідерів у рейтингу українських банків із приватним капіталом за розміром активів. Він виник 1993 року. Його власники — Марк Беккер та Юрій Родін, банк «Південний» вже понад 30 років є надійним фінансовим партнером для представників бізнесу та приватних клієнтів.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА