15:31 08.04.2022

Реакція спортивної спільноти на агресію Росії в Україні

5 хв читати

Вторгнення Росії в Україну викликало широку реакцію у спортивному світі: спортсмени засуджують дії Москви, тоді як дедалі частіше звучать заклики ізолювати країну від міжнародних змагань.

У міру поглиблення кризи між Росією та Україною спортсмени всього світу реагують на неї рішучими висловлюваннями – від засудження до бойкоту. Навіть казино, як Elslots, обмежили свою діяльність на території країни-агресора. Вперше за кілька поколінь війна повернулася до Європи. Вторгнення Росії в західну сусідню Україну прикуло увагу світового співтовариства, враженого і обуреного насильством, яке чиниться на чужій території російськими військами і лоялістами.

Футбол

  • Санкт-Петербург втратив право проведення фіналу Ліги чемпіонів УЄФА, призначеного на 28 травня. Гра перенесена на стадіон "Стад де Франс" у Парижі.
  • Польща та Швеція заявили, що не гратимуть із Росією у плей-офф чемпіонату світу 2022 року наступного місяця. Капітан збірної Польщі Роберт Левандовскі написав у твіттері: "Правильне рішення. Я не можу уявити собі матч із російською збірною у ситуації, коли озброєна агресія в Україні триває".
  • Партнери зі збірної України Віталій Ніколенко з "Евертона" та Олександр Зінченко з "Манчестер Сіті" обійнялися перед матчем Прем'єр-ліги на "Гудісон Парк". Зінченко був у сльозах, коли натовп розгорнув банери, у тому числі банер із написом "Ми підтримуємо Україну". Гравці "Манчестер Юнайтед" та "Вотфорда" стоять разом із написом "мир" шістьма мовами перед матчем на "Олд Траффорд".
  • Німецький клуб "Шальке 04" прибрав зі своїх футболок російську газову компанію "Газпром". Замість спонсора гравці нанесли на свої футболки назву команди.
  • Дах стадіону франкфуртського "Айнтрахта" був висвітлений у синьо-жовтих національних кольорах України. Електронні табло на стадіоні казали: "Зупинися, Путін!". Мюнхенська "Баварія" одягла чорні пов'язки. Виняток склав лише капітан мюнхенців Левандовський, який одягнув жовто-синю пов'язку.
  • Воротар "Реала" Андрій Лунін, за словами головного тренера Карло Анчелотті, був "у пригніченому стані, тому що переживає за свою матір та друзів, які живуть у Києві". "Мій дід пережив Першу світову війну, мій батько пережив Другу світову війну, і вони розповіли мені багато історій про них", - сказав Анчелотті. "Це (війна) – жах, повний жах".

Ситуація може стати головним болем для ФІФА, але загалом спортивний світ швидко відреагував на агресію Росії та розірвав чи скоротив зв'язки України з діловими партнерами та спонсорами.

Через день після того, як "Аерофлоту" заборонили польоти у повітряному просторі Великої Британії, "Манчестер Юнайтед" оголосив про припинення співпраці з найбільшою російською авіакомпанією.

Німецька команда "Шальке" прибрала зі своїх футболок назву російського державного газового гіганта "Газпром", УЄФА перенесла травневий фінал Ліги чемпіонів з "Газпром Арени" у Санкт-Петербурзі до Парижа, "Формула-1" забрала свої Гран-прі з Росії, а одна з команд Haas зняла зі своїх машин усі лівреї виробника калійних добрив "Уралкалія".

Крім того, Міжнародний олімпійський комітет закликав усі спортивні організації перенести свої заходи із Росії.

Однак Чедвік каже, що звернутися назад багаторічні інвестиції та участь Москви у спорті буде непросто.

"Існує взаємозалежність з Росією, і не тільки у футболі, яка встановилася за останні два десятиліття, і європейським спортивним організаціям буде важко її позбутися", - сказав Чедвік.

"Під час пандемії УЄФА дізнався, що переносити матчі дуже просто, тому він зробив заяву про перенесення фіналу, який коштував відносно недорого", - додав Чедвік, але це буде коштувати УЄФА 45 млн доларів на рік, якщо він вирішить розірвати спонсорську угоду з " "Газпромом".

Якщо УЄФА справді серйозно ставиться до своєї позиції щодо Росії, то слід очікувати, що найближчими тижнями вони розірвуть угоду з "Газпромом", - сказав Чедвік. А всі відгуки про поточну ситуацію ви можете прочитати за посиланням.

Формула Один

  • Гран-прі Росії, запланований на 25 вересня, скасовано, наступного дня після того, як чемпіон світу Макс Ферстаппен і чотириразовий чемпіон Себастьян Феттель публічно заявили про свою незгоду брати участь у гонці. Гонщик Red Bull Ферстаппен сказав: "Коли у країні йде війна, не слід проводити там перегони". Феттель додав: "Щодо мене, то моя думка така: я не повинен їхати, я не поїду. Я вважаю, що неправильно проводити перегони в цій країні".
  • Американська команда Формули-1 Haas вирішила не використати російські кольори свого титульного спонсора "Уралкалія" під час останнього дня передсезонних тестів у Барселоні у п'ятницю.
  • У Haas є російський гонщик Микита Мазепін. У компанії "Уралкалій", що спеціалізується на виробництві калійних добрив, батько гонщика бізнесмен Дмитро є невиконавчим директором.

Теніс

  • На турнірі ATP у Дубаї російський тенісист Андрій Рубльов відзначив свою перемогу у півфіналі над Хубертом Хуркачем, підписавши об'єктив камери на корті написом "Немає війні, будь ласка", ясно висловивши своє ставлення до вторгнення його країни в Україну.
  • Турнір другого рівня ATP Challenger, запланований на 28 лютого у Москві, скасовано.
  • Українська тенісистка Даяна Ястремська сказала, що вона та її родина провели дві ночі під землею в Одесі. "Провівши дві ночі в підземному паркінгу, мої батьки прийняли рішення за всяку ціну вислати мене та мою молодшу сестру з України! Мамо, тату, ми вас дуже любимо, бережіть себе!!! Я люблю тебе, моя країна", - написав колишній гравець топ -25.
  • Полька Іга Святек обіграла Анетт Контавейт у фіналі Qatar Open та присвятила свою перемогу "людям, які страждають в Україні". "Я хочу висловити свою підтримку всім людям, які страждають в Україні", - сказала 20-річна екс-чемпіонка Відкритого чемпіонату Франції. "Бачити ці кадри для мене дуже емоційно. Я навіть уявити не можу, що таке може статися в сусідній зі мною країні".
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА